De meest makkelijke actie om mee te starten als je meer groen in je straat wilt is het aanleggen van een geveltuin.
Een geveltuin mag je in vrijwel iedere gemeente aanleggen.
Door een geveltuin aan te leggen hebben we samen een grote impact. Als een woning gemiddeld 5 meter breed is kom je met een diepte van één tegel al aan zo’n 1 tot 2 m2 extra groen per woning. Dit zet behoorlijk zoden aan de dijk voor insecten die op zoek zijn naar voedsel. En naast groen heb je zo ook extra waterberging. Het water gaat direct de grond in.
Google even op het beleid van je gemeente en kijk of je een geveltuin moet melden of niet.
Is er geen beleid? Wij zeggen gewoon doen. Maar als dat je onzeker maakt: zoek contact met de gemeente en in veel gevallen mag je gewoon aan de slag.
Je geveltuin is snel droog. Kies planten die hier tegen kunnen.
Houd bij het kiezen rekening met de plek van je geveltuin. Kunnen er hoge planten staan of kun je dan niet meer uit het raam kijken? Prinkplanten zijn langs de stoep ook niet zo handig. Bekijk onze tips voor gezellig geveltuinplanten.
Kies als het kan planten die zijn gekweekt zonder gif.
Probeer je planten zo uit te zoeken dat er iedere maand wel iets bloeit. Als je er ook nog bloembollen bij poot heb je al vroeg bloei. Kies bloembollen die zichzelf vermeerderen, dan heb je het volgende jaar zelfs meer bloemen.
Kopen hoeft vaak niet eens: kijk eens online voor aanbod van gratis planten of neem stekjes uit je eigen tuin.
Wip de tegels die weg moeten op. De tegels die je uit de stoep hebt gehaald kun je meteen terugplaatsen: zet zo’n tegel overeind tegen de voorkant van je vlak. Als je een klein gedeelte uit laat steken heb je meteen een afscheiding gemaakt voor je tuin.
Vaak mag je sowieso een stoeptegel diep verwijderen, soms meer. Let erop dat je de stoep wel voldoende breedt houdt zodat mensen met bv kinderwagens voldoende ruimte hebben. Richtlijn: minimaal 1,2 meter.
Vaak vind je onder de tegels witte zandige bouwgrond. Schep 40 tot 50 centimeter diep de grond eruit en vervang dit door tuinaarde vermengd met potgrond of compost. In de stoep kunnen allerlei kabels liggen, schep dus niet te diep en wees voorzichtig met het uitgraven. Het zou toch zonde zijn als je de internet kabel doorhakt met je schep . 🙂
Als het goed is heb je alle grond al vervangen, dus het plaatsen van de planten is een makkie! Week de planten voor het plaatsen een kwartier in een bak met water, haal de plant daarna uit de plastic pot en plant hem in je geveltuin. Als de kluit heel compact is kun je deze voorzichtig met je handen een beetje losser maken.
Let vooral op water! Geef je tuin water wanneer de bovenste laag aarde droog is. Liever een keer een hele grote plens dan iedere dag een beetje.
Houd verder je tuin bij. Wied af en toe onkruid weg, voeg 2 keer per jaar wat compost toe (zo’n 5 cm). Eigenlijk net als je in een gewone tuin zou doen. Je zult merken dat het ook erg gezellig is met de buren die een praatje komen maken.