Plantprofiel: maagdenpalm

Maagdenpalm

Vinca

  • Bloeit van maart – april
  • Hoogte van 15 tot 20 centimeter
  • Inheems
  • Vaste plant

Foto: maagdenpalm in bloei

Plant

De maagdenpalm is een plant die bol staat van de symboliek. In het christendom wordt hij vanwege zijn kleur geassocieerd met de maagd Maria, die vaak in het blauw werd afgebeeld. De plant is het zinnebeeld van het eeuwige leven en trouw. Daarom werd hij vroeger bij het graf van ongehuwde vrouwen aangeplant en droegen bruiden een krans van maagdenpalm om hun maagdelijkheid aan te tonen. In de middeleeuwen werden er liefdesdrankjes gebrouwen van maagdenpalm en geloofden de mensen dat de plant bescherming bood tegen toverkracht en het boze oog. Een ware wonderplant dus!

Pluspunten

De maagdenpalm is het hele jaar door groen, dus in de winter wordt het nooit een dorre boel. Het is een bodembedekker die alle lege stukjes grond opvult. Daardoor zal de grond minder snel uitdrogen in de zomer en krijgt onkruid geen kans. Het is een hele makkelijke plant die bijna overal kan groeien. Bovendien halen slakken en andere bladeters er hun neus voor op. De plant staat heel hoog aangeschreven in de natuurgeneeskunde en zou helpen tegen allerlei kwalen, maar is wel licht giftig.

Praktijk

Je kunt de maagdenpalm het hele jaar door planten, maar hij bloeit alleen in het voorjaar. Hij staat graag in de schaduw of halfschaduw, maar kan ook wel tegen wat zon. De plant is dus zeer geschikt voor boomspiegels, maar kan eigenlijk bijna overal staan. Eind maart, begin april kun je hem even snoeien om te voorkomen dat de bloemetjes achter de bladeren verdwijnen, maar dat hoeft niet per se. Ook is hij makkelijk te stekken. Hij breidt zich uit via bovengrondse uitlopers met ondiepe wortels. Je kunt hem zelf vermeerderen door een stukje van een nieuwe uitloper waar wat worteltjes aan zitten af te knippen en te planten op een plek waar je ook graag deze groenblijvende bodembedekker wilt zien bloeien in het voorjaar.

Mis je nog iets of heb je een vraag? Laat dan hieronder een reactie achter. 

De maagdenpalm is een van onze Boomspiegel Besties. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden