- Kweek ze zelf op uit zaden, noten of pitten uit je eigen omgeving, eikels en kastanje bijvoorbeeld. Dat is goedkoop en leuk!
- Struin sites af als Marktplaats en Gratis op te halen. Haak in op een actie waarbij de gemeente of een goed doel, zoals Stichting Steenbreek, gratis planten weggeeft.
- Kijk biotelers / plantencentra lief aan voor goedkope planten of planten die over zijn. Wanneer planten zijn uitgebloeid belanden ze soms zelfs in de container!
- Heb je een eigen tuin? Haal ze dan uit je tuin. Geen tuin? Doe een oproep aan mensen die je kent die planten uit hun tuin over hebben.
- Ga eens struikroven: planten redden van een terrein waar gesloopt wordt en die een nieuw leven geven.
- Vermeerder de planten die je al hebt! Maak een stekje van een plant die je gaaf vindt, of ‘scheur’ de plant. Zo kun je met minder kosten toch een flink stuk grond beplanten.
Stekken
Bij stekken knip je een gedeelte van een volwassen plant af om daar een nieuwe plant uit te laten groeien. Misschien ken je het van het stekken van geraniums, maar het kan bij veel meer planten. Zo is de klimop makkelijk te stekken. Een wilg loopt al uit als je simpelweg een tak in natte grond steekt!
Hoe maak je een stekje?
- Knip van de plant die je wilt stekken een gezond stuk van een scheut af, let erop dat hier een aantal bladeren en/of knoppen op zitten.
- Snijd met een scherp mes vlak onder een blad of knop de steel horizontaal door.
- Zet het stuk plant in een pot met stekgrond. Deze grond kun je kopen bij een tuincentrum.
- Geef het water en zet het op een rustige plek neer, vermijd de volle zon.
- Na een week of vier tot zes hebben je plantjes voldoende wortels om ze te verplanten.
Scheuren
Een vaste plant met een flinke kluit kun je vaak scheuren. Dat kan bijvoorbeeld bij vrouwenmantel, kerstroos en hartlelie (Hosta). Ook bodembedekkers als de maagdenpalm kun je scheuren.
De methode is heel simpel: je graaft de plant op en schudt voorzichtig de aarde van de wortels. Soms kun je de plant dan al met je handen uit elkaar trekken, en anders deel je de kluit met een scherpe spade. Na het delen plant je de delen weer in de grond en vertroetel je de planten wat extra tot ze weer goed zijn aangeslagen.