Op stap met het Gouden Bijenhotel

In aanloop naar het Nationale Boomspiegelfeest organiseerden we een wedstrijd. Waarom? Het doel van het Boomspiegelfeest is om een boomspiegel om te toveren in een walhalla voor insecten en andere dieren. Het leek ons dan ook heel mooi om boomspiegeltuinen in het zonnetje te zetten die het meeste een ‘feestje voor de beestjes’ zijn.

Op zaterdag 9 oktober, de dag van het Boomspiegelfeest, trok ons bestuurslid Kike samen met stagiaires Joëlle en Femke het land in om de prijzen uit te reiken.

Winnaar Gouden Bijenhotel

In Zaandam ontmoetten we Sander en zijn gezin. De kinderen vonden het fantastisch: papa had zomaar iets gewonnen! Sander zet zich enorm in om biodiversiteit te vergroten in zijn buurt, de buurt te vergroenen met inheemse planten en hiermee de beestje en insecten een handje te helpen.

“In deze boomspiegel staan zo veel mogelijk verschillende planten en bloemen. Ook inheemse planten, kruiden en bloemen. Op verschillende momenten bloeien verschillende planten en op de grond laat ik ook bladeren en takjes liggen. De gemeente heeft ooievaarsbek geplaatst, verder zijn alle planten zelf opgekweekt of gestekt. Ik heb luzerne geplant vanwege de mooie diepe wortels en het opslaan van stikstof in de bodem als voeding voor de andere planten en bloemen.”

Hij vertelde trots over hoe hij ‘per ongeluk’ stokroos zaadjes door de wijk heeft verspreid, zich inzet om meer bomen te planten, een egel huisje heeft gebouwd enzovoorts. Een echt Guerrilla Gardener vonden wij hem, en daarom heeft hij de hoofdprijs gewonnen. Sander en zijn gezin zijn nu eigenaar van het Gouden Bijenhotel.

Extra prijs

Voor de inzenders van de wedstrijd waren ook goodiepakketten beschikbaar. In Amsterdam hadden we de eer om aan Anne Schoenmakers en enkele van haar buren een Guerrilla Gardeners goodiepakket uit te delen. Anne heeft zich enorm ingezet om haar straat en wijk te vergroenen en de boomspiegels aan te pakken, zodat mensen minder snel geneigd zijn er afval in te gooien. Hiervoor heeft zij subsidie aangevraagd bij de gemeente en vele buurtbewoners geënthousiasmeerd om een tuintje te planten en dit te onderhouden. Toen wij bij haar aankwamen werden we warm onthaald met thee/koffie en lekkers. Voor de uitreiking haakten enkele buren aan, en toen konden wij het leuke bericht brengen dat wij in hun pakket ook een doorgeefboek hadden toegevoegd, het boek ‘Guerrilla Gardening’. Zo hopen we de buren te inspireren en steunen bij hun mooie acties.

Goodiepakketten

Als afsluiter van onze ‘tour’ door het land brachten we in Haarlem persoonlijk een van de goodiepakketten langs bij Caroline. Terwijl wij haar straat doorliepen zagen we overal beplantte boomspiegels en geveltuintjes. De Colensostraat van Haarlem is fantastisch bezig. Aan de hoeveelheid planten en de prachtige boomspiegel konden wij zien waar Caroline en haar buurvrouw wonen. Hier hebben wij de derde prijs neergezet, de boom wat versierd en met stoepkrijt Caroline gefeliciteerd. Het is een prachtige tuin geworden, met veel aandacht voor de beestjes.

Naast deze drie winnaars waren er meer inzendingen die echt een ‘feestje voor de beestjes’ waren. Helaas lukte het ons niet om nog meer plekken te bezoeken om persoonlijk een goodiebag te overhandigen. De overige winnaars hebben van ons intussen een goodiepakket per post ontvangen.
Ontzettend bedankt voor de prachtige boomspiegels. Wij zijn trots op jullie!

 

Wanneer is of word jouw boomspiegel een feestje voor de beestjes?

Hier de checklist:
• Er staan inheemse planten
• Er zijn altijd bloemen in bloei voor de bijen
• Er staan verschillende soorten planten en bloemen
• De planten en bloemen zijn biologisch en onbespoten
• Er staan een bijenhotel of huisje voor de insecten in de tuin

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden