De guerrilla gardeners: ons verhaal

Tien jaar na het oprichten van deze site hebben we nu een beweging met troepen guerrilla gardeners door heel Nederland. Lees hier alles over onze missie: grijze buurten veroveren en omtoveren tot groene oases. En doe vooral zelf mee! 

Je ziet het waarschijnlijk zelf ook om je heen: verwaarloosde en leegstaande gebouwen, wijken met flats en veel kale boomspiegels. Er is te weinig vrolijkheid en groen in de stad. En daar hebben de wilde bijen, vlinders en andere insecten veel last van. Maar ook de mensen die er wonen. In de zomer puffen de steden van de hittestress, omdat de warmte blijft hangen tussen al die gebouwen. 

Guerrilla tuinieren

Tijd om de strijd met het beton aan te gaan en te zorgen voor meer groen. Want groen geeft rust en ontspant. Klinkt goed toch? En jij kunt ook meedoen. Bewapen jezelf met een schop, gieter en plantjes en trek jouw wijk in. Lege bloembakken, verwaarloosde stukken plantsoen en kale gevels; verander ze in een bloemenzee. Voor bijen, vlinders, jouzelf en de hele buurt. Want dat is wat guerrilla gardeners doen. Iedereen kan er dus een worden. Ook jij. Maar waar komt deze beweging van guerrilla tuinieren, oftewel guerrilla gardening vandaan? 

De eerste guerrilla gardeners 

Guerrilla Gardening is in de jaren ’70 begonnen door de ‘Green Guerrilla’s’. Dit was een groep bewoners die de rommel en verpaupering in hun buurt in New York zat was. Ze begonnen een buurttuin op een stuk land waarvan niemand wist wie de eigenaar was. Er lag zoveel rommel en afval dat het wel duidelijk was dat de grond al jaren niet gebruikt werd. Tijd voor actie! In een jaar tijd ruimden ze de troep op en legden ze een tuin aan waar iedereen in de buurt van kon genieten. Vanuit dat initiatief stonden er in de hele wereld guerrilla gardeners op. Ook in Nederland. 

Alles weten over guerrilla gardening? Bijvoorbeeld of het wel legaal is? Vind jouw antwoord bij onze veelgestelde vragen. 

Guerrilla tuinieren in Nederland 

Zo’n tien jaar geleden ontdekte ons teamlid Jenny het guerrilla tuinieren. Het paste perfect bij waar ze van houdt: concreet, met een zichtbaar resultaat en met de kracht van het collectief. Samen de schouders ergens onder zetten en écht impact hebben. Het paste ook mooi bij Jenny’s achtergrond; ze studeerde biologie en heeft voor veel milieuactie-organisaties gewerkt. Net als alle guerrilla tuinierders wordt Jenny blij van groen om zich heen:

“Het voelt als het krijgen van een cadeautje om ergens in een stad een straatje tegen te komen met geveltuintjes en bloemen rond boomspiegels.” 

Om ook in Nederland troepen van guerrilla gardeners te verzamelen, richtte Jenny deze website op. Sinds 2018 gaat ze de strijd voor meer groen niet meer alleen aan. Het strijdlustige team guerrilla gardeners verovert stukje bij beetje steeds meer buurten. We willen jou inspireren om zelf de schep op te pakken en je eigen buurt te veranderen in een bloemenzee. Samen met jou vechten we voor gezonde buurten met meer bloemen en bijen.

Benieuwd naar onze groene strijders? 

Steun onze strijd

Wil jij ook meer groen in Nederland? Ga zelf aan de slag.

Hoe? Simpel: 

Samen maken we Nederland steeds groener! 

 Aanlegde guerrilla tuinen 

 Geplante bomen 

 Guerrilla gardening groepen (of oproep daartoe)