Missie: avontuurlijke flitsactie

Lonkt het grote avontuur? Ga dan op pad voor een eenmalige guerrilla-actie en plant bijvoorbeeld bloembollen. Dit kan ook prima verder van huis, omdat er weinig of geen verder beheer nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de kale rand van een heg of in het midden van een rotonde.

Staat er een hek om het gebied? Maak zelf een bloembom (een bolletje met zaden en compost) en maak een bommenwerper van jezelf.

Checklist voor een avontuurlijke guerrilla gardeners-actie

Rekruteer medestrijders

Bloembommen gooien of zaadjes planten kun je makkelijk in je eentje doen.

Zoek je medestrijders voor een wat grotere actie? Verbazend veel mensen zijn net zo dol op groen als jij. Dus vraag je buren, sportmaatjes, je boekenclub, kookgroep, je ouders of je kinderen om samen een troep guerrilla gardeners te vormen. Of doe een oproep via sociale media.

Plan je missie

Als je hebt uitgedacht welke plant je waar wilt neerzetten kun je met je verhaal ook anderen motiveren mee te doen. Voor een korte flitsactie houd je het simpel.

Welke dag ga je? Ben je een dag- of nachtdier? Mag iedereen je aan het werk zien of wil je de straat bij het ontwaken verrassen met een groene invasie? Het is aan jou.

Als de plek wat verder van huis is, bedenk dan op tijd hoe je alle spullen en mensen naar de gekozen locatie vervoert.

Verzamel je uitrusting

  • Bestel / koop je planten. Denk aan een combinatie van vrolijke eenjarige planten en echte krachtpatsers zoals klaproos (kun je inzaaien!) in combinatie met lavendel. Bekijk ook onze tips voor planten.
  • Rust jezelf uit met laarzen en kleren die vies mogen worden. Neem stevige tassen mee om afval in te verzamelen. Neem compost en water mee.
  • Iedereen neemt zijn / haar eigen tuingereedschap en tuinhandschoenen mee. Het is handig om hierop je naam te schrijven. Ook leuk: neem wat reservegereedschap mee voor voorbijgangers die willen meehelpen.

Ten aanval!

  • Op het gekozen moment leg je met jouw guerrillatroep de tuin aan. Bam!
  • Net als bij tuinieren in je eigen tuin voeg je zo nodig compost toe en zorg je dat de planten voldoende water, de juiste hoeveelheid zon en een geschikte bodem hebben.
  • Laat geen veldslag achter en verzamel rommel zoals onkruid, lege bloempotten, zwerfvuil, enzovoorts.

Na de actie

  • Laat het resultaat zien: verspreid bijvoorbeeld flyers in de buurt, stuur een foto naar de lokale krant of maak een post op sociale media met de hashtag #buurtvergroeners.
  • Organiseer regelmatig momenten om je tuin mooi te houden.
  • Ruim regelmatig het zwerfvuil op.

Ggrrr … in de nacht

Joan uit Zwolle guerrillatuiniert al tien jaar samen met haar groep van onverschrokken kameraden. Dat doen ze altijd in de nacht, gekleed met masker en veiligheidshesje.

Joan: “We zitten tegen het randje van burgerlijk ongehoorzaam aan, dat willen we met onze kleding speels ombuigen. Het werkt; we zijn weleens aangesproken door een wijkagent, die relaxt en nieuwsgierig met ons in gesprek ging.

Als meest recente actie hebben we in het donker wilgentakken in het groen gepoot. Daarmee wilden we zorgen voor wat meer dynamiek in het groen, we hebben in de wijk namelijk veel strakke groenstroken.”

 

Een actie zonder aankondiging? Doe alsof je er thuishoort, bijvoorbeeld met een veiligheidshesje.

Deze tekst staat ook in ons Handboek Guerrilla Gardening. Je vindt hier alle informatie uit onze website – en meer – overzichtelijk op een rij.

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden