Ruim 1.500 boomtuintjes erbij

We kijken trots terug op het tweede Nationale Boomspiegelfeest: het zorgde voor ruim 1.500 nieuwe boomtuintjes!

Van 1 tot en met 9 oktober riep stichting Guerrilla Gardeners mensen op om de kale boomspiegel voor hun huis te vergroenen. Deze oproep werd massaal gehoord. 25 partners organiseerden activiteiten, er werden gratis planten uitgedeeld en in totaal kregen naar schatting 1.500 boomspiegel een groene make-over.

Duizenden planten, bollen en zakjes zaaigoed werden er tijdens het Nationale Boomspiegelfeest verdeeld. Guerrilla Gardeners deelde 40 pakketten uit voor buren die samen de straat gingen vergroenen en in 10 gemeenten konden bewoners gratis planten ophalen. In Utrecht was er zoveel belangstelling voor de 500 gratis plantenpakketten dat de inschrijving voortijdig moest sluiten. Komende lente en zomer zullen deze steden genieten van alle voordelen van groene boomspiegels.

De grond rondom de boom wordt vaak kaal geschoffeld door gemeenten, maar dat heeft eigenlijk alleen maar nadelen. Juist een groene en bloeiende boomspiegel is goed voor de biodiversiteit, en helpt bij hitte en wateroverlast. Dat besef lijkt ook langzaam door te dringen bij gemeenten: steeds meer gemeenten bieden zelfbeheeropties. Mensen kunnen dan een boomspiegel adopteren.

Wat ons verder opvalt is hoe enthousiast deelnemers zijn. Boomspiegels beplanten doe je niet alleen voor jezelf. Je doet het voor de buurt, en vaak sámen met de buren. Op die manier helpt het Boomspiegelfeest ook om sociale verbinding in een buurt te brengen. En dat smaakt al gauw naar meer. We zagen dit jaar veel mensen terug die vorig jaar ook al boomspiegels hebben vergroend.

Als je het boomspiegelfeest hebt gemist, kun je zelf nog aan de slag. Heel oktober is een prima tijd om een boomspiegel aan te leggen. Of je wacht tot volgend jaar. Dan organiseren we weer het Nationale Boomspiegelfeest.

Jouw ervaring delen?

Wil je ervaringen met ons delen of heb je een tip voor volgend jaar, reageer dan onder dit blog of mail naar Jenny via info@guerrillagardeners.nl. We horen graag van je!

Boomspiegelfeest 2022: overal aan de slag

Swipe voor meer >>

In de Dollardstraat in Amersfoort worden zes boomspiegels op een rij vergroend. Heleen en Tim gaan met hun buren aan de slag. Ze kregen een plantenpakket van ons en zelfbeheertegels van de gemeente. Ze maken er ook echt een gezellig moment van met koffie en zelfgebakken koekjes

Liesbeth: Wij hebben in onze straat 5 boomspiegels beplant. Dit hebben we gedaan volgens de officiële route in Amersfoort: draagvlak creëren in de straat en geld ophalen, toestemming gemeente via wijkbeheer, gemeente liet tegels verwijderen, buurtbudget gekregen voor de planten, hovenier gevraagd om planten te leveren en instructies te geven, gezamenlijk planten.

Pas geinstalleerde wethouder openbare ruimte van Montfoort Kees van Dalen (l) kwam ook een handje meehelpen. Daarnaast overbuurman Harry, Nelleke en buurvrouw Lia.

In Goirle konden mensen planten komen ophalen bij een kwekerij.

We deelden ter ere van het Boomspiegelfeest veertig plantenpakketten uit aan mensen die met hun straat aan de slag gingen. In ieder pakket genoeg planten voor vijf boomspiegels. Dertig van de pakketten konden we betalen uit een bijdrage van het Postcode Loterij Buurtfonds. 💚 Ook een tip voor jou als je geld zoekt om je lokale groene initiatief tot bloei te brengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden