Bloemenfeest in Groenoord-Zuid

Twee groene speelpleinen, een vlindertuin, groene boomspiegels, geveltuinen en zelfs een tiny forest. In de wijk Groenoord-Zuid in Leiden zijn de afgelopen tien jaar heel wat tegels en gras omgetoverd in een bloemenfeest. En wie kregen dit voor elkaar? Een groep enthousiaste buurtvergroeners! Ze zijn verenigd in de ‘groengroep’ en bestaan dit jaar tien jaar. Katja is lid vanaf het eerste uur.

Katja: “Ik heb altijd al interesse gehad voor de natuur. Onze wijk, en eigenlijk heel Leiden, is enorm versteend. Daarom wilde ik graag meer groen, bloemen, vlinders, bijen en vogels in de straat. Mensen worden blij van groen maar de laatste jaren horen we ook dat de biodiversiteit gigantisch omlaag gaat. Ik wilde graag mijn steentje bijdragen, of eigenlijk mijn plantje bijdragen : )

We zijn een groep van zes à zeven mensen. Iedereen doet iets anders. Sommigen schrijven de subsidieaanvraag, anderen werken liever met hun handen in de aarde of hebben juist weer veel kennis over planten en dieren. We vullen elkaar aan en trekken de kar echt samen! De sleutel tot succes is elkaar ruimte geven. Als je een keer niet naar het maandelijkse onderhouds-uurtje kunt komen dan is dat helemaal niet erg. Het vergroenen van de buurt moet ons energie geven in plaats van energie kosten.

 

Mijn inzet kost me zeker vier uur per week. Ik heb zelf veel subsidie-aanvragen geschreven, én gekregen, specifiek voor meer groen in de buurt, meer bijen en meer egels. Ik help mee met groene educatieprojecten voor kinderen. Denk aan bijenhotels maken of pindaslingers en vetbollen ophangen. Met de groengroep hebben we ook twee speelpleinen vergroend. Daarnaast houden wij een grote vlindertuin bij en de 45 boomspiegels en geveltuintjes in de buurt.

Er zijn intussen zoveel dingen om trots op te zijn. Wat me vooral blij maakt is dat kinderen in hun eigen straat naar vlinders en vogels kunnen kijken en een bloemetje kunnen plukken.

 

De reacties van buurtgenoten zijn over het algemeen zeer positief. Mensen komen vaker bij elkaar en bespreken hoe het met de planten en insecten gaat of geven elkaar tips over onderhoud. Je ziet mensen echt genieten van de bloemen. De kinderen kijken ook steeds hoeveel gaatjes van het bijenhotel nu weer bewoond zijn. Sommige mensen vinden het te rommelig. Dan zeg ik: ja dat is natuur, groen, uitbundig en kleurig.

Foto: de kinderen houden het bijenhotel goed in de gaten!

De belangrijkste les die ik aan de lezer wil geven is om gewoon lekker aan de slag te gaan! Het kost je misschien een half uur per week om een rondje te lopen en hier en daar wat te wieden. Ook al haal je maar een paar tegels eruit voor een geveltuintje, als er eenmaal wat mooie bloemen staan zul je zien dat mensen vaker zullen lachen en blij naar de bloemen en vlinders zullen kijken!

En zo geven we het kleine zaadje door naar de buren en gaan die ook een tegeltje eruit halen of een bijenhotel plaatsen. Je krijgt er zo veel voor terug!”

Katja (47 jaar) werkt als moleculair bioloog aan de universiteit. Ze woont samen met haar man en zoon van 11 in Leiden.

 

In komende blogs zullen we dieper ingaan op een aantal van de projecten die de groengroep Groenoord-Zuid uitvoerde.

Heb jij ook een mooie guerrillatuin die je graag aan veel meer mensen wilt laten zien? Neem dan even contact met ons op via info@guerrillagardeners.nl en wie weet sta jij met je verhaal binnenkort op onze website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden