Wandelende bomen

In het Duitse Stuttgart lopen er bomen door de stad. Huh? Jazeker, een parade van bomen wandelt al twee jaar door de straten. Het project ‘Wanderbaumallee’ is een vriendelijk protest tegen de huidige inrichting van de stad en de afwachtende houding van de overheid als het gaat om groen.

Zo werkt het!

Dit is hoe het werkt: de bomenparade bestaat uit tien bomen en een aantal bijvriendelijke bloemperkjes op wielen, die in een vrolijke optocht door de stad trekt. Geholpen door stadsbewoners natuurlijk! De tuintjes staan steeds een maand lang op een bepaalde plek, voordat de bewoners van de volgende stadsbuurt ze oppakken om naar een nieuwe grijze plek te verhuizen. In twee jaar tijd heeft de bomenparade 30 kilometer door Stuttgart gewandeld, 11 verschillende wijken bezocht en zijn er 20 bomen vast geplant.

Foto: Wandelende bomen in Stuttgart (Copyright 2020 – Wanderbaumallee-Stuttgart)

Permanent groen

Ja, tijdens het project worden er ook bomen vast geplant, want dat is het uiteindelijke doel. Stadsbewoners maken eerst kennis met de positieve effecten van groen in de stad. Vervolgens zorgen de initiatiefnemers ervoor dat stedelingen weten hoe ze permanent stadsgroen kunnen aanvragen. Het project is al gekopieerd naar meerdere steden in Duitsland en Oostenrijk en vanuit heel Europa komen aanvragen binnen. We gaan samen in de strijd tegen klimaatverandering door meer groen te laten oprukken in de steden!

Foto: Bomen en bloembedden wandelen met buurtbewoners naar hun volgende verblijfplaats (Copyright 2020 – Wanderbaumallee-Stuttgart)

Creatief omgaan met tijd en ruimte

De initiatiefnemers zien zichzelf als vriendelijk protest tegen de huidige inrichting van de stad en de afwachtende houding van de overheid. De ‘bomenparade’ zorgt ervoor dat bewoners op een creatieve manier omgaan met de publieke ruimte en niet afwachten, maar de stad zelf groen en gezond maken. Zo maken de stadsbewoners slim gebruik van de tijd die er zit tussen het bedenken en uitvoeren van een stadsproject.

Zelf de handen uit de mouwen steken voor een gezonde, veilige en meer inclusieve stad, dat is waar het de activisten om draait. De mobiele tuintjes laten je op een nieuwe manier kijken naar de publieke ruimte. Op deze manier kun je zelf actie ondernemen tegen de klimaatcrisis, en tegelijkertijd de publieke ruimte opvrolijken.

De bedenkers van het project ‘Wanderbaumallee’ willen het liefst dat er nog veel meer bomen aan de wandel gaan. Daarom zijn ze heel open in het delen van informatie en inspiratie.

 

Copyright 2020 – Wanderbaumallee-Stuttgart

Ook zo’n wandelend bos in je stad? Zorg ervoor dat het niet blijft bij een mooie droom. Zet de eerste stap!

Die stap hoef je natuurlijk niet alleen te zetten… Houd ons zeker in de gaten want wij hebben het spreekwoordelijke zaadje al geplant om hier in Nederland mee van start te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden