Stap 1: kameraden

Natuurlijk kun je alleen (’s nachts?) op pad gaan om een tuin aan te leggen, maar de meeste mensen vinden het fijn om met een groep op pad te gaan.

Ben je op zoek naar medestrijders bedenk dan: iedereen is een potentiële guerrilla gardener! Je kinderen, buren, oma, collega’s of boekenclub.

Wanneer je iemand vraagt om mee te gaan is vaak de eerste tegenvraag: “mag dat dan wel?”. Het antwoord daarop is simpel: nee natuurlijk niet! Je bent immers aan het tuinieren zonder toestemming. Maar het risico is bijzonder klein. Als er politie komt kijken vertel je kalm dat je de buurt aan het verbeteren bent. Meestal laten ze je gewoon doorgaan, soms wensen ze je zelfs succes.

Je enthousiasme voor je missie breng je over door te vertellen over wat je wilt bereiken: het plezier van het tuinieren en de verrassing van de buurt als er een tuin blijkt te zijn op een plek die voorheen lelijk was.

Met een of twee mensen kun je al makkelijk een boomspiegel of lege plantenbak aan.

Als je overdag gaat guerrilla gardenen zullen er mensen langslopen. Neem de tijd voor een praatje, misschien zijn dit wel buurtgenoten die een oogje in het zeil willen houden of af en toe de tuin water willen geven. Neem een extra schep mee zodat enthousiaste mensen mee kunnen doen.

Andere opties om kameraden te recruteren

  • Maak zelf een Facebook event, en nodig mensen digitaal uit.
  • Haak aan bij een bestaande actie van een ander. Tref elkaar in een Facebook groep voor jouw regio. (Utrecht en Amsterdam zijn er al, laat het weten als je een regio wilt toevoegen)

Ga je in je eentje op pad, bekijk dan onze tips voor een makkelijke Guerrilla Gardeners actie.

De volgende stappen: