Bloembom test #4: de HEMA zaadbommen

De HEMA verkoopt voor 3 euro seedbombs. Super dat zo’n grote keten ook met guerrilla gardening aan de slag gaat! De vraag is dan wel: hoe fijn zijn deze bommen om te gebruiken? Hier de resultaten van onze test!

Voorjaar 2018 kochten we twee pakketten van de HEMA, de ‘daisy flower’ en de ‘forget me not’. We onderwierpen het ‘daisy flower’-pakket aan onze test.

Onze conclusie: we zouden deze bommen niet adviseren. Ze zijn niet makkelijk of fijn te maken. Ben je op zoek naar veel bommen voor weinig geld dan kun je hier wel mee uit de voeten.

We bekijken tijdens de test:

  • Wat zit er in het pakket?
  • Hoe (on)handig is het maken?
  • Hoe goed groeien de bommetjes?

Wat zit er in het pakket?

De HEMA zaadbommen komen in een leuke vierkante, doos. Als je deze openmaakt tref je een groen zakje met 0,5 liter cocosvezel en een zakje met 0,5 liter kleikorrels. Daarnaast zit in het ‘daisy’ pakket 0,08 gram met zaadjes madelief en in het ‘forget-me-not’ pakket 0,3 gram zaadjes vergeet-me-niet.

De zaadjes zijn niet bio.

..

Hoe (on)handig is het maken?

Volgens de instructies moet je starten met het weken van de kleikorrels in 250 ml water. Dat moet een half uur (!) weken tot het geheel zacht wordt.

Je kunt je voorstellen: dit is niet fijn. Heb je zin om lekker aan de slag te gaan met het maken van bloembommen, moet je eerst een hele tijd wachten tot je überhaupt kunt beginnen.

Na een half uur wachten lijkt de klei wel wat water te hebben opgenomen, maar is het verder niet uit elkaar gevallen. Dan maar met de hand de kleipellets fijner malen. Dit is geen fijn werk. In een bak met smurrie met de hand pellets tussen de vingers fijnmalen.

De instructie op de doos zegt dat je een kleibol moet overhouden die kleverig is maar niet te vochtig. Onze kleibol is kleverig en erg vochtig. Hier hebben we verder geen controle meer over. De hoeveelheid water moest er immers al in het begin aan toegevoegd. 🙁

Dan aan het mengen: de kokosvezel, de zaadjes en de klei moeten door elkaar gemengd. Het mengen gaat moeizaam. De klei is zwaar en het is lastig in te schatten wanneer alles voldoende gemengd is.

Dan het maken van de bloembommen zelf.
De bloembollen laten zich lastig rollen. De mix is veel te nat. Aan het einde houden we smurrie over. Dan maar hoopjes in plaats van bolletjes maken.

De doos geeft niet aan hoeveel bloembommen je kunt maken met deze mix . Samen is het een grote hoeveelheid mengsel. Uiteindelijk maken we hier 30 bommen van.

Nee, dit vinden we geen succes.

Ter vergelijking: ‘ons’ eigen recept voor bloembommen is een sneller en makkelijker. Daarin gebruiken we rode kleipoeder. (In het besef dat dit wat ‘WC-eend’ overkomt 🙂 )

..

Hoe goed groeien de bommetjes?

Eerlijk is eerlijk, deze bloembommetjes geven wel voldoende plantjes. Ondanks de minieme hoeveelheid zaad waardoor we ons eerst afvroegen of er wel iets zou gebeuren kiemen de bommen na een paar dagen al.

..

Voorjaar 2019

Dit jaar hebben de pakketten van de HEMA andere zaadjes: ze heten nu ‘happy bee’, ‘happy bird’ en ‘happy butterfly’. De prijs is 3 euro.

Wat is jouw ervaring met deze seedbombs?


Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden