Van afvalplek tot bloemenzee: de boomspiegeltuin van Kim

Kim vertelt: Met slechts een kleine achtertuin met grotendeels een schaduwborder kon ik niet zoveel kanten op qua kleurige bloemen. Dacht ik. Want aan de zonnige voorkant van het huis zijn er volop mogelijkheden. Bijvoorbeeld in de boomspiegel. 

Ik woon middenin Utrecht stad. Ik heb een klein appartementje met een nog kleiner stadstuintje. In de border staat bijna de hele dag schaduw, aan de zonkant zit ik in mijn tuinbank en verbouw ik groenten en fruit in pot. Dus tsja, heel veel plek voor een bloemenzee is er daar niet.

Blije buren

Aan de voorkant van het huis heb ik al een paar jaar een geveltuintje. Ik haalde wat tegels eruit voor rode zonnebloemen, een roos en een clematis, en zette losse potten neer voor winterjasmijn, narcissen, malva, zonnehoed en nog veel meer. Genieten maar op mijn bankje in de zon! Vooral de rode zonnebloemen zijn echte aandachtstrekkers. Zoveel voorbijgangers die er wat over zeggen elk jaar. En de buren worden er ook blij van.

Foto: rode zonnebloem in de boomspiegel van Kim

Kale plekken

Vorig jaar begon het te kriebelen: ik wilde nog meer bloemen voor de deur. Maar waar? Totdat mijn blik viel op die lelijke boomspiegel. Die stond vol met rozenstruikjes, maar op een of andere manier gooide iedereen zijn vuilniszakken erin op de momenten dat ze niet in bloei stonden; een groot deel van het jaar dus helaas. Er kwamen daardoor steeds meer kale plekken in. Bovendien was het een beetje een saai beeld, alleen maar rozenstruiken in alle boomspiegels.

Het idee was geboren: ik ga die boomspiegel omtoveren tot bloemenweide voor bijen en vlinders. Ik kocht een afrastering van paaltjes, biologische bloembollen en allerlei bloemzaden. De kosten liepen aardig op, want biologisch is nu eenmaal duurder en verantwoord hout ook. Gelukkig hebben we in Utrecht het Initiatievenfonds waar je als bewoner subsidie mag aanvragen als je iets leuks voor de buurt wil doen. Ik kreeg subsidie en zelfs ook nog gratis compost van de gemeente!

Bloemenzee

Ik stopte in het najaar allerlei bollen in de grond: narcissen, blauwe druifjes, tulpen en nog veel meer. In het vroeg voorjaar zette ik er winterviooltjes in, zodat er al iets in bloei stond. En nu begint het al echt ergens op te lijken. Ik heb ook al allerlei bloemenmengels voor bijen en zonnebloemen gezaaid, die bloeien dan in de zomer als de voorjaarsbloeiers verdwenen zijn. Ook ga ik nog salie en andere vaste planten uitplanten, zodat ik niet elk jaar opnieuw alles hoef in te zaaien. Voorbijgangers mogen dan gratis plukken van de salie.

Het leukst vind ik eigenlijk nog de reacties van voorbijgangers: “Kijk nou wat leuk al die bloemen” en “Wauw, je zou hier maar wonen”. Mensen worden er ontzettend blij van. De overburen denken er nu ook aan om de boomspiegel voor hun deur om te toveren tot een bloemenzee. En als zij het niet doen, doe ik het gewoon. Ik heb de smaak te pakken!

Kim is een echte plantengekkie. Ze tuiniert overal: binnen, op straat, in haar achtertuin én in haar eigen moestuintje. Over moestuinieren blogt en vlogt ze volop en haar website moesmeisje.nl staat boordevol tips over moestuinieren op een klein oppervlakte. 

 

Heb jij ook een mooie guerrillatuin die je graag aan veel meer mensen wilt laten zien? Neem dan even contact met ons op via info@guerrillagardeners.nl en wie weet sta jij met je verhaal binnenkort op onze website!

Reacties

  1. Wauw Kim!
    Wat een transformatie daar bij jou voor de deur!
    Superleuk om de buurt op te fleuren met bloemen!
    Mogen meer mensen doen en wie weet, ben jij een bron van inspiratie voor je buurtgenoten!

  2. Nienke schreef:

    Kim, wat een geweldig voorbeeld, ik wens dat velen geïnspireerd mogen raken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden