Plan Jouw Guerrillatuin deel 1: ontwerpen

Winter: het perfecte seizoen voor het uitstippelen van een strijdplan voor de aanleg van jouw eigen guerrillatuin!

Het nieuwe jaar is aangebroken. Het is nu nog koud, nat, en donker. Misschien dat een enkel dapper sneeuwklokje haar aanwezigheid al laat merken, maar de lente is nog ver weg. Toch hoeft deze tijd voor jou als (toekomstig) guerrilla gardener geen loze tijd te zijn. Het is namelijk het perfecte seizoen om te beginnen met het uitstippelen van een strijdplan voor de aanleg van jouw eigen guerrillatuin! 

Deze maand geven we je in twee blogs de beste tips om de mooiste, meest veerkrachtige, biodiverse guerrillatuin aan te leggen. In dit blog de basis van het plannen: je plek kiezen, de planten kiezen en het maken van een ontwerp.

Kies je plek

Om te beginnen is het belangrijk om een stukje grond te vinden. Er zijn verschillende plekken waar je jouw guerrillatuin kunt aanleggen. Bijvoorbeeld een geveltuin is makkelijk zelf aan te leggen. Hiervoor hoef je maar één rij tegels bij je gevel omhoog te ‘wippen’ om ruimte te maken. Ook kan je een boomspiegel veroveren. Een boomspiegel is de kale ruimte rondom de aangeplante bomen in de wijk, de perfecte plek voor een guerrillatuin! Vaak is het mogelijk een boomspiegel te adopteren via je gemeente. Check hier of jouw gemeente al een adoptiebeleid heeft.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een ander kaal stukje grond hebt gevonden in de wijk waar je mee aan de slag wilt of je hebt grote bloembakken die je kunt vullen Er is niet één juiste manier van Guerrilla tuinieren.

Wandel door je buurt en kijk rond of er plekken zijn die er leeg, vergeten of vervuild uitzien. Kijk op onze kaart om te zien of iemand al een potentiële plek heeft aangegeven, of sla hem zelf daar op!

Planten kiezen

Heb je een stukje grond op het oog? Fantastisch! Nu is het is belangrijk om te weten hoe groot de oppervlakte is zodat je weet hoeveel planten je nodig hebt. Meestal gebruik je ongeveer 7 tot 9 planten per m2. Ook is de hoeveelheid zonlicht dat jouw stukje grond raakt belangrijk. Dat heeft namelijk invloed op welke planten het meest geschikt zijn. Voor de boomspiegeltuin hebben we de boomspiegel-besties alvast voor je op een rij gezet. 

Wanneer je weet hoe groot jouw guerrillatuin wordt en hoeveel zon de tuin krijgt, dan is het tijd om je planten te kiezen. Kies je eenjarige of meerjarige planten? Of misschien een combinatie? Ook is het belangrijk inheemse bloemen en planten te overwegen voor jouw Guerrillatuin. De keuze is reuze. 

Tekentafel

Tijd voor de tekentafel. Teken je stukje grond op papier, en stippel uit welke plant je waar wilt plaatsen. Het voordeel van het maken van een tekening is dat je kan visualiseren welke plant waar komt te groeien en bloeien. Je kan bijvoorbeeld kiezen om je planten op kleur te sorteren, of juist te sturen op een kakofonie aan kleur. Ook kan je met een tekening uitdenken hoe je meerjarige en eenjarige planten af wil wisselen. 

Overigens hoeft het niet met potlood en papier. Een ontwerp maken kan natuurlijk ook op de computer. Een heel handig online programma voor het simpel maken van ontwerpen is canva.com.

 

Kan je na het lezen van deze blog nou niet wachten om je groene voornemens te verwezenlijken? Het enige echt Guerrilla Gardeners Handboek is verkrijgbaar in de webshop! Is de portemonnee nog niet bijgekomen van sinter-kerst en oud en nieuw? Lees dan een van onze eerdere blogs over Guerrilla Gardening voor inspiratie.

 

Zit je nou nog met vragen? Laat het ons weten via de opmerkingen onder het blog. We helpen je graag verder!

In het volgende blog gaan we dieper in op het ontwerpen van je tuin als oase voor beestjes. Voor een gezonde portie inspiratie en strijdlust zetten we ook een buurtvergroener in het zonnetje die je voor is gegaan.

Dit blog is geschreven door Kira, als onderdeel van haar stage voor de Fair Future Generators.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden