Plantprofiel: struikmalva

Struikmalva
Lavatera

  • Bloeit van juni – september
  • Hoogte van 175 tot 250 centimeter
  • Exoot
  • Vaste plant

Plant

De struikmalva is letterlijk een roze wolk. Oké, ik zou er niet op gaan zitten, maar je kunt er wel fijn naar kijken. De bossige plant is absoluut niet schuchter en slaat maar wat graag zijn vele roze vleugeltjes uit.

Hij behoort tot de kaasjeskruidfamilie, die haar naam dankt aan de vorm van de vruchten. Die hebben namelijk wel wat weg van kleine ronde kaasjes. Je zou er spontaan trek van krijgen. Hoewel de bloemen eetbaar zijn, smaken ze helaas niet naar kaas.

Pluspunten

De struikmalva groeit rijk en snel. Deze zonaanbidder heeft niet veel water nodig en is dus ideaal voor de droge, warme zomers waar we er de komende jaren nog wel wat van zullen krijgen. Hij bloeit de hele zomer door, van juni tot en met september. Er zijn meerdere soorten struikmalva’s. De Lavatera olbia ‘Rosea’ wordt het meest gebruikt vanwege zijn uitbundige bloei. Als het vriest, legt hij helaas al snel het loodje. Kleinbloemige varianten kunnen beter tegen vorst, maar zijn wel wat minder indrukwekkend. De bekervormige bloemen trekken bijen, hommels en vlinders aan, die van de nectar en stuifmeel komen snoepen.

 

Praktijk

Zet hem op een plekje in de zon of in de zeer lichte schaduw. Zorg dat het water goed weg kan lopen na een hoosbui, want hij staat niet graag met zijn wortels in het water. Ook moet hij de ruimte hebben en staat hij graag een beetje beschut.  Bescherm de plant als het vriest, bijvoorbeeld door droog blad bij zijn voet neer te leggen. Je kunt er voor de zekerheid in de nazomer stekjes van nemen die je binnenshuis kunt laten overwinteren. Snoei hem (als hij de winter heeft overleefd) in het voorjaar helemaal terug om hem een beetje in toom te houden en verhouten te voorkomen.

Mis je nog iets of heb je een vraag? Laat dan hieronder een reactie achter. 

 

De struikmalva is een van onze Boomspiegel Besties. Bekijk ze allemaal.

Tekeningen: Jenny van Herrewegen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden