Stap-voor-stap bloembommen (zaadbommen) maken

Bloembommen maken is geweldig om met een groep kinderen te doen. Maar ook in je eentje is het heerlijk om zo puur bezig te zijn met klei, compost en zaadjes.
Een bloembom is een pakketje bloemzaadjes, beschermd door klei en compost. Veel mensen noemen zo’n pakketje een zaadbom, maar ik zeg liever bloembom. Het zijn kleine ronde bolletjes met daarin verstopt de potentie om mensen te verrassen met tientallen bloemen.
Je stopt ze zo in je jaszak en ze liggen lekker in de hand. Ideaal dus om bij je te hebben voor het geval je een plek ontdekt die wel wat Guerrilla Gardening kan gebruiken. Je gooit ze makkelijk voorbij een (bouw)hek naar een plek die anders onbereikbaar is.
Stap 1: verzamel de ingrediënten
 Nodig voor 10 bloembommen:
 • 8 eetlepels klei (bentoniet voor snel uitgooien, rode klei bij bewaren)
 • 10 eetlepels potgrond
 • twee theelepels chilipoeder (facultatief)
 • twee theelepels zaadjes

 

De klei

 • Bentoniet. Wil je de bloembommen snel uitgooien dan adviseer ik bentoniet. Dit kun je kopen bij (online) handels voor pottenbakkers. Maar je kunt het ook kopen in sommige tuincentra. Maar ik kreeg de tip dat je ook in tuincentra pakken met 2 kg bentoniet klei kunt kopen van het merk DCM.
 • Rode (of witte) klei. Dit is een gladde kleisoort die je makkelijk kunt verwerken. De zaadbommen komen er iets moeilijker mee uit (ze zijn wat steviger). Ik adviseer deze kleisoort wanneer je de bommen wat langer wilt bewaren. Deze kleisoort kun je online kopen bij een (online) handel voor pottenbakkers.
 • Naast gedroogde klei kun je ook natuurlijk voorkomende ‘natte’ klei gebruiken. Deze vind je bijvoorbeeld in vennetjes met kleibodem.

De potgrond
Dit is gewone ‘huis tuin en keuken potgrond’. Je kunt het overal kopen. In plaats van potgrond kun je ook ander organisch materiaal toevoegen zoals theeblaadjes of compost uit de tuin.

Chilipoeder
Gewoon uit je kruidenrek. Dit voeg je toe om vervelende beestjes op een afstand te houden. Ik heb het getest, de bloembommen waar chilipoeder bij zaten deden het inderdaad beter dan die zonder!

Zaadjes
Hier gaat het natuurlijk om. De keuze van je zaadjes bepaalt hoe straks je bloemenzee er uit zal zien. Kies de zaadjes die passen bij de plek waar je de bom wilt gooien.

 • Bloembommen voor en braakliggend terrein. Hier passen plantjes die snel ontkiemen en goed doorgroeien. Bijvoorbeeld klaproos, dagkoekoeksbloem, korenbloem, goudsbloem.
 • Bloembommen voor blije bijen. Kies bijvoorbeeld voor vingerhoedskruid, gewone margriet, sleutelbloem, beemdkroon, betonie en klaproos, dagkoekoeksbloem, korenbloem, goudsbloem.
Met dit ‘blije bijen’ pakket steun je de Guerrilla Gardeners.

Stap 2: zet overige spullen klaar
Wat je verder nodig hebt:
 • Een kom
 • Een lepel om mee te roeren
 • Water (weinig, meer dan 50 ml heb je niet nodig)
 • Een lege eierdoos

Stap 3: mengen

Roer alle droge ingrediënten door elkaar in de kom. Voeg dan langzaam druppelsgewijs water toe. Blijf roeren tot je merkt dat je mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat!
  

Stap 4: rollen

Vorm van je mengsel balletjes van ongeveer 3 cm doorsnede. Met bovenstaande hoeveelheden kun je er ongeveer 10 rollen. Sommige Guerrilla Gardeners vinden het handig om het balletje daarna nog een klein beetje af te platten (zodat het een vliegende schotel wordt). Daardoor blijft het straks op de bestemming beter liggen.

 


Stap 5: drogen & bewaren
Je balletjes kun je in de eierdoos goed beschermd bewaren. Als je ze bijvoorbeeld in je jaszakwilt meenemen is het handig als ze goed droog zijn. Laat ze dan minstens 3 dagen in het donker (!) drogen.

Ieder soort zaad heeft weer andere omstandigheden nodig om te ontkiemen. Sommige zaadjes hebben kou nodig en sommige warmte, sommige zaadjes hebben licht nodig en anderen juist donker.  Omdat je vaak een zaadmengsel gebruikt kan het voorkomen dat bepaalde zaadjes al gaan kiemen terwijl de bommen drogen. Dat ziet er minder mooi uit, maar ook dan kun je ze nog gebruiken.

Hoe langer je de zaadbommen bewaart, hoe minder kiemkrachtig ze worden.


Stap 6: bloembom – bloemenzee

En nu op naar die plek in je buurt die wel wat bloemen kan gebruiken! Het liefst kies je een plekje met redelijk wat zon.
Neem water mee om de bommen een frisse start te geven. Het liefst water je daarna regelmatig je bommen.
Als je zelf niet bij de plek kunt ga dan bij voorkeur op een regenachtige dag zodat de zaadjes meteen een plons water over zich heen krijgen.

Stap 7: inspireer elkaar
Deel je foto’s en verhaal met andere Guerrilla Gardeners. Laten we elkaar inspireren om te zorgen dat de stad helemaal opbloeit!
Delen kan via de Guerrilla Gardeners Facebook pagina, of door te mailen aan de Guerrilla Gardeners.
En, lijkt het je wat, bloembommen maken?

 

We hebben een pakket met rode kleipoeder, compost en zaadjes voor 10 bloembommen (zie foto’s hieronder) en een pakket voor een workshop.
Door dit ‘blije bijen’ pakket te kopen steun je de Guerrilla Gardeners.

[Deze tekst overnemen?]
Wil je deze instructie op je blog of ergens anders delen dan ben je welkom om dat te doen.
Graag wel met verwijzing naar deze site.

10 Comments

 • femke Beantwoorden

  Prachtig! Maar… weet wel wat je doet en verspreid a.j.b. geen invasieve exoten of hooikoortspesten zoals ambrosia, of giftig spul zoals jacobskruiskruid e.d.

  • Jenny Beantwoorden

   Ha Femke,

   Zeker! En naast jouw punt: de bloembommen zijn bedoeld om binnen de bebouwde kom te gebruiken, niet in de natuur.
   Weet je hier meer van? Zou je het leuk vinden om hier een artikeltje over te schrijven om op deze site te plaatsen?

 • Deb Beantwoorden

  Heb je misschien een linkje voor de rode klei? Ik zie bij Bol alleen 10kg. Dat lijkt me wat veel.

 • Fred Beantwoorden

  Gisteren, 12 mei, workshop zaadbommen in de Wildernis Amsterdam gehad.
  Bommen liggen nu in de tuin en nu maar afwachten

 • Chris Beantwoorden

  Ik weet dat er in het buitenland ook goede resultaten zijn met het mengen van houtskoolpoeder door de klei in plaats van chili-poeder. Er zijn zelfs grote projecten in Kenia om gebieden te her-bebossen doormiddel van zaadbommen met dit houtskoolmengsel.
  Dit is de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.