Schoffel me niet!

Elke dag worden talloze boomspiegeltuinen, geveltuinen en andere groene buurtoases door plantsoenendiensten kapot geschoffeld. Dat gebeurt niet zomaar. Gemeenten hebben een schoffelbeleid: de grond moet kaal zijn.

Dit beleid staat haaks op de biodiversiteitscrisis waar we middenin zitten. Daarom is het NU tijd voor actie.

Alle buurttuintjes trekken veel wilde bijen, andere insecten en kleine beestjes. Ook zijn ze goed voor de afwatering en zorgen ze voor betere klimaatbeheersing.

Wat zie jij liever in je buurt: bloeiend groen of kale aarde?

Teken de petitie zodat de mooie en fijne buurttuintjes behouden blijven. We vragen gemeenten om hun schoffelbeleid om te keren!

Teken de petitie en keer het schoffelbeleid

Met de verzamelde handtekeningen gaan we naar de gemeenten en vragen we ze om het beleid zelf om te schoffelen, door:

  • Niet meer te schoffelen in de openbare plantsoenen, tenzij er belangrijke redenen zijn om dit te doen (bijvoorbeeld als het niet veilig is);
  • De natuurlijke plantengroei en groene initiatieven in de buurt met rust te laten.

Schoffel me niet! Onderteken nu!

 


.

Help de petitie verspreiden

Help je mee om deze petitie bekend te maken en meer handtekeningen te verzamelen? Deel de oproep om te tekenen op social media en roep ook je vrienden en familie op om de petitie te tekenen.

Wat zijn jouw ervaringen met de schoffelploegen van de gemeente?

We verzamelen verhalen over het schoffelbeleid van verschillende gemeenten door heel Nederland. Positieve én negatieve. Zo willen we de impact van het huidige schoffelbeleid zichtbaar maken, en hopen we gemeenten te inspireren door te laten zien dat het anders moet en kan.

Scroll naar beneden om onder dit artikel een reactie achter te laten of stuur ons een e-mail door te klikken op de oranje knop.

Buurtvergroeners over schoffelbeleid

Swipe voor meer >>

Mike: “een perkje vol bloemen werd weggeschoffeld – terwijl ik het in zelfbeheer had! Het lijken wel kalegrond-fetisjisten bij de gemeente.”

Mike

Utrecht

Lees de ervaringen van Mike >

Het kan anders!

Dat het beleid anders kan, heeft een aantal gemeenten al bewezen:

  • In Eindhoven mag de aanleg van geveltuinen en boomspiegels altijd! Ze maken onderscheid tussen kort gras dat vaak gemaaid word (bijvoorbeeld in parken waar kinderen spelen en wordt gesport) en bloemrijk gras waar er maar een of twee keer per jaar wordt gemaaid (bijvoorbeeld in bermen of het buitengebied). Door dit maaibeleid is er veel meer biodiversiteit van planten en insecten te vinden in het bloemrijke gras. Als je meer wil weten over dit succesvolle beleid verwijzen we je graag door naar Groen in Eindhoven.
  • In Amersfoort kun je aanvragen om een geveltuin, boomspiegel of plantsoen te beplanten. Je mag zelfs aanvragen om ruimte waar nog bestrating ligt te gaan beplanten of een buurtmoestuin aanleggen! In Amersfoort willen ze zo veel mogelijk groen, zo lang het veilig en in overleg gebeurt. Klik hier voor een verdere uitleg over groenbeheer Amersfoort.
  • In Tilburg begrijpen ze dat kale grond niet voorkomt in de natuur en hebben ze een een prachtig schoffelbeleid aangenomen. Er wordt namelijk niet geschoffeld in de boomspiegels en als je wil, kun je ook een boomspiegel zelf beplanten. Klik hier voor meer informatie!

Veelgestelde vragen

Waarom deze petitie?

Steeds meer mensen helpen mee om hun buurt groener te maken. Tegels wippen voor kleurrijke geveltuinen, bloemen planten rondom straatbomen of met elkaar een buurttuin laten bloeien: ideeën en acties zijn er volop. Dat is hard nodig want klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit zijn een groot probleem.

Buurtgroen is een boost voor de biodiversiteit en het maakt bewoners blij. Een win-win situatie dus. Elk groen stukje grond geeft voeding en bescherming aan insecten en andere kleine dieren. Samen zorgt dit voor een gezonde bodem en draagt het ook aan ons eten bij. Zo bestuiven bijen voedselgewassen en zorgen er zo voor dat de appel die jij graag eet kan groeien! Biodiversiteit is dus voor ons allemaal belangrijk. Het is een mooi systeem dat de natuur zelf in stand houdt, maar dan moet ze wel de kans krijgen.

Veel buurtgroen wordt nu een paar keer per jaar omgeschoffeld want gemeenten hebben een schoffelbeleid: de grond moet kaal zijn. Waarom? Dat kunnen we je niet vertellen. Waarom we geen kale bodem willen, wel. Want wist je dat begroeide grond meer regenwater en meer Co2 opneemt? En dat het in de zomer voor verkoeling zorgt? Zo helpt elk stukje groen in jouw buurt, naast dat het voor blije bijen en buren zorgt, ook nog eens klimaatverandering tegen te gaan!

Wat zie jij liever in je buurt: bloeiend groen of kale aarde?
Onderteken de petitie en help ook het schoffelbeleid van jouw gemeente om te keren!

 

Wat gebeurt er met deze petitie?

  1. We bieden de petitie aan bij de gemeenten waar de meeste ondertekenaars vandaan komen;
  2. We verzamelen goede en minder goede verhalen over schoffelbeleid. Hiermee laten we de gemeenten zien wat de impact van hun beleid is en dat ze een alternatief hebben. Zij kunnen inspiratie opdoen en leren van de ervaringen van andere gemeenten. Wat zijn jouw ervaringen met de schoffelploegen van de gemeente?
    Stuur jouw ervaring in.

 

Wie zitten er achter deze petitie?

  • Deze petitie is een initiatief van Guerrilla Gardeners NL. We ondersteunen als stichting een community van buurtvergroeners die hun straat in bloei willen zetten. Een grote frustratie van hen is het schoffelbeleid.
  • De Bijenstichting zet zich in voor een goede leefomgeving voor bijen. Op een kale bodem kunnen bijen geen voedsel (bloemen) vinden. Daarom zet de bijenstichting zich in voor bloemrijke boomspiegels en ander openbaar groen waar de bijen en wij blij van worden.
  • IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Het inspireert met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Het IVN gelooft dat deze petitie ervoor kan zorgen dat meer Nederlanders de natuur kunnen beleven voordat deze voor onze voeten wordt weggeschoffeld.
  • De tekeningen bij deze petitie zijn gemaakt door Jenny van Herrewegen.


Tot wanneer kan ik tekenen?

Je kunt deze petitie heel april ondertekenen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven?

Je kunt je aanmelden voor onze nieuwsbrief die tweewekelijks per mail wordt verstuurd via de link hieronder.

    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden