PlantProfiel: maarts viooltje

Een bodembedekker die vroeg bloeit, groeit onder bomen én ook nog eens inheems is. Wat een boel pluspunten heeft het maarts viooltje!

Maarts viooltje

Viola odorata

 •       Bloeitijd maart-mei, soms ook in augustus en september
 •       Diep paars-blauwe bloemen die in het midden wit zijn
 •       5 – 15 cm hoog
 •       Wintergroen
 •       Vaste inheemse plant, bodembedekkend

 

‘Wanneer er eens een prijs moest toegekend worden aan ‘t liefste voorjaarsbloempje, dat in ‘t wild groeit, ik geloof zeker, dat het viooltje er mee zou gaan strijken.’ – Heimans 1897

Plantbeschrijving

De naam van de viooltjes is afgeleid van het Griekse vion, de term die de Grieken gebruikten voor lekker ruikende planten. Odotora verwijst naar de lekkere geur die de viooltjes verspreiden. De plant wordt daarom nog steeds gebruikt om parfum van te maken. In Nederland noemen we de plant maarts viooltje omdat de plant al vroeg bloeit. In het wild kom je dit viooltje vooral tegen in Zuid-Limburg, maar ook rondom rivieren.

 

Pluspunten

Maarts viooltje is een plant die het goed doet op plekken met lichte schaduw, maar vindt het geen groot probleem als er meer schaduw is en de zon zich maar een uur of twee per dag laat zien op de plek waar ze staat. Onder bomen, in humusrijke grond, gedijdt ze prima. Doordat de plant zo vroeg bloeit, heb je al vroeg geur en kleur in de guerrillatuin. Het is een waardplant voor vlinders, maar ook hommels, bijen en vroege vlinders komen op de geur af om te smikkelen van de nectar.

Praktijk

Als je het maarts viooltje plant in de periode november – februari, kun je hetzelfde jaar al genieten van de bloemen. Plant op een moment dat het niet vriest, maar zorg dat de bodem wel een beetje vochtig is. Heb je al maarts viooltje in een pot of in de tuin? Je kunt deze gemakkelijk vermeerderen door de plant te scheuren. Haal hem uit de grond en trek de plant en de wortels voorzichtig uit elkaar zodat je twee plantjes krijgt. Deze kun je dan mooi in je guerrillatuin of boomspiegel zetten!

Mis je nog iets of heb je een vraag? Laat dan hieronder je reactie achter.

Reacties

 1. Esther schreef:

  Waar kan ik dit prachtige bloempje kopen? De lievelingsbloem, heb ik me laten vertellen, van Napoleon.

  1. Jenny schreef:

   Hoi Esther, je zou kunnen kijken bij de bio teler die het dichtste bij jou in de buurt zit. Hun assortiment zal wisselen, dus we kunnen je geen ‘vast’ adres geven. Zie het overzicht: https://guerrillagardeners.nl/biologische-bloembollen-en-planten-kopen/
   (en leuk weetje van Napoleon!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden