Elke dag worden talloze boomspiegeltuinen, geveltuinen en andere groene buurtoases door plantsoenendiensten kapot geschoffeld. Dat gebeurt niet zomaar. Gemeenten hebben een schoffelbeleid: de grond moet kaal zijn.
Dit beleid staat haaks op de biodiversiteitscrisis waar we middenin zitten. Daarom is het NU tijd voor actie.
Alle buurttuintjes trekken veel wilde bijen, andere insecten en kleine beestjes. Ook zijn ze goed voor de afwatering en zorgen ze voor betere klimaatbeheersing.
Wat zie jij liever in je buurt: bloeiend groen of kale aarde?
Teken de petitie zodat de mooie en fijne buurttuintjes behouden blijven. We vragen gemeenten om hun schoffelbeleid om te keren!
Met de verzamelde handtekeningen gaan we naar de gemeenten en vragen we ze om het beleid zelf om te schoffelen, door:
Schoffel me niet! Onderteken nu!
Help je mee om deze petitie bekend te maken en meer handtekeningen te verzamelen? Deel de oproep om te tekenen op social media en roep ook je vrienden en familie op om de petitie te tekenen.
We verzamelen verhalen over het schoffelbeleid van verschillende gemeenten door heel Nederland. Positieve én negatieve. Zo willen we de impact van het huidige schoffelbeleid zichtbaar maken, en hopen we gemeenten te inspireren door te laten zien dat het anders moet en kan.
Scroll naar beneden om onder dit artikel een reactie achter te laten of stuur ons een e-mail door te klikken op de oranje knop.
Dat het beleid anders kan, heeft een aantal gemeenten al bewezen:
Steeds meer mensen helpen mee om hun buurt groener te maken. Tegels wippen voor kleurrijke geveltuinen, bloemen planten rondom straatbomen of met elkaar een buurttuin laten bloeien: ideeën en acties zijn er volop. Dat is hard nodig want klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit zijn een groot probleem.
Buurtgroen is een boost voor de biodiversiteit en het maakt bewoners blij. Een win-win situatie dus. Elk groen stukje grond geeft voeding en bescherming aan insecten en andere kleine dieren. Samen zorgt dit voor een gezonde bodem en draagt het ook aan ons eten bij. Zo bestuiven bijen voedselgewassen en zorgen er zo voor dat de appel die jij graag eet kan groeien! Biodiversiteit is dus voor ons allemaal belangrijk. Het is een mooi systeem dat de natuur zelf in stand houdt, maar dan moet ze wel de kans krijgen.
Veel buurtgroen wordt nu een paar keer per jaar omgeschoffeld want gemeenten hebben een schoffelbeleid: de grond moet kaal zijn. Waarom? Dat kunnen we je niet vertellen. Waarom we geen kale bodem willen, wel. Want wist je dat begroeide grond meer regenwater en meer Co2 opneemt? En dat het in de zomer voor verkoeling zorgt? Zo helpt elk stukje groen in jouw buurt, naast dat het voor blije bijen en buren zorgt, ook nog eens klimaatverandering tegen te gaan!
Wat zie jij liever in je buurt: bloeiend groen of kale aarde?
Onderteken de petitie en help ook het schoffelbeleid van jouw gemeente om te keren!
Je kunt deze petitie heel april ondertekenen.
Je kunt je aanmelden voor onze nieuwsbrief die tweewekelijks per mail wordt verstuurd via de link hieronder.