Zelf een bloembom (zaadbom) maken: zo doe je dat

Wil jij jouw straat of buurt opvrolijken én de bijen en andere insecten helpen? Ook op plekken waar je lastig bij kunt komen? Maak dan zelf bloembommen. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dat doet. Het is supersimpel en ook nog eens leuk om te doen.

Wat is een bloembom?

Een bloembom of zaadbom zoals veel mensen het noemen, is een rond pakketje bloemzaadjes, beschermd door klei en compost. Ideaal voor plekken waar je niet zomaar bij kunt, bijvoorbeeld omdat er een hek omheen staat. Een bloembom stop je zo in je jaszak en haalt hem eruit als je een plek ziet die wel wat Guerrilla Gardening kan gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen, is jouw bloembom op de juiste plek werpen. Binnen no time heb jij die kale, grauwe plek omgetoverd tot een vrolijke bloemenzee.
Hieronder lees je de 7 stappen van het bloembom maken!

Stap 1: verzamel de ingrediënten

 

Nodig voor 10 bloembommen:

  • 4 eetlepels klei (bentoniet voor snel uitgooien, rode klei bij bewaren)
  • 5 eetlepels compost (of potgrond)
  • Bloemenzaadjes (grote zaadjes: twee theelepels / kleine zaadjes: halve theelepel).
  • Eventueel 2 theelepels chilipoeder

De klei

Bentoniet. Ga je de bloembommen snel uitgooien, dan kun je het beste bentoniet gebruiken. Dit kun je kopen bij (online) winkels voor pottenbakkers. In Tuincentra kun je pakken met 2 kg bentonietklei van het merk DCM kopen.

Rode (of witte) klei. Dit is een gladde kleisoort die je makkelijk kunt verwerken. Het is wat lastiger om deze zaadbommen tot bloei te laten komen, omdat ze wat steviger zijn. Maar als je de bommen langer wilt bewaren, is dit wel betere klei. Deze kleisoort koop je bij een (online) handel voor pottenbakkers.

Naast gedroogde klei kun je ook natuurlijk voorkomende ‘natte’ klei gebruiken. Deze vind je bijvoorbeeld in vennetjes met kleibodem.

De compost

Je kunt gewone ‘huis, tuin- en keukencompost’ gebruiken of ander organisch materiaal, zoals kokosvezel of potgrond (koop het liefst geen potgrond waarvoor veen is afgestoken). Oude potgrond die je overhebt van een dood plantje werkt ook prima. Je kunt zelfs theeblaadjes toevoegen!

Chilipoeder

Gewoon uit je kruidenrek. Hiermee houd je vervelende beestjes op een afstand. Daardoor doen de bloembommen het beter.

Zaadjes

Hier gaat het natuurlijk om. De keuze van je zaadjes bepaalt hoe jouw bloemenzee er straks uitziet. Kies de zaadjes die passen bij de plek waar je de bom wilt gooien.

Bloembommen voor een braakliggend terrein.
Hier gebruik je bloemen die snel ontkiemen en goed doorgroeien. Bijvoorbeeld klaproos, korenbloem en kamille.

Bloembommen voor blije bijen.
Kies het liefst inheemse soorten die in het gebied thuishoren. Bijvoorbeeld duizendblad, klaver, dovenetel, peen en akkerklokje.

Foto: klaproos

TIP: geen zin om alle ingrediënten los te kopen?

Je kunt ook een kant-en-klaar zaadbompakketje bij ons kopen. Ook leuk als origineel cadeau.

Extra voordeel: met dit ‘Blije Bijen’-pakket steun je de strijd van de Guerrilla Gardeners.

Stap 2: De uitrusting die je verder nodig hebt

Behalve de zaden, klei, compost en eventueel chilipoeder, leg je ook dit klaar: 

  • Een kom
  • Een lepel om mee te roeren
  • Water (weinig, meer dan 50 ml heb je niet nodig)
  • Een lege eierdoos

Stap 3: mengen maar!

Roer alle droge ingrediënten door elkaar in de kom. Voeg dan langzaam druppelsgewijs water toe. Blijf roeren tot je merkt dat je mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat.

Stap 4: rollen

Tijd voor het echte werk: maak van je mengsel balletjes van ongeveer 3 cm doorsnede. Het is genoeg om er ongeveer 10 zaadbommen van te maken. Je kunt de bloembom eventueel nog een klein beetje afplatten (zodat het een vliegende schotel wordt). Daardoor blijft het straks op de bestemming beter liggen.

Heb je kleine zaadjes maak dan kleinere bommen. Maak je ze zo’n 2 cm groot, dan kun je er van dit mengsel 20 maken.

Stap 5: drogen & bewaren

Je balletjes kun je in de eierdoos goed beschermd bewaren. Als je ze bijvoorbeeld in je jaszak wilt meenemen, moeten ze goed droog zijn. Laat ze dan minstens 3 dagen in het donker (!) drogen.

Ieder soort zaad heeft weer andere omstandigheden nodig om te ontkiemen. Sommige zaadjes hebben kou nodig en andere weer warmte. Zo is het ook met licht en donker. Omdat je vaak een zaadmengsel gebruikt, kunnen sommige zaadjes al kiemen tijdens het drogen van de bloembommen. Dat ziet er minder mooi uit, maar je kunt ze nog prima gebruiken.

Let op: hoe langer je de zaadbommen bewaart, hoe minder kiemkrachtig ze worden.

Stap 6: bloembommen werpen

En nu is het tijd om bloembommen te werpen: op naar die plek in je buurt die wel wat bloemen kan gebruiken! Het liefst kies je een plekje met redelijk wat zon. Neem water mee om de bommen een frisse start te geven. Als het lange tijd niet regent, is het slim om de bommen regelmatig wat water te geven.

Als je zelf niet bij de plek kunt, ga dan bij voorkeur op een regenachtige dag, zodat de zaadjes meteen een flinke plons water over zich heen krijgen.

Stap 7: Inspireren van andere strijders

Deel je foto’s en verhaal met andere Guerrilla Gardeners. Laten we elkaar inspireren om die grijze stad te veroveren en om te toveren tot een groene oase. Delen kan via de Guerrilla Gardeners Facebookpagina, op Instagram met de #bloembom of door te mailen aan de Guerrilla Gardeners.

Ons propagandamateriaal gebruiken? Geen probleem!

Wil je deze informatie op je blog of ergens anders delen voor jouw eigen groene operatie? Deze tekst als inspiratie gebruiken is prima, maar gebruik niet de letterlijke tekst. Enne… zet er ook even een verwijzing naar onze site in.

Nog wat tips

Zelf zaadbommen maken is leuk en ontspannend om te doen. Want wie wordt er nou niet blij van lekker met de handen in de klei zitten? We geven wat tips voor jong en oud.

 

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden