Dagboek van een buitengebied guerrilla tuinier – deel 3

Karin woont in het buitengebied en is benieuwd hoe ze dan kan guerrilla gardenen. In haar vorige blog leerde ze dat het maaibeleid van invloed is op bloemen zaaien. In deze aflevering gaat ze aan de slag met tips van lezers.

Zó leuk, al die reacties van ‘mijn’ lezers 🤩! Ik word er heel blij van. Zelfs via Twitter wordt er met mij meegedacht, dit is een van de reacties: “In het buitengebied doen wij niet aan Guerrilla Gardening, maar Guerrilla Forestry! Dus bomen ipv boomspiegels, bermen ipv tegelwippen. Hetzelfde principe, andere schaal.”

Het luistert nauwer dan in een woonwijk, omdat verspreiding hier makkelijker en sneller gaat en daarmee de impact groter kan zijn. Dus moet ik extra voorzichtig zijn met wat ik zaai of aanplant. En ik heb overburen. Neem ik hun uitzicht niet weg als ik op het rommellandje boompjes poot? Een leuk idee, maar ik moet het even laten bezinken.

Giftige zaadjes

Hoewel voorzichtig zijn met wat je aanplant overal geldt natuurlijk, want het advies dat ik kreeg om de juiste zaden te kopen, geldt voor iederéén die wil guerrilla-gardenen! De zogenaamde ‘carnavalsmengsels‘ die je voor een paar dubbeltjes bij de supermarkt of bijvoorbeeld de Action kunt kopen, zijn namelijk helemaal niet altijd zo fijn voor insecten, heb ik ontdekt. Niet alleen komen ze uit andere landen (waar andere soorten of een nét even andere ‘uitvoering’ inheems is), ze worden ook in pesticiden gedompeld om te voorkomen dat ze voortijdig worden opgepeuzeld 😳. En dat betekent dat ook de plantjes die eruit groeien giftig zijn, dus ook het stuifmeel en de nectar. En de zaadjes die ze laten vallen, zijn het dan in steeds mindere mate. Waarmee zulke goedbedoelde acties dus eigenlijk alleen het probleem verergeren, want vlinders die gif drinken gaan natuurlijk dood. En bijtjes die het stuifmeel naar hun larven brengen, zien hun kroost niet opgroeien 😢.

Kortom: bezint eer ge begint, goedkoop is vaak duurkoop.

Foto: een buitengebied is groter dan een boomspiegel

Op zoek naar de juiste zaadjes dus. Meteen na het lezen van de reacties ben ik research gaan doen; er is zoveel te vinden op internet! Ik heb Cruydt-Hoeck gemaild en kreeg een weide- en een akkermengsel geadviseerd. Dat laatste verkoopt Guerrilla Gardeners NL zelf ook en na even overleggen met Jenny bestel ik het processierups terminator mengsel ter vervanging voor de weidebloemen. Een thuiswedstrijd, of is het een een-tweetje? (om even bij het voetbal aan te haken) ⚽️. Dat wordt een vrolijke mix!

Ik ga het gewoon proberen. Het is inmiddels wel juli, al zou je het niet zeggen, maar in dit geval werkt het weer hopelijk in mijn voordeel. Het ergste wat er kan gebeuren is dat er niks opkomt, nou ja 🤷‍♀️.

Waardplanten

Zoals Jocelyn in haar reactie op mijn vorige blog terecht opmerkte is het belangrijk om voor waardplanten te zorgen, die zijn immers nodig om eitjes op af te zetten en om larven mee te voeden.

Ik dacht: dat zijn niet altijd de mooiste planten qua uiterlijk, dus kiezen we er niet zo snel voor om ze in de boomspiegel of andere buurtplekjes te zetten, maar hier buiten doet dat er niet toe. Dus op zoek naar waardplanten. En wat blijkt? ALLE wilde inheemse planten zijn waardplanten! Is dat even handig!

En zie: ik heb er al een paar in mijn bermpje staan. Ridderzuring (voor de zuringvlinder), gestreepte witbol (voor diverse dikkopjes, nachtvlinders) en smalle weegbree (o.a. voor de weegbreebeer, ook een nachtvlinder). Niet de vlinders die we vaak zien, maar minstens even belangrijk. Nou, dat maakt dat deel van de zoektocht in elk geval een stuk simpeler 😁.

 

Foto: planten in het buitengebied

Don Quichot

Terwijl ik dit schrijf komt er een jongeman met een bosmaaier langs. Gelukkig ziet hij onze berm als tuin en maait hij alleen een paar plantjes af die in de kieren van het betonnen bruggetje groeien. Ik zie daar toch echt het nut niet van in. Ik heb de gemeente al eens op Facebook aan haar jasje getrokken over het maaibeleid, maar dan krijg ik zo’n standaard reactie van een PR-medewerker. Soms voel ik me net Don Quichot en dan heb ik nog niet eens zelf gezaaid 🙄.

Nou groeit het hier heel snel terug, maar gebeurt dit bij jullie ook? Mogen er in het gemeentegroen en tussen de stoeptegels geen onkruidjes groeien en komt groenbeheer met schoffel en stoomspuit langs? Of misschien hebben jullie wel buren die met azijn aan de gang gaan, want het moet er tenslotte wel ‘netjes’ uitzien. Terwijl al die stoepplantjes juist zo nuttig zijn en er óók op die plekken veel bodemleven (nodig) is!

Hoe gaan jullie daar mee om?

Karin

In het volgende deel van haar dagboek lees je of het Karin nog gelukt is te zaaien en welke nieuwe vragen er zijn gerezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden