Mijn schatje, mijn scheetje, mijn druifje… Zijn naam is al net zo lieflijk als zijn verschijning. Het blauwe druifje ziet er, niet geheel toevallig, uit als een klein, blauw druiventrosje. Helaas smaakt hij niet zo lekker en is hij zelfs giftig, ook al is hij familie van de asperge.
Zijn wetenschappelijke naam is ‘muscari’, omdat zijn bloemen de geur van muskus hebben.
Het blauwe druifje komt al tevoorschijn als andere planten nog diep in winterslaap zijn. Hij schrikt niet terug voor een beetje vorst en zorgt nog voordat het voorjaar is begonnen voor lentekriebels. Met deze plant haal je de hele buurt uit zijn winterdip. Zo vroeg in het jaar bloeit er nog weinig en is er nog niet veel stuifmeel en nectar te vinden, dus dan kunnen vlinders en bijen hun hart ophalen aan deze vroege bloeier. Het is een makkelijke plant die geen verzorging nodig heeft. Hij verwildert ondergronds. Als je hem in de grond laat zitten, zal hij zich elk jaar vermenigvuldigen en kun je elk jaar genieten van de bloemenpracht en heerlijke geur.
Het blauwe druifje staat graag in de zon of halfschaduw en is geschikt voor lichte boomspiegels, geveltuinen, borders en potten. Dit bolletje is goed te combineren met vaste planten. Plant hem het liefst in september of oktober. Graaf een gat dat ongeveer twee keer zo groot is als de bol en stop hem daarin met de punt omhoog.
Eenmaal geplant heb je er geen omkijken meer naar, want hij kan prima voor zichzelf zorgen. Zorg er wel voor dat je biologische bloembollen gebruikt, want voor gangbare bloembollen wordt vaak gif gebruikt en dat is slecht voor de grond en de insecten.
Tekst: Annemiek Brand
Tekening: Jenny van Herrewegen
Mis je nog iets of heb je een vraag? Laat dan hieronder een reactie achter.
De blauwe druif staat ook in ons overzicht van Boomspiegel Besties.