Missie: vul een bloembak

Leg een tijdelijke tuin aan, simpelweg in een bloembak. Of vul iets anders op straat met bloemen. Wees creatief met wat je hebt. Een prullenbak, een schoen, een fiets of zelfs een auto?

Deze auto staat in Toronto, Canada. Hij werd in 2006 omgevormd tot guerrillatuin. “We asked for forgiveness rather than permission”, vertelt Yvonne Bambrick, een van de initiatiefnemers. De gemeente stond toe dat de auto als kunstwerk op de straat bleef staan, mits hij verzekerd was en in de wintermaanden verwijderd zou worden.

Foto: Yvonne Bambrick.

Checklist bloembak

Kies het materiaal

● Aardewerk. Ziet er mooi uit maar is wel poreus. Je verliest snel water, maar hebt weinig kans dat je teveel geeft.
● Plastic (gerecycled). Het goedkoopst en licht. Let op chemicaliën die erin kunnen zitten. Je kunt als stelregel aanhouden dat als het gebruikt wordt voor eten, het ook veilig is voor planten.
● Hout. Ziet er prachtig uit, zal wel langzaam afbreken.
● Zakken. Een postzak of andere grote zak.
● Een straatobject. We dagen je uit!

Zorg voor drainage

Plantenwortels hebben ook zuurstof nodig. Laat onder in een bak dus geen water staan, dan verdrinken de wortels. Heeft je bak onderin geen gaatjes, maak deze er dan in. Is dat lastig, leg dan een laagje steentjes, kapot aardewerk of zelfs oude wijnkurken of sponzen onder in je bak.

Vul je bak met aarde

Het is het makkelijkst om potgrond te gebruiken. Let erop dat je goede grond gebruikt die vocht vasthoudt. Dit is nodig omdat je planten in een bloembak weinig aarde hebben om te wortelen.

Tips:

  • Maak in een bloembak een bloembollenlasagna door bollen in lagen te planten. De grootste bollen die het laatst bloeien gaan onderin, de kleinste bollen die het vroegst bloeien bovenin.
  • Het is goedkoop en duurzaam om oude potgrond te hergebruiken. Voeg simpelweg compost toe en je kunt het gebruiken voor een nieuwe plant.

Plantjes erin

In een pot kun je meerdere keren per jaar nieuwe planten zetten. Combineer je planten ook met bloembollen.

Slim plaatsen

Let op voldoende zon en wat beschutting van de wind. Plaats je potten in een cluster samen. Dat ziet er mooi uit en zorgt voor een microklimaat waar het vochtgehalte hoger is.

Onderhoud

Je weet het ondertussen. Water! Als je de bodem bedekt met snoeisel of planten hoef je minder water te geven.
In een plantenbak is voeding ook belangrijk. Voeg af en toe wat compost toe, maar ook oude theebladeren of koffieprut kun je als voeding gebruiken.

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden