Notenbomen ronde Zuid-Holland

Woon je in Zuid-Holland? Dan heb je geluk, onze ‘notenbomenactie’ gaat regionaal in de herhaling! Je kunt een gratis walnoot, hazelaar of (tamme en eetbare pof) kastanje ophalen.

De bron van al de boompjes is Chris uit Maassluis. Hij heeft nu voor het tweede jaar notenboompjes opgekweekt voor het netwerk van Guerrilla Gardeners.nl. Een paar maanden geleden hadden we al een grote actie voor heel Nederland. We hebben daarmee het geweldige aantal van meer dan 300 boompjes uitgedeeld. De actie gaat nu op kleinere schaal in de herhaling, want er zijn bij Chris nog wat boompjes extra opgekomen.

Wil je een boompje dan kun je deze ophalen bij de uitdeelpunten die je ziet in het kaartje. Het kaartje is actueel. Je vindt er de uitdeelpunten en de hoeveelheid boompjes die hier beschikbaar zijn.

Zijn er meer belangstellenden dan boompjes dan gelden twee criteria:

 • mensen die ze voor guerrilla gardening gebruiken gaan voor;
 • wie het eerst komt…

Zelf boompjes uitdelen?

Stel dat je dit een heel leuke actie vindt, en je hebt zin om ook boompjes uit te delen, dan kan dat! Concreet betekent het dat jouw locatie ook op bovenstaande kaart komt te staan. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor het contact met belangstellenden. Je kunt op de kaart een mailadres laten zetten voor contact, of je bepaalt een moment waarop mensen langs kunnen komen op jouw adres.

Foto: boompjes ophalen in Amersfoort

Hoe kom je dan aan de boompjes? In Rotterdam zijn de boompjes op te halen, bij STEK de Stadstuinwinkel. Wil je zelf uitdeelpunt worden van boompjes dan kun je bij STEK maximaal 10 boompjes ophalen. Hier zijn overigens geen hazelaars meer op te halen.

STEK zorgt er dan ook voor dat jouw uitdeelpunt op de kaart komt te staan.

 

Meer info over de boompjes

 • Hoe groot worden de bomen?
  Antwoord: de walnoten en tamme kastanjes worden zeer groot! Bedenk bij het planten dat over tientallen jaren er een boom kan staan met een hoogte tot 30 meter en een kroon van wel 10 meter. Komt de boom op de plek die je hebt bedacht dan tot zijn recht? Hazelaars zijn vergeleken met de andere twee soorten een stuk kleiner. Het geldt zelfs als struik, maar dan een grote struik! 🙂
 • Waar kun je de walnoten het beste planten?
  Antwoord:
  Walnotenbomen kunnen in de zon staan echter het is wel aan te raden om zeker jonge stekken en jonge bomen een enigzins beschutte plek te geven.En ook niet te laten uitdrogen (halfschaduw en zon maar niet in volle wind)
  Het is overigens ook een boom met een afwerende werking voor muggen en vliegen en een boom die wel veel schaduw geeft in de zomer om onder te rusten. Het is dus een perfecte boom voor bijvoorbeeld in een park of op plaatsen waar je muggen en vliegen wil verjagen (boerderijen/campings in de buurt van waterpoelen etc.)
 • Zijn de walnoten een-of tweehuizig?
  Antwoord:
  De Walnoten zijn éénhuizig (dus mannelijke en vrouwelijke bloemen aan één boom maar het is wel aan te raden om toch soms meerdere bomen in de buurt te hebben omdat dit uiteindelijk wel de bevruchting ten goede komt, en dat geeft soms meer noten.

 

Bezoek de site The World is going Nuts. Met tips en trucs hoe je zelf hazelnoten, walnoten en tamme kastanje kunt opkweken van ‘onze’ “kweker Chris”.

Reacties

 1. Marit schreef:

  Wat een mooie actie!
  Ik woon te ver weg, maar heb muizen die mij verwennen met Hazelaars en Walnoten en Eiken.
  Dit jaar weer 6 Walnoten die verder mogen groeien, 3 Hazelaars en een 20 tal Eikjes.
  Langzamerhand wordt een door koeien platgetrapt veld een bos en blijft het met die droogte zelfs groen.
  Succes met jullie auto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden