In Haarlem is Laura Schön een enthousiaste voorloper op het gebied van boomspiegel-vergroening. Wat begon als een klein initiatief, geïnspireerd door de berichten van Guerrilla Gardener Jenny op Facebook, is inmiddels uitgegroeid tot een lokale beweging die steeds meer impact maakt. Laura heeft niet alleen groene vingers, maar is vooral ook een sterke organisator van groenprojecten die de stad verfraaien en vergroenen. Zo is zij trekker van het Nationaal Boomspiegelfeest in Haarlem. Tijdens dit feest, dat elk jaar plaatsvindt in de eerste week van oktober, organiseerde Laura ook meerdere malen een actie om gratis bloembollen uit te delen voor boomspiegels.
In Haarlem wordt het groenbeheer steeds toegankelijker voor de bewoners zelf. Sinds een jaar worden de plantsoenen niet meer gemaaid en geschoffeld door de gemeente. Dit opent de deur voor iedereen om hun eigen stukje stad te vergroenen. Nu mag iedereen zijn eigen boomspiegel beplanten zonder bang te zijn voor een maaier die het werk teniet doet.
Toch is er een kleine uitdaging: sommige bewoners begrijpen de voordelen van de biodiversiteit die ontstaat in de plantsoenen, terwijl anderen liever de ‘netheid’ van kale grond behouden. En natuurlijk zijn er boomspiegels die niet onderhouden worden. Daar groeien nu ‘onkruiden’ en grassen. De overgang naar het nieuwe groenbeheer is voor de plantsoenendienst nog even wennen. Jarenlang waren zij gewend aan het onderhoud dat nu juist wordt aangepast, en dat brengt de nodige tijd en financiële aanpassingen met zich mee.
Gelukkig zijn er al stappen in de goede richting. De plantsoenendienst heeft nu als taak om boomspiegels te vergroten en de grote stenen randen rondom bomen te verwijderen. Bewoners kunnen hiervoor een aanvraag indienen. Bovendien heeft de gemeente Haarlem een boom verbeterprogramma gelanceerd, gericht op het verlengen van de levensduur van bomen. Dit gebeurt door ruimte rond de boom te vergroten en compost toe te voegen, zodat de bomen beter kunnen groeien en bloeien. Per stadsdeel worden de groeiplaatsen verbeterd. Door de toenemende bewustwording heeft Gemeente Haarlem zelfs een officiële biodiversiteitscrisis uitgeroepen.
Heb je zelf zin om met Guerrilla Gardening aan de slag te gaan? Laura heeft een handige tip: begin gewoon! Zaaien kan altijd, en je kunt zelfs bloembolletjes verzamelen die mensen binnen houden, zoals de mini-narcissen die je kunt vinden bij bijvoorbeeld een bejaardentehuis. Deze bloembollen gedijen goed en je bespaart er ook nog eens kosten mee. Een andere mogelijkheid is om een plantenasiel te beginnen, waar je overbodige planten opvangt en ze vervolgens uitplant in de boomspiegels in de wijk.
Laura merkt op dat het onderhouden van plantsoenen niet altijd eenvoudig is. Ze zijn vaak onbeschermd, waardoor auto’s soms over de planten rijden en honden of katten in de aarde graven. Toch heeft Laura een slimme tip: door jaarrond groen te planten, wordt de grond beter bedekt en zijn de plantsoenen minder aantrekkelijk voor dieren om in te graven. Helaas mogen er geen hekjes geplaatst worden, wat de uitdaging soms groter maakt.
Samenwerken voor een Bloeiende Buurt
Wat Laura het meest inspireert, is het samen tuinieren met haar buren. Ondanks dat ze zelf minder tijd heeft om boomspiegels te beplanten, onderhoudt ze met haar buurtgenoten verschillende boomspiegels in de buurt. En het resultaat? Een stad die meer bloeit en leeft! In Haarlem merk je duidelijk dat de stad begint op te fleuren door de kleurrijke bloemen en het toegenomen groen in de boomspiegels, die met de tijd steeds groter en weelderiger worden.
Laura Schön is een geweldig voorbeeld van hoe kleine initiatieven kunnen groeien tot een beweging die grote invloed heeft in een stad. In Haarlem laat zij zien hoe bewoners kunnen samenwerken voor een groenere, biodiverse stad. Als aanjager inspireert ze anderen met haar acties.
Wil je meer weten over Guerrilla Gardening of ben je benieuwd hoe jij ook kunt bijdragen aan een groenere stad? Lees in deze blog over hoe je zelf aan de slag kunt met het vergroenen van je buurt.