Tegels verwijderen, de wipinstructie

Als je geen kale grond hebt, kun je die creëren. Tegels verwijderen is de ultieme guerrilla gardening-daad. Ralph van Tegels eruit, Groen erin! legt ons precies uit hoe je dat nou doet, tegels wippen.

Bekijk waar je kunt beginnen

Kijk of er voldoende ruimte aan de rand van je tegels is om te beginnen met wippen. Het handigst is: begin aan een randje, als je hier genoeg ruimte hebt. Zet dan een schep onder de tegel en wip deze met de schep eruit. Als je lastig bij een rand kunt, begin dan in het midden, liefst waar de tegels niet strak tegen elkaar aan liggen.

Moet je toch in het midden beginnen waar de tegels strak tegen elkaar aan liggen? Steek dan de hele rand rondom een tegel schoon met een sterk paletmes of platte schroevendraaier.

 

Verwijder de eerste tegel

Als je bij de zijkant van de tegel kunt:

Zet een schep onder de tegel en wip deze eruit.

  • Een platte schep is makkelijk voor de randen.
    • Met een gebogen (ronde) schep kun je wat makkelijker wippen.
    • Heb je veel tegels? Gebruik een onkruidmes. Je haakt hem onder de tegel en trekt deze er zo uit. En nog een. Een goede work-out!

Als je eerst een tegel in het midden verwijdert:

  1. Steek de hele rand rondom een tegel schoon met een sterk paletmes of een onkruidmes.
  2. Steek twee gereedschappen (je paletmes en onkruidmes, maar een dunne schroevendraaier kan ook) tussen de tegel. Met het paletmes kun je de tegel wat omhoog wippen, met het onkruidmes kun je vervolgens ‘onder’ de tegel haken. Zo wrik je de eerste tegel eruit.

Tip! Heb je veel tegels? Gebruik een onkruidmes (€ 5 Intratuin). Je slaat hem onder de tegel en trekt deze er zo uit. En nog een. En nog een. Hatseflats. Een goede work-out!

 

Werk met je schep de hele rij met tegels af, of trek ze eruit met het onkruidmes.

 

De bodem, de basis van alles

Onder tegels zit vaak wit of geel zand. Hier groeit weinig tot niets in. Dus voor planten heb je er niet zoveel aan. Maar je kunt het prima aanvullen met gezonde tuinaarde. Gooi dat erop en meng het er doorheen.

Voor gras heb je aan 1 tot 5 centimeter gezonde aarde voldoende. Voor plantjes en bloemen 15 tot 25 cm. Bomen en heesters hebben wat meer gezonde aarde nodig. Probeer zoveel mogelijk van het zand te hergebruiken en te mengen.

Tip: gooi ook je tuinafval, takken en bladeren er op. Wormen en pissebedden maken de grond weer schoon als je ze wat lucht, geen tegels en water geeft. De natuur is gek op rommelig en insecten zijn er dol op. Dus ook vlinders, vogels, egeltjes etc. Jahaaaa, jij bent lekker bezig. Door jou komt de natuur weer terug!

Hergebruik die tegels

Ons advies: 1) Hergebruik de tegels het liefst in je tuin. Lukt dat niet allemaal? 2) Hergebruik dan de tegels ergens in de buurt. Bij je buurman of buurvrouw? Bij een buurtgebouw op pleintje misschien? Maar als dat allemaal niet kan: 3) breng dan de tegels weg, of laat ze ophalen. Dan worden ze meestal  vermalen en hergebruikt onder straten en wegen. In Amsterdam komen ze gratis je tegels halen, in Rotterdam hebben ze zelfs een tegeltaxi.

De tegels in je eigen tuin kun je op hun zijkant hergebruiken als border rondom je tuin. Graaf ze voor de helft in en vul de rest aan met gezonde aarde. Voilá, extra groeiruimte in je tuin.

 

Tegels breken

Tip! Je maakt makkelijk zelf een stapelmuurtje.

Stapel ze op elkaar met de gebroken kant naar voren. Supermooi en helemaal gratis!

Wil je met je tuin in Amsterdam aan de slag? Contact ons dan via tegelseruit.nl. Tegels eruit, groen erin! is een initiatief van Bureau binnentuinen en SkyGarden Care.

 

De wipinstructie staat in verkorte vorm ook in ons boek Guerrilla Gardening, handboek voor buurtvergroeners.

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden