PlantProfiel Kruipend zenegroen

Kruipend zenegroen

Ajuga reptans

  • Bloeit van mei – juni 
  • Hoogte van 10 tot 15 centimeter
  • Inheems
  • Vaste plant

Plant

Groot zal dit kruipertje nooit worden, maar daar gaat hij niet onder gebukt. Hij weet zich overal tussendoor te wurmen en verovert grond als een ware Napoleon. Wie niet groot is, moet brutaal zijn, en dat is hij. Geef hem één vinger en hij pakt meteen je hele hand, maar die hand gun je hem dan toch wel. 


Pluspunten

Kruipend zenegroen kan overal staan. Zon, halfzon of schaduw, hij schrikt nergens van terug, mits hij genoeg te drinken heeft. 

Zijn bladeren behouden hun kleur tijdens een milde winter, wat die kleur dan ook moge zijn. Er zijn inmiddels vele varianten ontwikkeld met de bontste bladeren. 

De plant bedekt de bodem met zijn blad en onderdrukt zo het onkruid. Hij breidt zich razendsnel uit met zijn kruipende wortelstokken en is heel eenvoudig te vermeerderen.

In de lente beginnen zijn kleine blauwpaarse aren te bloeien en daar zijn veel bijensoorten en vlinders maar wat blij mee. 

De jonge blaadjes en bloemetjes zijn ook eetbaar voor mensen, maar ze smaken wel wat bitter.


Praktijk

Kruipend zenegroen is uitermate geschikt voor onder een boom of een heg of voor een schaduwrijk plekje, want hij heeft geen zon nodig. Eigenlijk kan hij overal wel staan, als hij maar voldoende water krijgt. 

Zie je ergens een leeg stukje grond, zet dit plantje daar dan neer. Dan is er voordat je het weet geen kale plek meer te bekennen.

Als deze bodembedekker een nieuw wortelstokje heeft aangemaakt, kun je dat er eenvoudig afknippen en weer onder een andere boom of in een ander geveltuintje planten.


Mis je nog iets of heb je een vraag? Laat dan hieronder een reactie achter. 


Het kaukasisch vergeet-mij-nietje is een van onze Boomspiegel Besties. Bekijk ze allemaal.

]]>

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden