Praktische tips voor een workshop bloembommen maken

Dus je wilt een kinderfeestje of les of buurtactiviteit opfleuren en spannend maken met een workshop bloembommen? In een eerdere blog schreven we al uit hoe je bloembommen maakt. In deze blog nemen we je specifiek mee in de praktijk van de workshop.

In de onderstaande tekst gaan we er vanuit dat je 1) de workshop voor kinderen geeft en 2) gebruik maakt van ons workshop-pakket bloembommen maken. Maar ook als je dat niet doet zal er genoeg nuttige info in staan om een knallende workshop te geven!

Om tevoren over na te denken

Hoe jonger de kinderen, hoe meer hulp je zult kunnen gebruiken. Het is makkelijker – en gezelliger – om wat meer volwassenen / ouders mee te vragen.

Wil je de kinderen tijdens de workshop laten samenwerken, of heb je liever dat ze alleen werken? De papieren stap-voor-stap instructie in het workshop-pakket gaat ervan uit dat je de ingrediënten in 5 delen verdeelt. Werken de kinderen alleen dan heb je dus een pakket per 5 kinderen nodig. Werken ze in tweetallen samen dan is een pakket voldoende voor 10 kinderen.

Foto: samen ontdekken hoe bloembommen maken gaat is leuker dan alleen.

Wat moet je meenemen?

  • Klei, compost en bloemenzaadjes voor de bommen zelf. Dit is de inhoud van ons workshop-pakket. Als je wilt kun je hier ook chilipoeder aan toevoegen (houdt nare beestjes op afstand), maar dat hoeft niet. Je kunt natuurlijk ook ‘gewone’ (rivier)klei gebruiken en compost uit je tuin. Onze ervaring is dat rode kleipoeder het fijnste werkt, daarom is dat wat we in onze pakketten stoppen.
  • Water. Heb je geen kraan op de plek van je workshop? Neem dan water mee. Bidons of Doppers zijn hiervoor handig. Voor de bloembommen heb je maar heel weinig water nodig. Het is wel handig meerdere volle flessen mee te nemen voor het handenwassen.
  • Eierdozen. Onze ervaring is dat eierdozen perfect zijn om de ronde balletjes goed beschermd te bewaren. Ieder ander bakje of doosje is overigens ook goed.
  • Kommen. Het kan een beslagkom zijn, maar je kunt ieder waterbestendig bakje gebruiken dat je wilt.
  • Lepels: eetlepels en theelepels.
  • Hoeft niet, maar wel leuk: plantjes met bloemetjes. Het duurt een tijdje voordat de bloembommen zullen bloeien. Fleur de workshop meteen op door plantjes met bloemetjes mee te nemen die ieder kind na afloop meekrijgt.
  • Handdoeken of natte doekjes. Voor (tegen!) die smerige handen.
  • Wat je verder nodig hebt voor een fijne tijd 😉 Wat lekkers en drinken voor al die kiddo’s?

De tips voor de workshop

  • Deel de papieren stap-voor-stap instructie uit aan de kinderen. Per bak bloembommen 1 instructie.
  • Verdeel zelf de ingrediënten of laat de kinderen zelf de hoeveelheden bij elkaar scheppen. Let er daarbij op dat ze een afgestreken lepel pakken. Als ze gaan hopen heb je onvoldoende ingrediënten!
  • De kinderen grijpen snel naar het water en vergeten daarbij soms om de bloemenzaadjes toe te voegen. Check dus voor ze de bloembommen gaan rollen of ze wel de zaadjes hebben toegevoegd 🙂
  • Over water gesproken. Niets blijkt leuker dan lekker veel water toevoegen. Al heel snel heb je per ongeluk teveel toegevoegd. Laat je workshop deelnemers steeds hele kleine beetjes in de kom doen, roeren, en dan weer wat meer toevoegen. Is het toch te nat? Geen man overboord: ook drekkige ‘hoopjes’ drogen vrij snel in de eierdoos en zijn prima bloembommen. Heb je nog ingrediënten over dan kun je ook extra klei en compost toevoegen om de massa weer droger te maken. Of misschien is er ook een naburige nog droge kom waarmee je alles kunt ‘middelen’?
  • De akkerbloemzaadjes die in onze pakketten zitten kiemen het beste als ze redelijk aan de oppervlakte van de bommen zitten. Vandaar onze tip om redelijk kleine bommen te maken. Zo ongeveer 2 centimeter in diameter. Deze bloembommen zijn dus heel klein! Je kunt bijvoorbeeld een knikker – de ‘bonk’ – meenemen als voorbeeld. Voor kleinere kinderen is het maken van kleine bommen lastig. Maken ze grotere bommen dan heb je er aan het einde in totaal dus minder.
  • Laat ze de bommen een beetje afplatten, vliegende schotels! (Bij het gooien blijven ze dan makkelijker liggen).
  • Ontstaat er paniek rond de eierdozen omdat er 10 putjes in de eierdoos zitten, en er zo’n 20 bommen per kom gemaakt worden? No worries: de bommen kunnen prima naast elkaar in de doos rusten.
  • MOET je de bommen laten drogen? NEE! Als je wilt kun je ze meteen ter plekke al gooien.
  • Organiseer een ‘gooimoment’ als het je idee is om een openbaar terrein op te vrolijken met bloemetjes. Als je het aan de kinderen zelf overlaat nemen ze het liefst alles mee naar huis voor de achtertuin 🙂

Let op hoeveelheden bij kleine kinderen

In hun enthousiasme zijn kleine kinderen geneigd grote hoeveelheden klei en compost in hun bak te gooien. Afgestreken lepels doen ze niet aan, het worden flink gehoopte lepels! Je bent dan zo door je hoeveelheden heen 🙁
Voor kleine kinderen kun je aangeven dat ze 5 gehoopte eetlepels compost en 4 gehoopte eetlepels klei gebruiken.

Om de activiteit verder aan te kleden

Er zijn zoveel dingen te doen om deze workshop nog leuker te maken. Wat mogelijkheden:

Kant en klaar workshop-pakket

In onze webwinkel kun je een workshop-pakket voor het maken van bloembommen kopen.

Wat zijn jouw ervaringen?

Mis je in de tekst hierboven een belangrijke tip? Heb je een suggestie voor een leuke film, quiz of andere activiteit om de workshop aan te kleden? Kom je toch nog ergens niet uit? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Foto: de inhoud van het workshop-pakket

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden