Buurtvergroeners: Van gratis zadenactie naar TV-debuut

Ankie is in Bergen op Zoom actief als guerrilla gardener. Omroep Brabant kwam haar op het spoor en vroeg haar voor een filmpje. Inmiddels is het filmpje op YouTube ruim 2.500 keer bekeken.

Ankie vertelt:
“Met het zaadjes bestellen dit jaar liep het een beetje uit de hand. Eerst wilde ik alleen zaden voor mijzelf en wat groene vrienden regelen, maar uit enthousiasme bestelde ik meer bij. Ik maakte er een actie voor gratis zaden van zodat iedereen die wilde zaden kon krijgen. Zo ontstonden er in diverse wijken weer zaaiacties met groepen inwoners.”

Waar mag je zaaien?

“Ik merk ook dat er mensen zijn die wel iets willen inzaaien maar niet zo goed weten wat ze precies kunnen doen met de zaden. Ze zijn bijvoorbeeld onzeker over wat mag en kan en haken voor de veiligheid af (“Zo dadelijk mag het niet en krijg ik een boete!”). Buiten de grenzen van je eigen tuin zaaien houdt ook in dat je een beetje dient na te denken (Bijvoorbeeld: zaai de zaden niet in het bos want dat vindt het ecologische bossysteem niet leuk). Daarom probeerde ik een beetje mee te denken: waar zouden biologische en inheemse zaden nu ingezaaid kunnen worden zonder problemen te veroorzaken? Waar heb je iedere dag plezier van de zaadjes die uitkomen en kun je ook een stukje hulp bieden als dat nodig is (denk aan droogte)? En misschien ook een stukje bescherming tegen de machines van de gemeente (door bijvoorbeeld te adopteren)?

Ik dacht direct aan de lege zanderige boomcirkels bij veel bomen in de gemeente Bergen op Zoom. Daar gebeurt vaak niet veel. Dat zou een interessante plek kunnen zijn om in te zaaien. Dus gaf ik die tip ook mee aan de mensen.”

TV-debuut!

“Vanwege de gratis zaden actie die ik promootte en mijn liefde voor groen waar ik ook wel eens iets over schrijf kwam ook de media langs. Of ik iets wilde zeggen om o.a. vergroening en boomtuintjes te promoten? Uiteraard! Hoe meer gezellig groen, hoe liever! En zo doende werd dit filmpje geschoten.”

Hoe het allemaal begon

De eerste guerrilla gardeners gingen in de jaren ’70 aan de slag zonder toestemming. Ook in Nederland zijn we zo begonnen. Maar de tijden veranderen.

Waar je zo’n tien jaar geleden als bewoner met groene vingers weinig mogelijkheden had om je uit te leven op het groen in je buurt, is daar nu veel meer ruimte voor. En waarom zou je een tuin heimelijk aanleggen – en je steeds zorgen maken of deze er over een maand nog is – als je er ook toestemming voor kunt vragen? Je kunt zelfs medewerking van de gemeente krijgen in de vorm van subsidie of plantgoed.

Wil je ook aan de slag in jouw boomspiegel?

Heb jij ook een mooie guerrillatuin die je graag aan veel meer mensen wilt laten zien? Neem dan even contact met ons op via info@guerrillagardeners.nl en wie weet sta jij met je verhaal binnenkort op onze website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden