Onze favoriete inheemse planten

Guerrillatuinieren met oog voor biodiversiteit betekent vooral werken met planten die van nature hier voorkomen. En dat zijn er meer dan je misschien denkt!

Guerrilla gardenen met oog voor biodiversiteit betekent vooral werken met planten die van nature hier voorkomen, de inheemse planten. Welke planten beveelt de stadsecoloog van Utrecht aan?

  • Paardebloem is voor wilde bijen de belangrijkste drachtplant. Hij bloeit vroeg. Het inzaaien van paardebloemen is de makkelijkste manier om bijen te helpen en om snel meer bloemen te kijrgen. Een groene grasmat kan mooi zijn, maar is niet perse de beste grasmat voor biodiversiteit.
  • Hondsdraf en dovenetel. Bijen zijn je dankbaar als deze in de guerrillatuin staan.
  • Zevenblad zie je in Nederland veel in de bossen als ondergroei. Als deze plant in bloei is komen er veel zweefvliegen op af omdat de plant voor veel nectar zorgt. Let wel op: zevenblad heeft de neiging te woekeren, dus wandelt graag door je guerrillatuin.
  • Wilgen. Deze bloeien vroeg in het jaar en voeden de bijen en hommels massaal op een moment dat er niet veel anders te vinden is in de natuur. Je hebt meer aan een uitbundig bloeiende boswilg dan aan 1000 krokusbolletjes.
  • Sleedoorn is ook heel waardevol voor insecten. Hij is vrij groot, maar in tuinen kun je deze soort behoorlijk klein houden.
  • Grote kattenstaart heeft als voordeel dat ze heel lang  bloeit. Hier komen veel soorten bijen op af, waaronder de kattenstaartdikpootbij. Qua inheemse soorten is het een goede drachtplant.

Er zijn veel soorten planten waar een specifieke soort bij op afkomt. Je kunt met een aantal specifieke bijenplanten veel bijen helpen.

  • Campanula doet het in de stad goed. Grasklokje en ruigklokje horen hier thuis. De grote klokjesbij komt hier op af.
  • De slobkousbij is fan van grote wederik.
  • Wouw. Deze wordt bezocht door de resedamaskerbij.
  • Sierlathyrus is favoriet van de lathyrusbij.

 

Wil je weten wat er in jouw buurt voorkomt? Kijk dan op wildebijen.nl of op waarneming.nl.

Let op dat niet alles dat je op internet leest klopt. Wil je zelf weten wat bij jou in de buurt goede soorten zijn? Neem contact op met de stadsecoloog of de lokale IVN of het KNNV.

Dagkoekoeksbloem, Silene dioica 

30–90 cm / zon, halfschaduw / inheems / 5-10 / tweejarig of vaste plant / bijenplant / roze

Hommels zoeken graag de dagkoekoeksbloem op. De roze bloemen bloeien weelderig van het voorjaar tot in de herfst. Ook heeft de plant weinig onderhoud nodig en stelt hij weinig eisen aan de grond.

De dagkoekoeksbloem is een vaste plant die zich langzaam verspreidt met wortelstokken. Je kunt de plant direct als volwassen plant in de grond zetten of vanuit zaad laten opkomen.

 

Duizendblad, Achillea millefolium

30-90 cm / zon / inheems / 6-9 / meerjarig / bijenplant / wit

Goede insectenplant. Een taaie plant met een dikke wortelstok. Daardoor heeft deze plant groeikracht om er steeds vitaal bij te staan, bijvoorbeeld in een wegberm, boomspiegel of geveltuin. Hij kan op een plek waar je overheen loopt of die gemaaid wordt.

Gewone margriet, Leucanthemum vulgare

30-60 cm / zon, lichte schaduw / inheems / 5-8 / meerjarig / bijenplant / wit

Aantrekkelijk voor veel soorten insecten. Een soort met rijke bloei. Zaait zich makkelijk uit. Staat mooi in bloemenweides en wegbermen.

 

Gulden Sleutelbloem, Primula veris

25 cm / schaduw / 4-6 / vaste plant / bijenplant / geel

Een vroege bloeier die tot juni bloeit. Mooie, subtiele maar wel opvallende bloemen. Diverse kleuren. Bezocht door hommels en bijen.

 

Ratelaar, Rhinanthus minor (Kleine ratelaar) en Rhinanthus angustifolius (Grote ratelaar)

20-30 cm en 40-60 cm / zon, halfschaduw / inheems / eenjarig / bijenplant / geel

Een mooi rechtopstaand geel plantje. Het bijzondere van deze plant vind je onder de grond. Ratelaar zuigt met zijn wortels voedingsstoffen uit de wortels van grassen. Hierdoor onderdrukt ratelaar de groei van grassen. Stop deze soort dus in je zadenmix wanneer je een bloemenweide inzaait!

Wilde akelei, Aquilegia vulgaris

45-60 cm / lichte schaduw, halfschaduw / inheems / 5-7 / meerjarig / bijenplant / paars

Van oorsprong een bosplant die houdt van wat vochtige grond in lichte schaduw.

Grote Klaproos, Papaver rhoeas

20-60 cm / zon / inheems / 5-7 / eenjarig / bijenplant / rood

Dit is een van de eerste planten die opkomt nadat een plek verstoord is, een pionierssoort. Ideaal voor een bouwterrein dus. De klaproos kan tegen arme grond. Prachtige, opvallende bloemen. Zaait zichzelf uit. Bloeit kort.

 

Struikklimop, Hedera Helix ‘arborescens’

150 cm / zon, schaduw / inheems / 9-11 / vaste plant / bijenplant / groen

De Hedera helix is onze inheemse klimop. Na een jaar of twintig bereikt deze een volwassen vorm met bloemen. De struikvorm ‘arborescens’ ontstaat vanuit een stek van deze volwassen vorm. Blijft laag en groeit als een struik. Bloeit in het najaar met lichtgroene bloempjes en trekt dan insecten aan. De dichte bladeren zijn een fijne schuilplaats voor vogels, ook kunnen zij smullen van de bessen.

 

 

Lees meer over inheemse planten in de https://www.floravannederland.nl of het boek Planten van hier door Henny Ketelaar e.a. (KNNV, 2018)

Foto: klaproos
Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden