PlantProfiel: gevlekt longkruid

Gevlekt longkruid

Pulmonaria

  •       Bloeit in late winter en in vroege lente met blauw-paarse bloemen
  •       Tot 25 cm hoog
  •       Wintergroen en inheems 
  •       Vaste plant, bodembedekkend

Plantbeschrijving

De naam van deze plant is afgeleid van het Latijnse ‘pulmo’ dat long betekent. Vroeger vond men dat de tekening op de bladeren op (zieke) menselijke longen leek. Als je goed kijkt naar het blad, kun je je daar ook nu nog wel iets bij voorstellen. Vroeger werd de plant, om dit kenmerkende blad, als geneesmiddel bij longaandoeningen gebruikt. Helaas is niet bewezen dat gevlekt longkruid ook echt helpt bij longaandoeningen.

Pluspunten

Gevlekt longkruid is een bodembedekker die in de winter groen blijft en die lang bloeit. Bijen zijn blij met deze plant, omdat ze hier al heel vroeg in het jaar nectar kunnen verzamelen. Het is een plant die de schaduw goed kan verdragen, maar die ook een zonnige plek prima vindt als de bodem vochtig genoeg is. Loopt iemand over de plant in de guerrillatuin? Geen probleem, gevlekt longkruid kan wel tegen een stootje. Het is een harde plant, die ook nog eens zorgt voor een goede bodem doordat de plant waardevolle mineralen verzamelt waar ook andere planten blij mee zijn.

Praktijk

In de guerrillatuin is gevlekt longkruid geschikt om onder wat hogere planten te zetten, of in een tuintje met zomerbloeiers langs de (stoep)randen. Jonge plantjes plant je bij voorkeur in de periode november – februari, als de grond niet bevroren is. Om ze een goede start te geven, kun je wat plantenvoeding toevoegen of voeg je een handje potgrond toe. Zo heeft de plant voeding voor de eerste periode. Zelf planten vermeerderen kan door te zaaien, maar gemakkelijker is door de plant te scheuren. Gevlekt longkruid heeft na het planten geen bijzondere verzorging meer nodig, hij redt zich prima zelf in de guerrillatuin en zaait zichzelf uit.

Boomspiegel Besties

Gevlekt longkruid is een van onze Boomspiegel Besties. Benieuwd naar alle planten die we aanraden voor een boomspiegel? Je vindt ze via de link hieronder.

Mis je nog iets of heb je een vraag? Laat dan hieronder je reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden