Ons verhaal, een groeiende beweging

De eerste guerrilla gardeners

Als kind heb je vast weleens een kastanje opgeraapt en er een tijdje mee rondgelopen tot je hem weer ergens in de berm gooide. Waar vond deze kastanje uiteindelijk een veilig plekje in de grond? Waar het ook was, het was vast een heel eind weg van de boom waaronder je de kastanje opraapte. En wat dacht je van het blazen op een uitgebloeide paardenbloem? Voor een kind is guerrilla gardening volkomen normaal en natuurlijk.

Eigenlijk is guerrilla gardening van alle tijden en van iedereen die groen in de buurt een handje helpt. Je hoeft helemaal niet bewust te ‘guerrillatuinieren’. Maar geef toe, als je er eenmaal van weet is het wel leuk om je deel te voelen van de beweging…

Actie in New York

Guerrilla Gardening is in de jaren ’70 begonnen door de ‘Green Guerrilla’s’. Dit was een groep bewoners die de rommel en verpaupering in hun buurt in New York zat was. Ze begonnen een buurttuin op een stuk land waarvan niemand wist wie de eigenaar was. Er lag zoveel rommel en afval dat het wel duidelijk was dat de grond al jaren niet gebruikt werd. Tijd voor actie! In een jaar tijd ruimden ze de troep op en legden ze een tuin aan waar iedereen in de buurt van kon genieten. Vanuit dat initiatief stonden er in de hele wereld guerrilla gardeners op. Ook in Nederland.

Guerrilla tuinieren in Nederland

In Nederland zijn guerrilla gardeners ook op allerlei plekken actief. Geveltuinen en tuinen rond bomen zijn op steeds meer plekken te zien, bijvoorbeeld in Amsterdam en Utrecht. In Leiden gaan de groene boomspiegels en grotere groenborders in publiek beheer als een speer (een groei van 300% in drie jaar tijd!). In Veere staan werkelijk overal stokrozen.

Overal in heel het land onderhouden groepen mensen pluktuinen, groene buurtpleinen en natuurspeeltuinen. Er zijn dus duizenden tuinen op voorheen kale plekken in de bebouwde kom!

Guerrilla Gardeners NL

Zo’n tien jaar geleden ontdekte ons teamlid Jenny het guerrilla tuinieren. Het paste perfect bij waar ze van houdt: concreet, met een zichtbaar resultaat en met de kracht van het collectief. Samen de schouders ergens onder zetten en écht impact hebben. Het paste ook mooi bij Jenny’s achtergrond; ze studeerde biologie en heeft voor veel milieuactie-organisaties gewerkt. Net als alle guerrilla tuinierders wordt Jenny blij van groen om zich heen:
“Het voelt als het krijgen van een cadeautje om ergens in een stad een straatje tegen te komen met geveltuintjes en bloemen rond boomspiegels.”

Om ook in Nederland troepen van guerrilla gardeners te verzamelen, richtte Jenny deze website op. Je vindt hier verhalen over guerrillatuinieren, inspiratie, tips en een handige webshop. Met onze stichting organiseren we acties om jou te inspireren om zelf de schep op te pakken en je eigen buurt te veranderen in een bloemenzee.

Tien jaar na het oprichten van deze site bestaat er nu een beweging met guerrilla gardeners door heel Nederland. Duizenden mensen zijn betrokken. Guerrilla gardening kreeg door onze website en activiteiten op grote schaal navolging. Gemeentebeleid is toleranter geworden en stimuleert zelfs vaak de aanleg van geveltuintjes en het beplanten van boomspiegels! Over een correlatie is alleen te speculeren …

Steun onze strijd

Wil jij ook meer groen in Nederland? Ga zelf aan de slag.

Hoe? Simpel: 

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden