Onkruid: vergaat of bestaat niet?

Op een koude middag in februari reisden we, Jenny en Mischa, af naar Moordrecht, om daar Suze Peters te ontmoeten.

Suze Peters is al twee decennia bezig met tuinontwerpen en is co-auteur van de bestseller ‘Het Onkruidboek’. Oftewel, de uitgelezen persoon om onze brandende vragen over onkruid te beantwoorden.

Wat is onkruid?

Om te beginnen vroegen we Suze: wat is onkruid eigenlijk? En wat blijkt? Er is helemaal geen eenduidige definitie. Wat we als onkruid beschouwen is compleet subjectief. Het is de verkeerde plant, op de verkeerde plek. Dat kan ook gaan om een gewenste tuinplant die te hard groeit, en de rest overneemt. Suze vertelt ons dat zij in haar buurttuin zaailingen van bomen als onkruid beschouwt. Deze zijn onwenselijk op die specifieke plek, omdat meer bomen zou zorgen voor minder licht, waardoor andere plantjes het niet zouden redden. 

Het verschilt of het gaat om je eigen tuin of om openbaar groen, aldus Suze. In de openbare ruimte worden inheemse planten eerder als onkruid gezien, omdat ze een ‘rommelige’ uitstraling zouden geven. Gelukkig is er de laatste tijd steeds meer bewustzijn over het belang van inheemse planten.

Het belang van inheems

Wellicht ten overvloede voor de fervente tuiniers, maar wat is dan dat belang? Een voorbeeld: veel mensen planten vlinderstruiken omdat deze niet alleen mooi is, maar ook omdat deze (it’s in the name) vlinders aantrekt. Het idee bestaat dat dit goed is voor de biodiversiteit. Een vlinderstruik is echter geen inheemse plant. De rupsen van de vlinders die je er rondom heen ziet vliegen zullen ook nooit van die vlinderstruik eten, zo licht Suze toe. Zij hebben juist andere planten nodig, zoals bijvoorbeeld de brandnetel. Ook bijen zijn afhankelijk van specifieke wilde planten. Inheemse planten moeten we dus koesteren, en een plek geven in ons openbaar groen.

Hoe herken je onkruid? 

Met de lente om de hoek komen de eerste plantjes vast al tevoorschijn in je (guerrilla)tuin. Helemaal als je gezaaid hebt, is het aanvankelijk moeilijk om te herkennen wat er groeit.

Suze’s tip: heb geduld! Ga niet in paniek van alles eruit schoffelen. Dat is nergens voor nodig! Je kan het beste even afwachten totdat ze iets groter zijn en je je zaailingen kan identificeren. Bijvoorbeeld met behulp van de app Obsidentify of met Suze’s onkruid zoekkaart. 

Blijkt het toch dat er een plant groeit met enorme groeidrift die te veel plek in neemt (onwenselijk, en dus onkruid), dan kan je altijd nog later ingrijpen. Bijvoorbeeld door te wieden, of door andere planten te introduceren die de concurrentie aangaan met het onkruid (Suze’s favorieten zijn smeerwortel en de gevlekte dovenetel). Beweeg mee met de plant, in plaatsen van (vroegtijdig) in te grijpen.

Luister naar het bezoek aan Suze Peters

In de Stinzentuin Moordrecht maakten we een opname van het gesprek tussen Jenny en Suze. Je hoort hoe twee onkruiden haar inspireerden om een stukje openbaar groen te adopteren en over alle afwegingen die je maakt als het gaat om onkruid. Suze vertelt ook over de frustraties van Guerrilla Gardening als de gemeente de net nieuw aangeplante bosanemonen omver schoffelt.

Leer van de onkruidexpert

Meer weten over ‘onkruid’? Suze Peters heeft een online cursus ontwikkeld om in je eigen tempo de wondere wereld van onkruid te ontdekken.

Onkruid basics

Na deze cursus, stap je de volgende keer zonder paniek of stress je tuin in. Je weet waar je op moet letten, plukt hier en daar een blaadje om te proeven en kijkt met aandacht naar alles wat groeit en bloeit. En groeit er ergens iets teveel? Dan weet je hoe je dat het beste weg kunt halen.

Als je de cursus bij Suze gaat volgen en deze afrekent via de link op onze website, dan help je ook het werk van Guerrilla Gardeners NL. Wij ontvangen namelijk commissie op deze aankoop.

De gestreepte dovenetel (een variëteit van de gevlekte dovenetel).

Blog door Mischa, 13 april 2023

Mis je nog iets of heb je een vraag? Laat dan hieronder je reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden