Gedoneerde bollen en plantjes: de boomspiegeltuinen van Ingrid, Noel en Rebecca

Ingrid vertelt: Met de gemeente waren wij vanuit ‘Voorschoten voor de Bijen’ al in gesprek over hoe we de biodiversiteit in de gemeente konden stimuleren, met als doel het verbeteren van de leefomstandigheden van de wilde bijen. Ons verzoek of wij 10 boomspiegels op de Karel Doormanlaan mochten beplanten, viel in goede aarde. 

Een piepkleine advertentie in het lokale huis-aan-huis blad in maart om uitgebloeide bolletjes die mensen thuis in de winter op tafel hadden staan in te leveren, bleek te werken. Ik had gemeld dat ze bij mij thuis konden worden afgeleverd en dat ik ze ook op kon halen (het is maar een dorp). Daar belde één mevrouw van 92 jaar voor. Verder stond er wekelijks wel een tasje in de tuin of stond er een vrolijke mevrouw voor de deur. Krokus, narcis, tulp en hyacint, behoorlijk wat.

De gemeente zorgde voor het verstevigen van de randen van de boomspiegels en bracht een laag bemeste tuinaarde aan. We hadden gevraagd of wij ook eventueel het plantmateriaal van hen konden krijgen en ook dat was geen punt: goede bijenplanten als lavendel, kattenkruid en thijm kregen we eind april aangeleverd. Tijd voor ons om in actie te komen.

Goed bezig!

Onderin, tussen de wortels van de bomen konden we alle bollen kwijt. Niet het ideale moment om te planten maar na twee jaar heb je kans dat de bollen weer in het goede ritme zitten. Terwijl we bezig waren kwamen er nogal wat buurtbewoners langs of bewust naar ons toe: “Wat wordt het mooi en wat goed dat jullie dit doen!” Heel positieve reacties, stuk voor stuk. Verschillende bewoners boden uit zichzelf al aan om water te geven. Een mevrouw zei:  “Ik zal er goed voor zorgen hoor, ik vind het zo’n leuk initiatief” en uit een raampje van een vrachtwagen riep de chauffeur: “Goed bezig!”

Het gekke is dat mensen het aanplanten van een boomspiegel door een paar vrijwilligers veel beter lijken te waarderen dan wanneer datzelfde door de gemeente wordt gedaan. Zou dat iets met ‘het gewoon vinden’ te maken hebben?

Foto: de boomspiegel wordt aangeplant

Dit was voor ons een kleine actie. Wij willen kleine en grote, concrete initiatieven doen om iets voor de bijen te doen. De reacties op de boomspiegels gaven al een enorme boost om door te gaan met onze acties.

Ingrid Kriens

 

Initiatiefgroep Voorschoten voor de Bijen wil bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit in de gemeente Voorschoten (Zuid-Holland) om de wilde bijen te helpen.
Dit doen ze door kleinschalige, concrete en haalbare plannen uit te voeren voor meer voedsel voor de bijen: bijvoorbeeld het aanplanten van boomspiegels, bloeiende perken, bloesembomen, bodembedekkers en het creëren van nestgelegenheid door het plaatsen van bijenhotels. De groep werkt in overeenstemming met de richtlijnen van het actieplan ‘Mee(r) doen voor Bijen’ van de gemeente Voorschoten.
Wil je de groep steunen? Wil je meehelpen? Heb je ideeën? Laat het weten op de facebookgroep Voorschoten voor de Bijen

 

Wist je dat je in veel gemeenten een boomspiegel kunt adopteren? Lees meer over de adoptie van boomspiegels en het aanleggen van een tuintje op onze speciale pagina.

De actie van Voorschoten voor de bijen staat ook ‘op de kaart’.

Heb jij ook een mooie guerrillatuin die je graag aan veel meer mensen wilt laten zien? Neem dan even contact met ons op via info@guerrillagardeners.nl en wie weet sta jij met je verhaal binnenkort op onze website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden