Nationale zaaidag guerrilla gardeners style

De wilde bij heeft het moeilijk. Bloemenvelden maken plaats voor gebouwen of bestrating en poef! weg voedsel. En dat terwijl onze zoemende vrienden zo belangrijk zijn voor de biodiversiteit en zelfs ons eigen voedsel.

Daarom is het tijd voor actie: een bloemenzee door heel Nederland.

De bloeikaravaan

De bloeikaravaan van de Guerrilla Gardeners gaat de weg op voor de toekomst van de wilde bij! Samen verspreiden we in de aanloop naar de Nationale Zaaidag (22 april) zo veel mogelijk bloembommen en creëren we een bloemenzee door Nederland.

Vanaf begin april bieden we kindergroepen een serie gave activiteiten. Kinderen leren over de wilde bij, maken bloembommen en gaan in hun eigen omgeving op zoek naar plekken die groen en kleur kunnen gebruiken – op bloembom-jacht!

Hieronder een voorproefje – de video van de eerste week

Voer jij de strijd tegen beton met ons en help je de wereld een fijnere plek maken voor onze ozo belangrijke insecten? Doe dan mee!

Kijk hiernaast wat je kunt doen.

Corona lockdown?

doe mee!

Laten we onze handen vies maken!
Guerrilla gardeners heeft een KIT ontworpen met DRIE activiteiten waarbij kinderen leren over de wilde BIJ. Bloembommen maken, op betonjacht afgesloten met de bloembomolympics. Allemaal aan de hand van korte video’s, door en voor kinderen gemaakt.

UPDATE: inmiddels is de kit uitverkocht!

 

  • Met een groep kinderen

    Ben je betrokken bij een groep kinderen, bijvoorbeeld als docent of leider bij een scouting? De kit is uitverkocht, maar als je contact met ons opneemt kunnen we je een pdf van de informatie sturen.

 

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Maak het mogelijk

Maak jij onze activiteiten rond de zaaidag mede mogelijk?

  • Alle donaties, klein en groot, zijn van harte welkom. Je kunt via de knop hieronder een donatie doen.
  • We komen graag in contact met bedrijven die in ruil voor een (substantiele) bijdrage van ons ook een tegenprestatie krijgen.

mogelijkmakers

Deze campagne konden we opzettten dankzij de financiele steun van:

  • Haella Stichting
  • Stichting Iona

Wat gebeurt er verder op de nationale zaaidag?

De Bijenstichting nam acht jaar geleden samen met Stichtiing Bijenvrienden het initiatief voor deze dag.
Samen maken we de zaaidag groot. De Bijenstichting en de Pollinators organiseren toffe acties.

 

De bijenstichting: Bed&Breakfast estafette voor Bijen

Doe je ook mee met De Bed & Breakfast estafette voor Bijen? Op een hele simpele manier kun je in je eigen tuin of samen met de buren een Bed & Breakfast voor Bijen openen. Met het juiste zaai- en plant goed in combinatie met nestelgelegenheid zorg je voor een betere leefomgeving voor de Bijen. Bijen blij en jij blij!

Met deze actie wil de Bijenstichting gedurende een langere periode, van half februari tot eind april, aandacht voor het voedselaanbod en de nestelgelegenheid van bijen. Doe mee, meld je aan via www.nationalezaaidag.nl. Geef je initiatief door, dan maken wij het zichtbaar via de kaart van Nederland. Ook is het mogelijk om via het donatieplatform een inzamelingsactie te starten.

 

De Pollinators: voedselbanken voor de bijen

Je kunt je bij The Pollinators aanmelden als voedselbank voor de bij. Met 1500 voedselbanken in heel het land help je mee om biologisch bloemzaad te verspreiden, zodat zoveel mogelijk mensen op Nationale Zaaidag kunnen zaaien voor de bij. De aanmelding hiervoor is inmiddels begonnen, kijk op de website van de Pollinators.