Lezing: Darwin in de Stad

In de toekomst leeft driekwart van de mensheid in de stad. Een groot deel van de rest van het aardoppervlak is nodig voor landbouw, dus waar gaat de natuur dan naartoe? Naar de stad! Daar ontwikkelt zich een uniek netwerk van leven; een urbaan ecosysteem.

Met trots hebben we op 19 april een bijzondere online lezing aan kunnen bieden. Een lezing die je als guerrilla tuinier nieuwe inzichten geeft over de spontaan opkomende planten in je straat. En waardoor je voor altijd anders kijkt naar discussies over ‘exoot’ of ‘inheems’ en over ‘natuur in de stad’.

In zijn lezing Darwin in de Stad, gebaseerd op het gelijknamige en met de Jan Wolkers Prijs bekroonde boek uit 2018, vertelt Menno Schilthuizen hoe dieren en planten in de stad in razend tempo aan het evolueren zijn, en hoe het urbane ecosysteem zich daardoor voegt naar het door de mens gecreëerde milieu. Maar ook hoe, andersom, wij mensen dat urbane ecosysteem kunnen gebruiken voor het inrichten van een gezondere leefomgeving.

 

“Wanneer natuur naar de stad gaat, neemt de evolutie een aparte wending. Stadsdieren worden brutaler en vindingrijker, stadsduiven ontwikkelen een detox-verenkleed en onkruid op straat krijgt een eigen type zaden.”

Uit het boek ‘Darwin in de Stad’ door Menno Schilthuizen.

Evolutiebioloog

Menno Schilthuizen is ecoloog en evolutiebioloog. Hij werkt als onderzoeker bij Naturalis en als hoogleraar bij de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij internationaal actief als populairwetenschappelijk schrijver en spreker, en organiseert bij biodiversiteitsinventarisaties voor het algemene publiek via Stichting Taxon Foundation en het ‘wetenschappelijk reisbureau’
Taxon Expeditions.

Kijk de lezing terug

Nieuwsgierig naar meer?

Deze lezing is deel van een reeks van drie in maart, april en mei.

De lezing van maart, ‘De winst van groen’, is terug te kijken via YouTube. Laat je inspireren door stadspsycholoog Sander van der Ham en zijn verhaal over de waarde van groen voor gezondheid, welzijn, sociale netwerken, en in sommige gevallen zelfs je portemonnee.

Een gratis aanbod

We kunnen deze lezing gratis aanbieden dankzij de financiële steun die we kregen voor de Buurtvergroeners Bootcamp, onze masterclass voor stadsvergroeners. Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Haella Stichting, Fonds NME en VSB Fonds gaven een bijdrage.

Help je met een donatie?

De begroting is nog niet helemaal gedekt. Een donatie stellen we dan ook op prijs. Ieder bedrag is welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden