Guerrilla gardening tips: het veld in 

Super dat jij aansluit bij onze troepen om van jouw buurt een paradijs voor bijen en vlinders te maken. Wij gaan je helpen om stap voor stap een mooie actie op touw te zetten. Met onze guerrilla gardening tips trek jij straks groen bewapend het veld in.

Kies je plek

Van guerrilla zaaien in een boomspiegeltuin tot het aanleggen van een volledige buurttuin, je mag helemaal los.

Begin klein

Onze belangrijkste guerrilla gardening tip: begin gewoon klein en dichtbij huis. Haal voor je huis een paar tegels uit de stoep en leg een geveltuin aan. Beplant een kale boomspiegel; de ruimte rond een boom die vaak leeg is. Of versier jouw straat met gevulde bloembakken. Het kan allemaal! In sommige gemeenten kun je hier zelfs subsidie voor krijgen. 

Alleen op avontuur

Lonkt het grote avontuur? Ga dan op pad voor een eenmalige guerrilla-actie en plant bijvoorbeeld bloembollen. Dit kan ook prima verder van huis, omdat er weinig of geen verder beheer nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de kale rand van een heg of in het midden van een rotonde. Staat er een hek om het gebied? Maak zelf een bloembom (een bolletje met zaden en compost) en maak een bommenwerper van jezelf. Bekijk eens onze tips voor een makkelijke Guerrilla Gardeners actie.

Samen met de buurt

Ben je intussen ervaren in tuinieren en mensen rekruten? Dan kun je met een kritisch oog je buurt bekijken. Welk deel van jouw buurt is verwaarloosd en kan wel een bloemeninjectie gebruiken? Een stenig buurtplein? Een betonnen schoolplein? Een groot project als dit kun je het beste samen met je buurtgenoten en in afstemming met de gemeente opzetten. 

Tips voor verschillende guerrilla tuinen

Weet je nog niet helemaal zeker hoe en waar jij jouw actie wilt uitvoeren? Neem eens een kijkje bij guerrilla tuinen van anderen. Is er meer mogelijk dan je denkt. 

Rekruteer medestrijders

Voor een eenmalige actie

Zoek je medestrijders voor je eenmalige Guerrilla Gardeners actie? Denk simpel: vraag ze gewoon. Verbazend veel mensen zijn net zo dol op groen als jij. Dus vraag je buren, sportmaatjes, je boekenclub, kookgroep, je ouders of je kinderen om samen een troep guerrilla gardeners te vormen.

Lukt dat niet? Geef niet op en probeer het zo: 

 • Maak een Facebookevent aan en nodig mensen uit 
 • Doe een oproep op andere sociale media zoals Instagram en Twitter
 • Haak aan bij een bestaande actie van een ander
 • Ontmoet elkaar in een Facebookgroep voor jouw regio. (Utrecht en Amsterdam zijn er al, nu jouw regio nog! Laat het weten als je een regio wilt toevoegen)
 • Hang een briefje op of leg een flyer neer in de supermarkt, bij de bibliotheek of op de school van je kinderen.

Rekruteer medestrijders

Voor een buurtproject

  Wil je jouw buurtproject laten slagen? Werk dan samen met buurtgenoten. Samen sta je sterk. Steun van mensen in de buurt zorgt ervoor dat jouw guerilla tuin niet verpietert of vol hondendrollen komt te liggen. Samen een tuin aanleggen is ook supergezellig. En wie niet kan tuinieren, kan zorgen voor een lekker bakkie koffie tijdens het werk of plantjes doneren.

  Het liefst bedenk je de activiteit samen met buurtgenoten, zodat het echt een tuin ‘voor en door’ de buurt wordt. Zoek eens contact met de buurtvereniging. Wie weet mag je een praatje houden op een ledenvergadering of een oproep plaatsen in een buurtkrant of op sociale media.

  Plan je missie

   • Wil je een blijvende tuin aanleggen? Probeer dat af te stemmen met de gemeente. In veel gemeentes zijn gevel- en boomtuinen toegestaan en stimuleren ze deze vergroening. Vaak kun je een stukje groen in eigen beheer krijgen. Google eens of er regels zijn in jouw gemeente voor ‘zelfbeheer’. Vind je niets, dan kun je de gemeente bellen en vragen naar de ambtenaar die ‘groenbeleid’ doet. De gemeente wil soms subsidie geven, planten leveren of een container regelen voor het afvoeren van groenafval.
   • Welke dag ga je? Ben je een dag- of nachtdier? Mag iedereen je aan het werk zien of wil je de stad bij het ontwaken verrassen met een groene invasie? Het is aan jou. 
   • Als het nodig is, zorg je voor vervoer naar het gebied dat je hebt uitgekozen.

  Verzamel je uitrusting 

   • Kies een combinatie van vrolijke eenjarige planten en echte krachtpatsers zoals viooltjes en sleutelbloem in combinatie met lavendel. Voor wilde bijen kies je het liefst inheemse bloemen.
    • Struin sites als Marktplaats en ‘gratis op te halen’ af.
    • Kijk biotelers/plantencentra lief aan voor goedkope planten of planten die over zijn.
    • Doe een oproep aan mensen die je kent die planten uit hun tuin over hebben.
   • Lopen de kosten uit de klauwen? Vaak willen gemeenten wel een handje helpen met de strijd voor meer groen. Google eens op “bewonersinitiatief subsidie”. 
   • Rust jezelf uit met laarzen en kleren die vies mogen worden. Neem stevige tassen mee. Laat geen veldslag achter en stop hierin je rommel zoals onkruid, lege bloempotten, afval etc. Neem compost, water en schepjes mee. Ook leuk: neem wat reserve gereedschap mee voor voorbijgangers die willen meehelpen.

  Ten aanval!

   • Op jouw gekozen moment leg je met  jouw guerrillatroep de tuin aan. Bam!
   • Net als bij tuinieren in je eigen tuin voeg je zo nodig compost toe, zorg je dat de planten voldoende water, de juiste hoeveelheid zon en een geschikte bodem hebben. 
   • Tuinier je in een boomspiegel? Wees voorzichtig met eventuele boomwortels en hoog de aarde niet te veel op met compost. Lees hier meer over het tuinieren in een boomspiegel .
   • Bezorgd wat omstanders zullen zeggen? Als ze vragen wat je doet, leg je gewoon uit dat je de buurt bloemen en vrolijkheid komt brengen. We hebben nog nooit meegemaakt dat iemand lastig doet. Wel kregen we spontaan kopjes koffie of emmers met water aangeboden.

  Na de actie

   • Laat het resultaat zien: verspreid bijvoorbeeld flyers in de buurt, stuur een foto naar de lokale krant of maak een post op sociale media met de #buurtvergroeners.
   • Stuur ons een foto en een verslag. We plaatsen het graag op de site en/of social media om anderen te inspireren.
   • Organiseer regelmatig momenten om je tuin mooi te houden.
   • Om de plantsoenendienst en omstanders te laten weten dat de tuin in beheer is, kun je een briefje of bordje plaatsen bij je tuin. In sommige gemeenten kun je ook een stoeptegel krijgen die je tuin markeert.

  Zo doe je dat