5 tips voor Guerrilla tuinieren in de herfst

In de herfst mag je het wat rustiger aan doen. Je hoeft niet alles wat dood is weg te knippen. In holle stengels kunnen insecten overwinteren, de zaden van uitgebloeide bloemen bieden vogels voer. Het puttertje smult bijvoorbeeld van de zaden in de grote kaardebol.

Wat doe je dan wel in je Guerrillatuin als afronding van het seizoen?

Tip 1. Slim wegknippen

Niet alles zomaar wegknippen dus, maar slim wegknippen. Het is onze ervaring dat een guerrillatuin vaak wat meer in de gaten gehouden wordt door buurtgenoten dan een ‘normale tuin’. Om een teveel aan kritiek te voorkomen kiezen we er vaak voor om op plekken die in het zicht zijn de dode stengels en planten te verwijderen. Op een plek die wat meer achteraf staat (die minder kritische ogen uit de buurt krijgt) laat je dan wel wat stengels voor insecten staan. Soms zijn dode stengels met bloemen eraan ook erg mooi, zoals bij de trotse kaardebol, die kun je ook in het zicht laten staan.

 

Foto: De trotse kaardebol is ook uitgebloeid een blikvanger

Tip 2. Zaden oogsten

Aan die stengels die je slim wegknipt zitten vaak ook uitgebloeide bloemen of zaden. Het is leuk om deze te ‘oogsten’, je kunt de zaden mooi cadeau doen aan mensen in de buurt. Het is afhankelijk van de plantensoort in welke maanden je zaden weg kan knippen. Voor de korenbloem geldt bijvoorbeeld dat je deze rond september wegknipt, maar in november vind je her en der ook nog zaden aan planten, bijvoorbeeld aan de teunisbloem, goudsbloem of de stokroos.

Zoals je in de inleiding al hebt kunnen lezen smullen ook vogels van de zaden aan planten. Een gedeelte laat je dus ook staan.

 

Foto: Stokrooszaden, klaar om te drogen.

Tip 3. Afgevallen bladeren laten liggen

Afgevallen bladeren laat je lekker in de perken liggen. Veeg ze wel van het gras en de tegels af (richting de perken). Hier verteren ze tot humus en beschermen ze de grond tegen uitdroging. Dit kan óók met de dikkere bladeren die wat lastiger verteren, zoals eiken of beukenbladeren. Meng ze zo mogelijk door wat andere soorten heen.

Foto: Gevallen bladeren in perkje

Tip 4. De tuin aanpassen

Als je planten, struiken of bomen wilt verplaatsen is dit een goede tijd. De bodem is nog warm en de planten kunnen goed wortelen. Dus als je de structuur van je guerrilla tuin wilt veranderen, doe het nu.

Tip 5. Bloembollen en knollen

Om al vroeg in het voorjaar bestuivers te verwennen kun je nog tot de eerste vorst bloembollen planten. Kies voor verwilderende bollen, die vermeerderen elk jaar, dus je hebt er steeds meer.

Knollen uitgraven
Knollen die niet kunnen overwinteren, zoals de dahlia, haal je uit de grond wanneer de bladeren slaphangen en de plant niet meer bloeit. Bewaar de knollen koel en plant ze het volgende voorjaar weer uit. Diverse mensen uit onze community hebben ons trouwens ook laten weten dat ze met de zachte winters van tegenwoordig de dahlia’s lekker laten zitten. Die planten ze dan wel bewust redelijk diep. Dus misschien iets om volgend voorjaar aan te denken, wanneer je ze plant.

Heb jij ook tips voor klussen die juist nu in de guerrilla tuin moeten gebeuren? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden