Maak je tuin zichtbaar

Maak gebruik van deze beproefde manieren om je missie tot een succes te maken. Laat iedereen zien dat je jouw guerrillatuin liefdevol onderhoudt. Dit kun je doen door middel van teksten op bordjes, afzettingen, of zelfs markeringen met bloemen.

Bordjes

Markeer je tuin met een bordje. Steek het in de grond of hang het (met touw, vermijd punaises) aan een boom. Er zijn bordjes in zoveel soorten en maten. Klassiek is het gelamineerde A4’tje met daarop je eigen boodschap. Bijvoorbeeld: Beheerd door de buurt. Of: Mag ik blijven? Ik ben voedsel voor bijen.

Hoe minder professioneel een bordje eruitziet, hoe beter het kan zijn. Je maakt zo namelijk heel duidelijk dat de tuin voor en door de buurt is aangelegd.

Een simpel stuk hout of een bloempot met daarop met markeerstift de tekst ‘pas ingezaaid’ is heel duidelijk en ook nog eens supermakkelijk te maken!

 

Foto bordje met naam plant. bijschrijft: Ook leuk: geef de planten een naam.

 

Marjolein uit Utrecht: “Buurtbewoners kunnen zaailingen aanzien voor onkruid. Informeer ze wat er aan het groeien is! Ik heb er stokjes met etiketten bijgeplaatst.”

Afzettingen

Naast een bordje kan een afzetting (een laag hekje, stokken, paaltjes met touw of ijzerdraad) extra bescherming bieden.

In Amsterdam heeft Ans in een boomspiegel een tuintje gemaakt. Doordat deze in een punt afloopt hebben mensen en honden de neiging eroverheen te lopen. Door de punt met stokken te markeren is het voor de buurt duidelijk dat dit geen looppad is.

Rood-wit lint is voor iedereen een duidelijk signaal: hier wordt gewerkt! Door zo’n lint te spannen maak je zichtbaar dat je tuin een plek is van actie. En bovendien ziet het er nog officieel uit ook.

Markeer je tuin met bloemen

Ga je bloemen inzaaien dan duurt het maanden voordat de plantjes opkomen en het voor een voorbijganger (of de plantsoenendienst) duidelijk is dat in je tuin iets moois staat. Door bij het inzaaien ook al wat bloeiende (vaste) planten te plaatsen laat je vanaf het allereerste begin zien dat je tuintje liefdevol onderhouden wordt.

Clean graffiti

Je hebt vast weleens een stoepje schoongemaakt met een sopje. Met een beetje boenen haal je al snel de donkere waas van de tegels. Met hetzelfde principe kun je ook een boodschap op straat achterlaten door een sjabloon neer te leggen en alleen de uitsparingen te wassen. Dit heet reverse graffiti ofwel clean graffiti. De plek die je hebt schoongemaakt blijft enkele maanden leesbaar.

 

Maak eerst een sjabloon, dit kan van stevig karton. Maak letters of symbolen groot en duidelijk, dat is het eindresultaat goed leesbaar. Wil je op meerdere plekken een boodschap achterlaten dan kun je een sjabloon laten maken van dun kunststof of metaal.

Je plaatst het sjabloon op de gekozen plek en gaat er met de hogedrukspuit overheen. Eventueel kan je daarna het overtollige water dat op de straat blijft liggen wegschuiven met een bezem of trekker. Je kunt ook met een schuurspons de ondergrond wassen. Gebruik dan wel een sopje, met biologisch afbreekbaar afwasmiddel natuurlijk.

 

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden