Wildoogsten

Nadat je zaden zijn uitgebloeid help je de kringloop van het leven een handje door zaadjes te oogsten en later weer ergens anders te zaaien. Ook mooi onkruid kun je een handje helpen.

Het verschilt per plant wanneer deze is uitgebloeid. Klaproos is in juli uitgebloeid en de stokroos bloeit in september langzaam uit. Wanneer de zaaddoos van de plant rijp en gezwollen is, weet je dat de zaadjes bijna door de plant verspreid gaan worden.

Tip! Laat wat van de uitgebloeide bloemstengels staan. Vogels en insecten knabbelen hier graag aan. Vooral zonnebloemen zijn echte vogeltrekkers. En door stengels te laten staan, kan de plant zelf op haar natuurlijke wijze zaden verspreiden.

Stappenplan zaden oogsten

Stap 1. Verzamel de spullen die je nodig hebt:

  • papieren zakken om de zaadjes in te laten drogen.
  • touw om de zakken mee dicht te knopen.
  • (snoei)schaar om de stengels af te knippen.
  • pen/potlood om de bloemsoort op de zak te schrijven.
  • camera om de bloem te fotograferen.

 

Stap 2

Fotografeer de plant die je wilt oogsten, dan weet je wat er straks uit het zaadje komt. Schrijf op een papieren zak de naam van de plant.

 

Stap 3

Snijd de uitgebloeide bloem af inclusief ongeveer twintig centimeter van de stengel van de plant. Plaats de stengel op de kop in de papieren zak. Ga zo door en vul je zak. Knoop de papieren zak vervolgens dicht met touw.

 

Stap 4

Hang de zak op een warme, droge plek zodat de zaaddozen kunnen drogen. Check af en toe of ze al droog zijn, door te ‘rommelen’ met de zak. Je kunt ook even in de zak kijken of er al wat zaadjes vanzelf gevallen zijn.

 

Stap 5

Zodra de zaadjes droog zijn kun je daadwerkelijk gaan oogsten. Het kan wat priegelwerk zijn en sommige zaadjes zijn echt heel klein. Dit kan je helpen:

  • Werk zak voor zak om de zaadjes goed gescheiden te houden. Open de zak boven een zeef om het kaf van het zaad te scheiden. Doe dit boven een krant, zodat je eventuele gevallen zaadjes kunt redden.
  • Laat de zaadjes nog enkele dagen ‘af-drogen’ in een papieren bakje en stop de geoogste zaadjes vervolgens in luchtdichte, droge potten waar je de naam van de plant op schrijft, staat mooi op een plank in de kamer. Gewoon in enveloppen en dan in een schoenendoos stoppen kan trouwens ook.

 

Als je je zaadjes direct weer wilt uitstrooien kun je deze stap natuurlijk overslaan.

 

Share the love!

Laat je vrienden en buren weten waar je mee bezig bent. Misschien steek je ze wel aan en gaan ze zelf ook aan de slag! Je kunt natuurlijk ook een zakje zaadjes weggeven. Zo’n kadootje valt altijd in goede aarde.

Milou uit Maastricht maakt bloembommen:

“Het is uiteraard leuk om bloemen te plukken, maar wel pas nadat ze een keer zaad hebben kunnen vormen. Zo wordt het zaad verspreid door de plant zelf, waardoor er weer nieuwe bloemen komen! We laten altijd genoeg van dezelfde soort staan en plukken nooit te veel, zo hebben anderen en de natuur er ook plezier van. Uiteraard oogsten we zelf ook weleens zaadjes, om weer nieuwe bloembommen te maken.”

Deze tekst staat ook in ons Handboek Guerrilla Gardening. Je vindt hier alle informatie uit onze website – en meer – overzichtelijk op een rij.

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden