Opgeruimd staat…

Effy woont in Nijmegen aan de rand van het bos. Ze wil het bos niet laten stoppen aan de rand van de wijk, maar de boomspiegels in haar wijk stap voor stap vullen met bosplanten. Ze heeft een voorliefde voor insecten en bodemleven.

Lees hier haar eerste blog.

Ik moet het eerlijk bekennen: ik ben nogal een opgeruimd type. In mijn huis geen rommel, de mailbox netjes op orde en mijn werkplek met militaire precisie opgeruimd. Zelfs als ik bij collega’s het kantoor binnenloop begin ik gedachteloos hun bureau op te ruimen. Een prima eigenschap, maar niet in de tuin. Want wat is er nu beter voor de tuin dan rommel? Veel dieren die in de bodem leven worden blij van blaadjes die blijven liggen. Pure verwennerij! Al die beestjes die leven tussen het bladafval in de tuin, trekken op hun beurt weer vogels, egels en kikkers aan.

Schuilplek

Bladafval, maar ook dood hout, biedt de mooiste schuilplekken voor veel insecten. Iedereen die wel eens een stukje boomstronk heeft opgetild weet dat daar altijd een club pissebedden onder te vinden is.

Pissebedden houden van zo’n vochtige omgeving, ze hebben die zelfs nodig om adem te kunnen halen. Het zijn bijzondere beestjes, ze behoren tot de kreeftachtigen. De zee hebben ze al lang geleden verlaten, maar de kieuwen hebben ze wel nog. Hiermee nemen ze de zuurstof op uit hun omgeving en die kieuwen, die nu als ‘poten’ aan het lijf zitten, moeten altijd vochtig blijven. Een bloempot, een stuk hout, wat stenen: perfecte plekjes voor de pissebed.

Opruimschaamte

De laatste jaren probeer ik steeds minder ‘op te ruimen’ in de tuin, maar ik moet eerlijk opbiechten dat ik me nog niet altijd kan bedwingen. Dan wil ik toch even schoffelen of bladafval opruimen. Gewoon, omdat opruimen zo fijn is, omdat ik eigenlijk automatisch dingen opruim. Achteraf bekruipt me een gevoel van schaamte. Zou dat al bestaan: opruimschaamte?

 

Geordende rommel

Om mijn ‘opruimschaamte’ een kopje kleiner te maken, ben ik sinds vorig jaar mijn tuin anders aan het inrichten. Met geordende rommel, zoals ik het zelf noem. Rommel die een doel heeft, rommel die binnen mijn opgeruimde persoonlijkheid past. Ik creëer steeds meer plekken waar het een rommeltje is en waar ik me niet mag bemoeien met het bodemleven. Plekken waar ik oude takken en wat bladafval opstapel of kleine stapelmuurtjes maak van een paar restjes (bak)stenen, en waar de natuur zijn gang mag gaan zonder dat ik langskom met schoffel, schepje en snoeischaar.

Elke paar weken vind ik wel weer een nieuwe plek waar geordende rommel een prima idee is. Een kapotte bloempot? Deels ingegraven in de grond met wat blaadjes erover een mooie plek voor insecten. Wat keien of mooie stenen over? Opgestapeld zien ze er leuk uit én kunnen insecten eronder schuilen. En op steeds meer van deze plekjes zie ik het bodemleven genieten! Er schuilen kikkertjes, er zijn bijenholen in de grond waar genesteld wordt en ik zie veel insecten die ik nog lang niet allemaal bij naam ken.

Het maken van ‘rommel’ is inmiddels een ware sport geworden. Ik heb de smaak te pakken: met al mijn snoeiafval kijk ik naar de ‘rommelhoekjes’ en vul ik aan waar bladafval al verteerd is.

Boomspiegel

In de boomspiegels ben ik wat terughoudender met het laten liggen van bladafval, om de medewerkers van de plantsoendienst niet aan te moedigen tot schoffelen. Daar heb ik stukjes boomschors en twee korte stukken boomstam neergelegd. Die boomstammetjes zien er hartstikke leuk uit en zijn nuttig: een natuurlijke manier om wat hoogteverschil te creëren. Een klassieke win-winsituatie volgens mij: blije beestjes én een mooie boomspiegel voor de buurt!

Als mijn planten volgend jaar wat groter zijn en de grond eronder minder zichtbaar is, zal ik er langzaam steeds iets meer bladafval laten liggen. Zo kunnen de buurt en de plantsoenendienst er, net als ik, ook steeds meer aan  wennen. Wie weet kunnen we dan over een paar jaar samen de schoffels opruimen en genieten van de ‘geordende rommel’ met al het bodemleven!

Ben jij ook zo’n opgeruimd type? Of heb jij al veel goede rommelplekjes? We zijn benieuwd naar jullie tips en ideeën!
Geef je reactie onder dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden