Boomspiegel Bestie: #1 Rotsooievaarsbek

Het is herfst en de grond is nog lekker warm. Ook valt er steeds meer regen. Warmte en vocht: perfecte omstandigheden voor planten om zich lekker te nestelen. Ideaal weer dus om een aantal vaste planten uit te kiezen voor je boomspiegel. De komende weken lichten we er vier voor je uit.

Rotsooievaarsbek

Geranium macrorrhizum

  • Bloeit: mei – juni
  • Wordt ongeveer 30 cm hoog
  • Oorspronkelijk uit Zuid-Europa
  • Vaste plant

Rotsooievaarsbek is een makkelijke bodembedekker

Heb je een boomspiegel geadopteerd waar je niet teveel tijd aan kwijt kunt zijn? Dan is rotsooievaarsbek je plant. De tere roze bloempjes bloeien in mei en juni, maar verkijk je niet op de schattige bloemetjes: deze plant is een knaller! Via de wortelstokken verspreidt de plant zich razendsnel en neem veel ruimte in. Rotsooievaarsbek is een bodembedekker die het bijna overal goed doet: zon, schaduw en zelfs enige droogte deert deze plant niet.

Van oorsprong komt de plant voor in het zuiden van de Alpen, de Balkan en de Apennijnen. Een bergplantje dus, kijk maar naar de naam. Toch past de plant zich makkelijk aan. Zo goed zelfs, dat je hele buurt volstaat met rotsooievaarsbek als je niet uitkijkt. De begrenzing van de boomspiegel is daarom perfect. Je bedekt de bodem rond de boom én je voorkomt woekeren.

Roze, wit, paars en groen

In mei en juni komt de plant uitbundig tot bloei met meestal roze-rode bloemetjes (maar er zijn ook witte en donkerpaarse varianten). Al snel zul je bijen en vlinders zien! De mooie groene bladeren zijn vrij groot en redelijk behaard. Rotsooievaarsbek is half wintergroen, wat betekent dat de plant ‘s winters maar heel kort de bladeren verliest.

Naast de rotsooievaarsbek zijn er nog heel veel andere soorten ooievaarsbekken, bijvoorbeeld de zachte ooievaarsbek en de roze ooievaarsbek. De naam komt van hun vrucht die samen met de steel lijkt op de snavel, top en hals van een ooievaar.

De rotsooievaarsbek (en de andere planten in deze familie) is één van onze favoriete guerrillaplanten, omdat deze het bijna overal goed doet. En om de schattige bloemetjes, natuurlijk!

Leuk weetje: door het planten van rotsooievaarsbek op een plek waar zevenblad woekert, kun je ervoor zorgen dat zevenblad zich gedeisd houdt. Dit geldt ook voor een overvloed aan brandnetel of braam.

Foto: vrijwilligers beplanten boomspiegel in Utrecht

Heb jij ook een favoriete guerrilla plant? We zijn heel benieuwd welke dat is! Laat je het weten in de opmerkingen onder dit artikel?

We maakten een lijst van onze favoriete planten voor in een boomspiegel, de rotsooievaarsbek staat natuurlijk in het lijstje.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden