PlantProfiel: zonnebloem

Magie?

Dat lijkt het soms wel! Je stopt een klein zaadje in de grond en voor je het weet, heb je een stengel van een paar meter hoog. Het doet een beetje denken aan het verhaal van Jaap en de Bonenstaak. Na een tijdje wachten opent de reus zijn enorme gele oog en staart vervolgens de hele dag naar de zon. De zonnebloem reikt niet tot de hemel, maar hij komt wel een heel eind!

De zonnebloem (Helianthus annuus) is een eenjarige plant die bloeit van juli tot oktober. Het is een exoot, wat betekent dat hij van nature niet voorkomt in Nederland. 

Pluspunten

De zonnebloem is door zijn kleur en hoogte een echte blikvanger. Hij groeit snel en heeft weinig verzorging nodig. De gele gigant laat de zon tot diep in het najaar stralen. 

De geelkleurige zonnebloem is het bekendst, maar je hebt hem ook in het oranje, bruin en rood. En als je niet zoveel ruimte hebt, kun je ook voor een kleinere variant gaan, die je ook in een pot kunt planten. Maar een zonnebloem van een paar meter hoog maakt natuurlijk wel veel meer indruk. 

Bijen, hommels en vlinders komen op het stuifmeel af en vogels kunnen geen genoeg krijgen van de zaden. 

Uit één bloem kun je zo’n duizend zaden halen, waar je een heel veld mee kunt aanplanten. Als dat iets te veel van het goede is, kun je de pitjes ook gewoon in je salade stoppen. Er zitten veel gezonde vetten en vitamines in.

Praktijk

Zaai vanaf april/mei in de volle zon. Als hij eenmaal op lengte is, kun je hem steun bieden met een lange stok. Bij een stevige wind kan de stengel namelijk omknakken.

Laat de kop na de bloei drogen om de zaden voor volgend jaar te oogsten, of voor een salade natuurlijk.

De zonnebloem is heel geschikt voor een zonnige geveltuin of een zonnige border. In een lichte boomspiegel kun je hem mooi combineren met de goudsbloem. In het midden van een rotonde staat hij ook prachtig. 

Eigenlijk komt hij overal wel goed uit de verf, zoals Van Gogh kan beamen.

 

Mis je nog iets of heb je een vraag? Laat het ons weten!

Tekst: Annemiek Brand

Tekeningen: Jenny van Herrewegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden