Plantprofiel: Bossalie

Bossalie

Salvia nemorosa

  • Bloeit van mei – september
  • Hoogte van 50 centimeter
  • Exoot uit Midden-Europa tot Azië
  • Vaste plant

 

Plant

De parmantige paarse aren van de bossalie zouden elke border moeten sieren. Daar zijn veel mensen én veel kleine beestjes het hartgrondig mee eens. Als de bossalie bloeit, is hij maar zelden alleen en is het een gezoem van jewelste om hem heen. Hij heeft geen moment rust, maar gelukkig houdt hij wel van een beetje gezelligheid.

 

Foto: Salvia in bloei (Amber Wolfe)

Pluspunten

De zomers in Nederland worden steeds droger en warmer, maar daar heeft deze bossalie totaal geen problemen mee. Sterker nog, hij floreert onder deze omstandigheden.

De bossalie is de krachtpatser in de saliefamilie. Hij kan bijna overal overleven: in de stad, aan de kust, in bloembakken. Hij kan zelfs tussen stoeptegels groeien. Hij bloeit bovendien heel lang en is goed te combineren met bloembollen en andere planten.

In tegenstelling tot zijn broertje, de salvia officinalis, is de deze salie niet eetbaar. Hij heeft echter wel een heerlijke geur, die vlinders, bijen en vele andere insecten ook wel kunnen waarderen.

Praktijk

Ondanks zijn naam heeft de bossalie liever een plekje in de volle zon dan in een schaduwrijk bos. Plant de bossalie op een goed doorlaatbare plek, zoals een zonnige geveltuin of border of een lichte boomspiegel. Dat kan op elk moment, maar bij voorkeur in het voor- of najaar.

Als je hem na de eerste bloei terugknipt, gaat hij nog een tweede ronde mee. Het is een vaste plant die winterhard is, maar niet wintergroen. In de winter sterft hij boven de grond af, maar in het voorjaar begint hij gewoon weer te groeien en bloeien.

 

Tekst: Annemiek Brand
Tekening: Jenny van Herrewegen

 

Mis je nog iets of heb je een vraag? Laat dan hieronder een reactie achter. 

De bossalie is een van onze Boomspiegel Besties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden