Buurtvergroeners: dagboek van een buitengebied guerrilla tuinier

Karin woont in Vinkeveen, een heerlijk huis buiten de bebouwde kom, omringd door een grote tuin. Ze is enthousiast over guerrilla gardening. Maar hoe kan zij het oppakken? Lees mee met haar zoektocht in haar guerrilla gardeners dagboek. Dit is haar eerste bijdrage.

In maart 2020 vulde ik een vragenlijst in over guerrilla gardening. Als ‘beginnend vergroener’ was ik nieuwsgierig naar wat het allemaal inhield en wat ik ermee zou kunnen. Het huis waarnaar we verhuisd waren was door de vorige eigenaar omringd met puin, grind en tegels en ik popelde om ons directe leefgebied zo milieu- en diervriendelijk mogelijk te gaan maken.

Dus gaf ik aan dat ik wel interesse had om me in te zetten voor de beweging, bijvoorbeeld door af en toe een stukje voor de site te schrijven. Een poosje later werd ik benaderd door Jenny voor een kennismaking.

Foto: Karin

Gaandeweg onze mailwisseling merkte ik dat ik een beetje tegen mijn beperkingen aan liep. Wij wonen namelijk niet in de stad maar in het zg. ‘buitengebied’, dus boomspiegels zijn hier niet. En buurtgenoten ook niet zo ;).  Wel water, drasland, grasland en bermen.

Ik had al het enthousiaste plan opgevat leuk kleibommetjes rond te strooien, zag velden vol kleurige korenbloemen en klaprozen voor me, toen ik vernam dat dat ‘not done’ is. Oeps. Misschien wel als ik het aan de eigenaar van het weiland vraag? En ze zelf maak van biologisch inheems zaad?

Zo was mijn eerste onderzoek geboren… Want waarom is het niet goed en wat mag ik dan wel? Mag ik überhaupt wel iets? Inmiddels wist ik dat ik met mijn bommetjes de natuur juist zou verstoren vanwege ‘floravervalsing‘. Het is nu eenmaal niet de bedoeling planten te laten groeien waar ze van oorsprong niet thuishoren. Maar ja, wat dan?

Karin

Foto: guerrilla gardening is net even anders in het buitengebied

In het volgende deel van haar dagboek lees je hoe Karin haar zoektocht voortzet.

Welke vraag heb jij aan Karin? Of welke tip wil je haar meegeven?

Laat je reactie achter in de comments!

Reacties

  1. Annette schreef:

    Hier zijn speciaal bermen ingezaaid met oa korenbloemen en klaprozen, die voorbijgangers vervolgens plukken. Grrr.
    Ik ben van plan daar mojn klaprooszaad te gebruiken, mag dat?

    1. Karin schreef:

      Hoi Annette, ik weet niet of het mag, maar als je verantwoord zaait (biologisch zaad liefst uit NL,) en er stonden al klaprozen, dan lijkt het mij niet echt kwaad te kunnen. Je zou even bij je gemeente afdeling groenbeheer kunnen vragen om toestemming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden