De Bloeikaravaan gaat op pad

Op donderdag 22 april is het de Nationale Zaaidag. Overal in het land komen mensen in actie voor de wilde bij. Wij haken natuurlijk ook aan! Met onze Stichting Guerrilla Gardeners zijn we partner van deze dag. Wij gaan de weg op met de Bloeikaravaan.

Als guerrilla gardeners kijken we naar de kansen die er zijn BUITEN de grenzen van onze eigen tuinen. Wat we bedachten: zaadjes verspreiden via bloembommen + kinderen hebben de toekomst = een serie gave acvititeiten voor kindergroepen.

Guerrilla gardeners heeft een KIT ontworpen met DRIE activiteiten waarbij kinderen leren over de wilde BIJ. Bloembommen maken, op bloembom-jacht afgesloten met de bloembomolympics. Vanaf begin april gaan we van start, met een piek op 22 april.

In deze activiteiten is ‘doen’ telkens gekoppeld aan ‘leren’. Allemaal aan de hand van een handleiding en korte video’s, door en voor kinderen gemaakt. Zo kunnen groepsleiders de activiteiten zelfstandig uitvoeren met de kinderen. We hebben gave ambassadeurs die in de video’s meedoen. Meer nieuws hierover volgt!

Met onze vrolijk gekleurde vintage Volkswagen bus gaan we virtueel als een karavaan van locatie naar locatie. We delen de verhalen en voortgang met de rest van Nederland. Er valt een mooie prijs te winnen. Op die manier wakkeren we het enthousiasme om actief mee te doen aan!

 

Wie kunnen er meedoen?

We richten ons op kinderen die naar de basisschool gaan. De inhoud van de activiteiten ontwikkelen we voor kinderen van ongeveer 8 jaar. Als groepsleider pas je de exacte invulling van de activiteiten aan de leeftijdsgroep die meedoet aan. Via de kinderen bereiken we ook de rest van het gezin met het verhaal dat je zelf iets kunt doen voor bijen door je eigen buurt te vergroenen.

We richten ons in eerste instantie op deelname van BSO’s. De leiders zijn bekend met de interesses van de kinderen en hebben de mogelijkheid de activiteiten te introduceren en uit te voeren zonder tussenkomst van derden. In het huidige klimaat rondom corona is het uitnodigen van externe workshopleiders immers geen slimme zet.

Ook groepen die niet op de BSO zitten kunnen natuurlijk aanhaken – hoe meer groen hoe beter, toch? We vragen dan wel een bijdrage in de kosten van de pakketten.

Superleuk! Hoe kan ik aanhaken?

Laten we onze handen vies maken! Doe je mee met jouw buurt, club, klas, buitenschoolse opvang?

  • We kunnen onze activiteiten gratis aanbieden aan 100 BSO’s. Op=op! Stuur ons hiervoor een mail.
  • Overige groepen betalen enkel de kostprijs van de materialen. Update: de KIT voor 10 euro is inmiddels uitverkocht

Wat gebeurt er verder op de zaaidag?

De Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden organiseren deze dag alweer voor het achtste jaar. De bijenstichting organiseert de Bed & Breakfast estafette voor Bijen. Ook de Pollinators zijn partner. Zij organiseren weer de Voedselbanken voor Bijen actie.

Wil je meer weten over de Nationale Zaaidag en wat er verder gebeurt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden