De bloei-uitdaging van Jeanine: oktober

Jeanine woont in Heemstede. Zij adopteerde de boomspiegel voor haar huis. Het is haar uitdaging om het voor elkaar te krijgen dat er elke maand in de boomspiegel iets bloeit. Is dat in oktober gelukt? Ze geeft ons een update.

‘Geen troost valt aan het najaar te ontlenen, de bladeren verworden in de goot.’

Deze melancholieke woorden komen uit een gedicht van Jean Paul Rawie. Rondom mijn boomspiegel zijn het niet de bladeren die ‘verworden’, maar de eikels van de grote eik. Honderden liggen er nu in en rondom de boomspiegel.

Foto: bloei in september

Het bloeiseizoen loopt zo’n beetje op z’n eind en ik kijk met plezier terug op mijn uitdaging: een boomspiegel waar gedurende het bloeiseizoen elke maand iets anders in bloei staat. Mijn missie lijkt geslaagd! Vanaf maart bloeide er elke maand iets anders, zoals jullie in deze blog hebben kunnen volgen.

In september bloeide de Aster divaricatus dapper door. Deze Aster vormt na de bloei prachtige bolletjes die garant staan voor een mooi wintersilhouette. Ook de Campanula persicifolia en het Wilgenroosje zorgden voor een bescheiden nabloei.

Inmiddels is het oktober en is de Aster Asran de blikvanger in m’n boomspiegel. Al weken achter elkaar. Een ijzersterke variant en een absolute aanrader voor een boomspiegel. Datzelfde geldt voor de Geranium nodosum die al sinds de vroege zomer bloeit.

Vorige maand heb ik paarse Akelei en vergeet-mij-nietjes in de boomspiegel gezaaid. De eerste plantjes zijn al zichtbaar. Belofte voor volgend jaar! Ook het blad van de blauwe druifjes komt al weer boven de grond.

Deze maand heb ik de Persicaria uitgegraven, die gaf alleen maar blad, en vervangen door een felroze Phlox. Phloxen doen het in het algemeen goed in zanderige droge grond en bloeien lang.

Foto: boomspiegel in oktober

Tips

Mijn tips voor de komende maanden:

  • Zorg de komende maanden voor wat groenblijvende planten in de boomspiegel. Dat ziet er in de wintermaanden wat gezelliger uit. Stokrozen of Geranium macrorrhizum
  • Nu is de tijd om verwilderingsbolletjes te planten in de boomspiegel. Blauwe druifjes, boerenkrokussen zijn in het algemeen goed bestand tegen droogte.

 

 

Jeanine is een nieuwsgierige communicatieadviseur die elke vrije minuut in haar tuin doorbrengt. Tuinieren is haar grote passie. ‘s Winters verslindt ze tuinboeken en zodra de eerste sneeuwklokjes hun kopje boven de grond uitsteken, begint het weer te kriebelen en heeft ze binnen de kortste keren weer vieze handen en zwarte nagels.

Dankjewel, Jeanine, voor je mooie update én je goede groene groeitips! Lees hier meer over Jeanine’s boomspiegeltuin.

Zoek je meer inspiratie voor boomspiegelvriendelijke bloemen en planten? Check onze Boomspiegel Besties!

Weten hoe je zelf zo’n boomspiegeltuin aanlegt? Lees het hier!

 

Heb jij ook een mooie guerrillatuin die je graag aan veel meer mensen wilt laten zien? Neem dan even contact met ons op via info@guerrillagardeners.nl en wie weet sta jij met je verhaal binnenkort op onze website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden