Bescherm je guerrilla tuin: de gemeente

Als je tuiniert in je eigen tuin haalt niemand het in zijn hoofd om bloemen te plukken, met de hond er doorheen te raggen of je noeste arbeid om te schoffelen. Hoe anders is het als guerrilla tuinier, in de openbare ruimte zijn er aan alle kanten bedreigingen. Er is een manier om ervoor te zorgen dat in ieder geval de schoffelbrigade van de gemeente je tuin met rust laat: overleggen met de gemeente.

In veel gemeentes is er welwillendheid tegenover ‘burgers’ die zich inzetten voor hun eigen buurt. Groen zelfbeheer hoort daar ook bij. Sommige gemeenten ondersteunen het groene beheer door bewoners actief.

Geveltuintjes en boomspiegels bijna altijd oké

Aan de slag gaan met een geveltuintje, tuintje rond een boomspiegel of bloembakken? In veel gemeenten mag dit als je eerst toestemming vraagt. Soms hoef je zelfs niets te melden, als je je maar aan wat regels houdt.

Foto: bloembakken op straat

Hier een paar voorbeelden:

  • In Utrecht kun je zonder toestemming aan de slag met geveltuintjes, boomspiegels en bloembakken. Voor boomspiegels vinden ze een melding wel fijn. Bloembakken komen ze zelfs brengen! Lees meer (site gemeente Utrecht).
  • In Amsterdam kun je een aanvraag indienen voor geveltuintjes en boomspiegeltuintjes. Ook kun je een bloembak adopteren en zelfs een wormenhotel aanvragen! Lees meer (site gemeente Amsterdam).
  • In Nijmegen kun je zonder toestemming een geveltuintje aanleggen maar moet je een boomspiegeltuintje wel melden. Lees meer (site gemeente Nijmegen).

Google voor de aanpak in jouw gemeente op steekwoorden als ‘zelfbeheer’, ‘geveltuin’ en ‘boomspiegel’.

Er is meer mogelijk dan je denkt

Wanneer googlen op het beleid niets oplevert kun je contact zoeken met iemand die over ‘groen’ gaat in de gemeente. In mijn eigen gemeente ontdekte ik pas na een gesprek met een ambtenaar dat ze fan is van Operatie Steenbreek, boomspiegeltuintjes prima vindt en ze het zelfs aanmoedigt om gras te vervangen door bloemen. De ambtenaar bood zelfs aan om bijenbloem-zaadjes op te sturen! En dat terwijl er over zelfbeheer echt nergens op de website van de gemeente iets staat.

De buurtvereniging als back-up

Wil je een grote tuin aanleggen en lijkt het gemeentebeleid dit niet toe te staan? Je bent een serieuzere gesprekspartner bij de gemeente als je namens een groep bewoners spreekt. Je zou eens kunnen polsen bij je wijkvereniging (als je die hebt) of zij contacten hebben en voor je groene plannen openstaan.

Met de vereniging als ‘rugdekking’ ben je een logische gesprekspartner voor de gemeente. Ook handig voor als je wat verder bent is dat je via zo’n vereniging ook subsidie kunt aanvragen. Ervaringen in Bunnik: https://guerrillagardeners.nl/de-oranjebuurt-in-bunnik-gaat-voor-de-bij/

Klein en bloemig

Moet je altijd afspraken maken? Nee! Bijvoorbeeld bij een kleine tuin die er goed uitziet wijst de ervaring uit dat je vaak geen afspraken hoeft te maken. Als het duidelijk bloeit schoffelt een plantsoenendienst meestal wel om bloemen heen.

Foto: al jaren bloeiend zonder schoffelaars

Wat zijn jouw ervaringen?

Heb je goede ervaringen met het overleg met de gemeente? Of zou je het juist niemand adviseren? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden