Plantprofiel: krokus

Als je nog midden in je winterdip zit en denkt dat de winter nooit voorbij zal gaan, dan steekt dit bloemetje alweer zijn kopje boven de grond. Alsof hij wil zeggen: nog even volhouden, de lente is in aantocht. 

Krokus

Crocus

  • Bloeit van februari tot april (meestal, afhankelijk van de soort)
  • Hoogte van 10 tot 20 centimeter
  • Exoot
  • Bol
Foto: gele krokus

Plant

Dit bolgewas is zo oud dat hij zelfs een rol speelt in de Griekse mythologie. In één van de versies van het krokusverhaal heeft de sterveling Krokus een problematische affaire met de mooie Smilax. Op een gegeven moment hebben de goden schoon genoeg van al het gedoe en toveren ze Krokus om tot een prachtige krokusbloem. Wel zo rustig.

En enig idee waar saffraan vandaan komt? Juist, van de saffraankrokus. De bloem bloeit maar acht dagen per jaar en telt slechts drie meeldraden, de saffraan dus. Voor één gram saffraan zijn daarom maar liefst 150 krokusjes nodig. 

Om een paar centen te besparen kun je de krokusjes ook zelf kweken. Je zult er niet rijk van worden, maar misschien wel iets gelukkiger. 

 

De krokus is een van onze Boomspiegel Besties!

Pluspunten

De meeste krokussen bloeien al in februari of maart, als andere planten nog diep in winterslaap zijn. Als er nog weinig te snoepen valt voor de bijen, biedt de krokus dus uitkomst. 

Er bestaan zo’n negentig soorten krokussen, dus de keuze is reuze. Je hebt ze in het wit, geel, paars, roze, oranje en ga zo maar door, maar de meeste soorten zijn paars of geel.

Hij komt bijna overal ter wereld voor en kan op veel plekken overleven: in weilanden, in bossen en ook in de bergen. In een boomspiegel of grasveld zal hij zich daarom ook wel redden. 

De krokus stelt maar weinig eisen en heeft bijna geen verzorging nodig. Hij wil alleen een beetje zon. Dat is toch niet te veel gevraagd?

Verder vermeerdert hij zich onder de grond en kan hij ook prima in een pot.

Foto: witte krokus

Praktijk

Plant de bolletjes in de herfst, in ieder geval voor de eerste vorst, op zo’n tien centimeter diepte. Ze staan het liefst in de zon, maar kunnen ook in de halfzon. Plant ze groepsgewijs, want zo’n eenzaam krokusje ziet er een beetje treurig uit. 

Je kunt ze ook in het gras planten, maar wacht dan wel met maaien tot ze uitgebloeid zijn.

Als er sneeuw valt kunnen de krokussen hier wel tegen. Stoer piepen ze boven de sneeuw uit. Het is niet nodig om met de sneeuw je bollen extra te vertroetelen, de natuur kan hier zelf mee dealen. De uitlopers kunnen bij vorst plat gaan liggen, omdat ze geen water opnemen. Na de vorst gaan ze vanzelf weer rechtop staan.

Mis je nog iets of heb je een vraag? Laat dan hieronder je reactie achter.

Foto: paarse en gele krokus

Bloembollen kopen? Kies dan voor gifvrije bloembollen.

Eerste publicatie: september 2021. Aangepast januari 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden