Plantprofiel: Kruipend zenegroen

Kruipend zenegroen

Ajuga reptans

 • Bloeitijd mei – juni
 • Hoogte van 10 tot 15 centimeter
 • Inheems
 • Vaste plant

Plant

Groot zal dit kruipertje nooit worden, maar daar gaat hij niet onder gebukt. Hij weet zich overal tussendoor te wurmen en verovert grond als een ware Napoleon. Wie niet groot is, moet brutaal zijn, en dat is hij. Geef hem één vinger en hij pakt meteen je hele hand, maar die hand gun je hem dan toch wel.

Pluspunten

Kruipend zenegroen kan overal staan. Zon, halfzon of schaduw: hij schrikt nergens van terug, mits hij genoeg te drinken heeft. Zijn bladeren behouden hun kleur tijdens een milde winter, wat die kleur dan ook moge zijn. Er zijn inmiddels vele varianten van dit plantje ontwikkeld met de bontste bladeren in allerlei kleurschakeringen.

De plant bedenkt de bodem met zijn blad en onderdrukt zo het onkruid. Hij breidt zich snel uit met zijn kruipende wortelstokken en is hierdoor heel eenvoudig te vermeerderen.

In de lente zullen de kleine blauwpaarse aren bloeien, iets waar veel vlinders en bijensoorten erg blij mee zijn. Wist je dat de jonge blaadjes en bloemetjes ook eetbaar zijn? Ze smaken een beetje bitter en kunnen prima worden toegevoegd aan een salade.

Foto: kruipend zenegroen met zijn opvallende blad.

Praktijk

Kruipend zenegroen is uitermate geschikt voor onder een boom of een heg of voor een schaduwrijk plekje, want hij heeft geen zon nodig. Eigenlijk kan hij overal wel staan, als hij maar voldoende water krijgt. Zie je ergens een leeg stukje grond, zet dit plantje daar dan neer. Dan is er voordat je het weet geen kale plek meer te bekennen. Als deze bodembedekker een nieuw wortelstokje heeft aangemaakt, kun je dat er eenvoudig afknippen en weer onder een andere boom of in een ander geveltuintje planten.

Mis je nog iets of heb je een vraag? Laat dan hieronder een reactie achter. 

Het kruipend zenegroen is een van onze Boomspiegel Besties.

Reacties

 1. Rebecca Maier schreef:

  Doet het fantastisch in onze boomspiegels! Een maand geleden geplant nadat ik er in jullie handboek over had gelezen.

  1. Jenny schreef:

   Ah, super Rebecca!

 2. Linda schreef:

  Hi, Het is mij niet helemaal duidelijk via welk mengsel ik dit plantje in mijn tuin kan krijgen.

  1. Jenny schreef:

   Hoi Linda, deze plant zit niet in een van onze zadenmengsels. Je kunt het bij diverse biologische plantenkwekers krijgen. Bijvoorbeeld bij Bijenkans in de buurt van Utrecht. Zie: https://www.bijenkans.nl/soortenlijst/ of online bij https://www.sprinklr.co/products/kruipend-zenegroen
   Kijk ook op onze lijst van gifvrije kwekers: https://guerrillagardeners.nl/biologische-bloembollen-en-planten-kopen/

 3. Linda schreef:

  Hallo Jenny, bedankt voor je antwoord. Ik ga op zoek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden