PlantProfiel: krokus

Krokus

Crocus

  • Bloeit van februari tot april (meestal, afhankelijk van de soort)
  • Hoogte van 10 tot 20 centimeter
  • Exoot
  • Bol

Plant

Als je nog midden in je winterdip zit en denkt dat de winter nooit voorbij zal gaan, dan steekt dit bloemetje alweer zijn kopje boven de grond. Alsof hij wil zeggen: Nog even volhouden, de lente is in aantocht. 

Dit bolgewas is zo oud dat hij zelfs een rol speelt in de Griekse mythologie. Zo luidt een van de versies van het krokusverhaal: De sterveling Krokus heeft een problematische affaire met de mooie Smilax. Op een gegeven moment hebben de goden schoon genoeg van al het gedoe en toveren ze Krokus om tot een prachtige krokusbloem. Wel zo rustig.

En enig idee waar saffraan vandaan komt? Juist, van de saffraankrokus. De bloem bloeit maar acht dagen per jaar en telt slechts drie meeldraden, de saffraan dus. Voor één gram saffraan zijn daarom maar liefst 150 krokusjes nodig. 

Om een paar centen te besparen kun je de krokusjes ook zelf kweken. Je zult er niet rijk van worden, maar misschien wel iets gelukkiger. 

Pluspunten

De meeste krokussen bloeien al in februari of maart, als andere planten nog diep in winterslaap zijn. Als er nog weinig te snoepen valt voor de bijen, biedt de krokus dus uitkomst. 

Er bestaan zo’n negentig soorten van, dus de keuze is reuze. Je hebt ze in het wit, geel, paars, roze, oranje en ga zo maar door, maar de meeste soorten zijn paars of geel.

Hij komt bijna overal ter wereld voor en kan op veel plekken overleven: in weilanden, in bossen en ook in de bergen. Daarom zal hij zich in een boomspiegel of grasveld ook wel redden. 

De krokus stelt maar weinig eisen en heeft bijna geen verzorging nodig. Hij wil alleen maar een beetje zon. Dat is toch niet te veel gevraagd?

Verder vermeerdert hij zich onder de grond en kan hij ook prima in een pot.

Praktijk

Plant de bolletjes in de herfst, in ieder geval voor de eerste vorst, op zo’n tien centimeter diepte. Ze staan het liefst in de zon, maar kunnen ook in de halfzon. Plant ze groepsgewijs, want zo’n eenzaam krokusje ziet er een beetje treurig uit. 

Je kunt ze ook in het gras planten, maar wacht dan wel met maaien tot ze uitgebloeid zijn.

 

Mis je nog iets of heb je een vraag? Stuur ons dan een reactie via e-mail.

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden