Bloembom test #4: de HEMA zaadbommen

De HEMA verkoopt voor 3 euro seedbombs. Super dat zo’n grote keten ook met guerrilla gardening aan de slag gaat! De vraag is dan wel: hoe fijn zijn deze bommen om te gebruiken? Hier de resultaten van onze test!

Voorjaar 2018 kochten we twee pakketten van de HEMA, de ‘daisy flower’ en de ‘forget me not’. We onderwierpen het ‘daisy flower’-pakket aan onze test.

Onze conclusie: we zouden deze bommen niet adviseren. Ze zijn niet makkelijk of fijn te maken. Ben je op zoek naar veel bommen voor weinig geld dan kun je hier wel mee uit de voeten.

We bekijken tijdens de test:

 • Wat zit er in het pakket?
 • Hoe (on)handig is het maken?
 • Hoe goed groeien de bommetjes?

Wat zit er in het pakket?

De HEMA zaadbommen komen in een leuke vierkante, doos. Als je deze openmaakt tref je een groen zakje met 0,5 liter cocosvezel en een zakje met 0,5 liter kleikorrels. Daarnaast zit in het ‘daisy’ pakket 0,08 gram met zaadjes madelief en in het ‘forget-me-not’ pakket 0,3 gram zaadjes vergeet-me-niet.

De zaadjes zijn niet bio.

Hoe (on)handig is het maken?

Volgens de instructies moet je starten met het weken van de kleikorrels in 250 ml water. Dat moet een half uur (!) weken tot het geheel zacht wordt.  Je kunt je voorstellen: dit is niet fijn.

Heb je zin om lekker aan de slag te gaan met het maken van bloembommen, moet je eerst een hele tijd wachten tot je überhaupt kunt beginnen.

Na een half uur wachten lijkt de klei wel wat water te hebben opgenomen, maar is het verder niet uit elkaar gevallen. Dan maar met de hand de kleipellets fijner malen. Dit is geen fijn werk. In een bak met smurrie met de hand pellets tussen de vingers fijnmalen.

De instructie op de doos zegt dat je een kleibol moet overhouden die kleverig is maar niet te vochtig. Onze kleibol is kleverig en erg vochtig. Hier hebben we verder geen controle meer over. De hoeveelheid water moest er immers al in het begin aan toegevoegd. 🙁

Dan aan het mengen: de kokosvezel, de zaadjes en de klei moeten door elkaar gemengd. Het mengen gaat moeizaam. De klei is zwaar en het is lastig in te schatten wanneer alles voldoende gemengd is.

Dan het maken van de bloembommen zelf. De bloembollen laten zich lastig rollen. De mix is veel te nat. Aan het einde houden we smurrie over. Dan maar hoopjes in plaats van bolletjes maken.

De doos geeft niet aan hoeveel bloembommen je kunt maken met deze mix. Samen is het een grote hoeveelheid mengsel. Uiteindelijk maken we hier 30 bommen van.

Nee, dit vinden we geen succes.

Ter vergelijking: ‘ons’ eigen recept voor bloembommen is een sneller en makkelijker. Daarin gebruiken we rode kleipoeder. (In het besef dat dit wat ‘WC-eend’ overkomt 🙂 )

Hoe goed groeien de bommetjes?

Eerlijk is eerlijk, deze bloembommetjes geven wel voldoende plantjes. Ondanks de minieme hoeveelheid zaad waardoor we ons eerst afvroegen of er wel iets zou gebeuren kiemen de bommen na een paar dagen al.

Voorjaar 2019

Dit jaar hebben de pakketten van de HEMA andere zaadjes: ze heten nu ‘happy bee’, ‘happy bird’ en ‘happy butterfly’. De prijs is 3 euro.

Wat is jouw ervaring met deze seedbombs? Laat je reactie hieronder achter!

Reacties

 1. Janneke schreef:

  Heel herkenbaar dit. Gisteren ben ik met de Happy Butterfly mix aan de slag gegaan. De klei viel zelfs na een uur wachten en af en toe prakken niet uiteen. Er kwam een vork en een stamppot-stamper aan te pas. Het mengsel was veel te nat, dus ook bij mij geen balletjes maar hoopjes. Die moeten nu eerst een paar dagen moeten. Die zag ik niet aankomen. De hele keuken zat onder de klei en ik hoop dat mij trui nog schoon wil worden. Ondanks het geklieder vind ik het idee super leuk. Mijn vriend vroeg zich wel een paar keer hardop af waarom ik de zaadjes niet gewoon in de tuin strooide. Vanwege de vogels, praatte ik mezelf moed in.
  Hopelijk maakt het resultaat alles goed 🙂

 2. Filip vanthienen schreef:

  Ik kreeg de vlinderzomer voor mijn verjaardag. Inderdaad wel een verrassing dat je met klei aan de slag moet en wat kliederen, maar zelf vond ik dit wel een zen-momentje.
  Goed dat ik deze foto’s zag, want ik twijfelde om ze onder de grond te stoppen.
  Benieuwd naar het resultaat.

 3. Dorien schreef:

  Zelfde als vorige reacties, alleen na 3 weken zijn de kleibollen nu keihard en geen sprietje bloem of groen te zien, ik ga ze nu maar beetje uit elkaar proberen te halen. Vorige week zaadje gestrooid en die komen nu al op, dus hoop gedoe, en geen resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden