PlantProfiel: Wilde Marjolein

Wilde marjolein

Origanum vulgare

  • Bloeitijd van juli tot september
  • Hoogte 30 tot 60 cm
  • Inheems 
  • Vaste plant
  • Roze en soms witte bloemen
  • De blaadjes ruiken naar oregano en kunnen gebruikt worden als keukenkruid
  • Doet het zowel goed in een zonnige geveltuin als in de halfschaduw onder een boomspiegel

Plant

Wilde marjolein is nauw verwant aan het keukenkruid “majoraan”, ook wel bekend als “oregano”. Deze groeit in het Middellandse Zeegebied en wordt in bijna elke pastasaus verwerkt. De blaadjes van de wilde marjolein ruiken even kruidig en zijn net zo eetbaar. 

In Nederland was de wilde marjolein tot 2017 zeer zeldzaam en had hij een beschermde status. Sindsdien is de soort dankzij verwildering vanuit tuinen toegenomen. In het wild kun je de plant tegenkomen in Zuid-Limburg, langs de grote rivieren en in de Zeeuwse delta. Hij groeit op kalkrijke grond langs (spoor)wegen, in grazige bermen en langs heggen.

Praktijk

Wilde marjolein houdt van een zonnige standplaats, maar komt ook in de halfschaduw tot bloei. Vanaf juli bloeit hij uitbundig met talloze vertakte, meestal roze, bloemkransen. De groene bladeren van de plant kunnen mooi rood aanlopen. Het is een fotogenieke plant met een hoog aaibaarheidsgehalte.

De wilde marjolein komt prima tot zijn recht in een border. In de guerrillatuin laat hij zich mooi combineren met andere inheemse soorten als duifkruid, vlasbekje, knoopkruid, velsalie en grote centaurie.

Wilde marjolein is een gemakkelijke plant. Hij kan goed tegen droogte en zaait zich vanzelf uit. Ook fijn voor de guerrilla tuinier: je kunt de plant scheuren als de pollen te groot worden. Alleen een zeer strenge vorst overleeft hij niet als je hem niet afdekt. Maar die omstandigheden komen in Nederland bijna niet meer voor.

Strooi wel regelmatig wat vermalen eierschalen rondom de plant om in zijn behoefte aan kalk te voorzien.

Pluspunten

Wilde marjolein is een belangrijke voedselplant voor insecten. De nectar heeft een suikergehalte van meer dan 75%. Naast honingbijen komen er wilde solitaire bijen, hommels, zweefvliegen en veel soorten dagvlinders op de plant foerageren.

Geschiedenis

De Latijnse naam betekent bergvreugde. Een helling vol bloeiende wilde marjolein is een lust voor het oog.

In Griekenland wordt de kruidige geur van de plant in verband gebracht met de godin van de liefde – Aphrodite – en staat hij symbool voor geluk. Bruidsparen werden van oudsher gekroond met bloemenslingers van wilde marjolein.

Blog door Jojo.

Heb je een opmerking of een vraag? Laat het ons hieronder weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden