Stokrozenguerrilla

Yes, het is weer zover! De stokrozen hebben weer flink wat zaad. Tijd voor de stokrozenguerrilla – pluk het zaad en strooi het op kale grond!

De stokroos (Alcea rosea) is een van de meest geweldige planten voor Guerrilla Gardening. Ze komen prachtig op langs muren of in boomspiegels. Maar ook langs parkeermeters en lantarenpalen. Ieder jaar opnieuw heb je weer een bloemenzee!

De stokrozen produceren op dit moment als een malle zaden. Heb je ze in de buurt? Pluk de zaden en verspreid ze.

Guerrilla Gardening met stokroos is super makkelijk! Kijk maar naar het filmpje.

 

 

Grote, sterke soort

Stokroos (Alcea rosea) lijkt wel wat op (groot) kaasjeskruid (Malva sylvestris). Het is ook lid van dezelfde familie, de kaasjeskruidfamilie. De bloemen van de stokroos kunnen wit zijn, maar ook geel, roze, paars of zelfs zo donker dat ze bijna zwart lijken. Als je het zaad zaait van je eigen stokrozen is het een verrassing welke kleur ze het jaar erop krijgen.

Deze plant vestigt zich in de kleinste spleetjes en stukjes grond. De grote bloemen trekken allerlei bestuivers aan. De plant kan wel twee meter groot worden als de omstandigheden goed zijn. Bij het droge weer van afgelopen jaar bleef de stokroos in Bunnik vrij klein, maar een meter hoog. Maar ook dan nog bloeide hij heel mooi!

Foto: stokrozen komen zelfs op tussen de stoeptegels

Zaaien

Je kunt de stokroos in het voorjaar en het najaar zaaien. Een stokroos is officieel tweejarig, dat betekent dat de plant pas in het tweede jaar bloeit. Wij merken dat de plant vaak langer dan twee jaar blijft leven en al die tijd ook blijft bloeien. Superplant! Het fijne is dat de stokroos makkelijk uitzaait. Daardoor heb je in principe ieder jaar een bloemenzee.

De plant houdt van zon. Warmte, luwte en niet te vochtig vinden ze het fijnst. De grond mag arm zijn.

Zaaien doe je heel makkelijk: uitstrooien en bedekken met een dun laagje aarde. Bijna ieder zaadje levert een baby stokroos. Het worden grote rozetten, dus je kunt ervoor kiezen om de plantjes uit te dunnen als ze dicht op elkaar staan.

Foto: baby stokroos onder de moederplant

Beestjes

De stokroos is een exoot. Dat betekent dat de plant niet van oorsprong in Nederland voorkomt. Toch weten bijen en hommels de plant zeer te waarderen. Als je stokrooszaad koopt, let er dan op dat je geen dubbelbloemige soort koopt. Voor bestuivers is zo’n bloem veel lastiger te bezoeken.

Een diertje wat zijn thuis heeft gemaakt in de stokrooszaden is de stokroossnuitkever. Je hebt best kans dat je dit beestje aantreft bij het plukken van stokrooszaden. Je ziet dan een cirkel van gaatjes in de zijkant van de zaadknoppen en kleine gaatjes in sommige van de zaadjes. Soms zie je ook het kevertje zelf: een paar millimeter groot met een heel lange snuit. Het kan verder geen kwaad om de zaden waar de snuitkever in leeft te verspreiden. Voor de bloei van de stokroos heeft het weinig gevolgen.

Foto: zaden van een stokroos met gaatjes van de stokroossnuitkever

Meer lezen

In Amsterdam zet Josie zich in voor Amsterdam stokrozenstad. Lilian schreef een leuk artikel over het verspreiden van de zaadjes.

En van dit artikel word je gewoon blij 🙂

 

We zijn benieuwd, wat zijn jouw ervaringen met het zaaien van stokroos?

Reacties

  1. Lilian schreef:

    Leuk verhaal Jenny. Hoe meer er gezaaid hoe beter.
    Tip van Josie: als je de zaden in de diepvries gooit ben je van de stokroossnuitkever af.

    1. Jenny schreef:

      Goede tip!

  2. Marianne schreef:

    Lilian, waarom zou je dat doen ? Laat ‘t beestje toch met rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden