Processierups terminator – met planten

Had jij vorig jaar ook bultjes na een fietstocht? Of zelfs last van je ademhaling? Binnenkort kruipen de eikenprocessierupsen weer uit hun ei, met hun brandharen zorgen ze voor jeuk en ademhalingsproblemen. Maar het rigoureus wegzuigen of verbranden van de nesten hoeft misschien niet. De afgelopen jaren zijn er goede ervaringen opgedaan met het bestrijden van de processierups met zijn natuurlijke vijanden! Wij bieden nu een zadenmengsel met planten tegen de processierups. Wil je weten hoe dat zit? Lees dan verder!

Afgelopen jaar zag je bij veel eiken rood-witte linten met de waarschuwing om niet te dichtbij te komen. Fietspaden en bv zwemmeertjes werden afgesloten. Dat was nodig om te voorkomen dat de brandharen van de processierups zorgen voor gezondheidsklachten bij mensen.

De eikenprocessierups is aan een opmars in Nederland bezig. Het beestje komt – geholpen door klimaatverandering – in steeds grotere aantallen voor. De ‘klassieke’ manier om de rups te bestrijden is om de nesten met grote stofzuigers weg te zuigen. Een andere techniek die bestrijders toepassen is het wegbranden. Maar het kan ook anders!

Bestrijden met bloemenweides

Zo’n processierups is maar gewoon een beestje. Het overleeft de winter als ei, komt in april of mei uit en maakt dan als rups met zijn soortgenoten de kenmerkende nesten in de eiken. Ieder beestje in de natuur heeft natuurlijke vijanden, dus dit rupsje ook. Vandaar ook de brandharen: dat is de verdediging tegen vijanden. Ondanks de brandharen zijn er nog genoeg natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

  • Sluipwespen en sluipvliegen leggen eitjes in de rups. Het beestje wordt dan van binnen uit opgegeten.
  • Kevers en (larven van) gaasvliegen, lieveheersbeestjes en wantsen eten de rups.
  • Vogels als de koolmees, pimpelmezen en mussen eten de rupsen.

De truc is om de omstandigheden rond de eik voor deze natuurlijke vijanden aantrekkelijk te maken. Insecten komen af op bloemen zoals schermbloemigen of kruidachtige planten. Een bloemrijke berm met o.a. deze bloemen trekt volop beestjes die ook raad weten met de rups. Een aanvulling zijn bloembollen die vroeg bloeien. Zij lokken natuurlijke vijanden die op dat moment actief zijn.

Lange adem

Ook nestkasten ophangen helpt. Met huizen voor de koolmees, pimpelmees en mus zorg je ervoor dat die vogels in de buurt zijn om de rupsen te eten.

Uit onderzoek in Drenthe blijkt dat biologische bestijding helpt. Zij vonden dat op een proeflocatie met natuurlijke vijanden 80% minder nesten werden aangetroffen dan op de controlelocatie met ‘normale’ bestrijding. Lees het artikel.

De Vlinderstichting waarschuwt wel dat natuurlijke bestrijding een kwestie is van een lange adem. Het duurt jaren voordat een populatie natuurlijke vijanden voldoende is opgebouwd. Lees meer.

Processierups terminator zaadjes

In overleg met zadenleverancier Cruydt-Hoeck bieden wij in onze winkel zaadjes aan tegen de eikenprocessierups. We noemen ze de ‘processierups terminator’.

Dit mengsel is breed inzetbaar. Het is geschikt voor alle gronden (behalve zwaar en natte gronden). Het beste bloeit het op zonnige plekken. Om al in het eerste jaar bloei te krijgen mengen we er wat eenjarige snelgroeiende bloemen doorheen zoals klaproos en korenbloem.

We leveren het in zakjes van 2 gram. Voor plekken waar je wil dat je snel effect hebt (zoals in de openbare ruimte) is de aanbevolen zaaidichtheid 1,5 tot 2 gram per vierkante meter. Je hebt hiermee dus voldoende zaadjes voor in ieder geval 1 m2.

Wil je meer lezen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden