Zet Utrecht in Bloei: boomspiegels aanpakken!

De Waalstraat in Utrecht is drie tuinen rijker. Bewoners legden deze aan in de boomspiegels in hun straat. Met het aanleggen van de tuinen gaven we de aftrap van de campagne ‘Zet Utrecht in Bloei!’. Voor bewoners van Utrecht maken we het makkelijk een boomspiegel aan te leggen.

Bijna iedere straat in Utrecht heeft een stoep met daarin een rij bomen. De grond rond die bomen is de boomspiegel. Deze is soms door bewoners beplant en tot een tuintje gemaakt. Maar minstens even vaak nog is de grond kaal, en in een slecht geval ligt er zwerfvuil en hondenpoep. Dat kan anders! Daarom draaien we tot eind oktober ‘Zet Utrecht in Bloei!’. In deze campagne hepen we bewoners van de stad om tuinen in boomspiegels aan te leggen. Dit is een initiatief van de Guerrilla Gardeners samen met ‘Utrecht Natuurlijk’. Ook werken we samen met de Gemeente Utrecht.

Op woensdag 23 september was met de aanleg van drie boomspiegeltuinen in de Waalstraat in Rivierenwijk de kick off van de campagne. De bewoners van de buurt hebben hier al lange tijd de wens om de kleine, stenige boomspiegels om te toveren in een groene oase.

Janette Brouwer is een van de bewoners: “Ik word zo vrolijk van het zien van planten en bloemen en de kleuren en geuren daarvan wanneer ik door de stad fiets. Sommige plekken in Rivierenwijk kunnen wel wat opgefleurd worden. Zo ook deze plek. En aangezien ik hier vlakbij woon, werd ik enthousiast om mee te doen, want zo kan ook ik ervan genieten. En ik vind het ook superleuk om dit samen met buren te doen.”

Wethouder Kees Diepeveen van Ruimtelijke Ordening legde een tegel ‘beheerd door bewoners’ aan om de adoptie van de boomspiegels officieel te maken. Hij waardeert het initiatief: “Hier begint ‘Zet Utrecht in Bloei’, laat het als een lopend vuurtje door de stad gaan. Laten we samen met onze inwoners Utrecht groener maken”.

 

Foto: wethouder Diepeveen legt boomspiegeltegel

Janette is na afloop opgetogen: “Ik verwacht dat het mooi gaat groeien en bloeien en dat ik er dan dagelijks blij van word. En dat we als buurtgenoten elkaar nu groeten of wellicht samen aan de boomspiegels werken – voorheen kende ik twee mensen die nu helpen bij de aanleg nog niet. De beplante boomspiegels verbinden buurtgenoten en dat vind ik ook mooi eraan.”

Foto: samen de boomspiegel beplanten

Gratis zaadjes en plantjes

De campagne ‘Zet Utrecht in Bloei’ loopt vanaf de start op 23 september tot eind oktober. Als je in Utrecht woont kun je via de website www.zetutrechtinbloei.nl gratis zaadjes voor een boomspiegel aanvragen.

Heb je dan een boomspiegel op het oog dan kun je testen of deze geschikt is voor een tuin. En je kunt ook jezelf testen – ben j́íj́ wel geschikt voor een boomspiegeltuin? 😉

Na officiële adoptie van de boomspiegel kun je ook nog eens bij de stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk gratis geschikte planten ophalen. Best een mooie deal dachten we zo!

Ga naar de website www.zetutrechtinbloei.nl.

 

En hierna… de rest van het land!

Misschien woon je elders in het land en ben je teleurgesteld dat je hier nu niet bij kunt aanhaken. Dan hebben we ook goed nieuws: vanuit onze stichting Guerrilla Gardeners zien we dit project in Utrecht als een pilot. We willen heel graag de lessen die we leren weer ‘meenemen’ naar een volgend project. Dat kan een volgend project in Utrecht stad zijn, maar ook in een andere gemeente. Uiteindelijk is ons doel dat in 2030 in álle boomspiegels van Nederland een tuin is. Dat is waar we met project na project naar toe werken.. 🙂

Om ons doel te bereiken zoeken Werk je bij een gemeente en zou je een samenwerking op een project als dit zien zitten, of wil je gewoon meedenken over de opzet van een tof project: neem voorral contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden